islam

Hellig krig

Mennesker har i tusinder af år hævdet at have Gud bag sig, når de har bekriget folk, der tror på noget andet end dem selv. I de senere årtier er begrebet hellig krig særligt blevet forbundet med islamiske terrorister.

Muhammed-krisen

Angreb på danske ambassader. Afbrænding af Dannebrog og dukker af Anders Fogh Rasmussen. Boykot af danske varer. Voldsomme demonstrationer verden rundt med dødsfald og mange sårede. Attentatforsøg mod en dansk avistegner i hans eget hjem.

Sharia

Sharia er et arabisk ord, der betyder ’vej’. Det bliver også brugt om det system af juridiske regler og love, som udviklede sig i islamisk teologi i 700-900-tallet, og som nogle muslimer stadig mener, at man bør følge.

Malcolm X

Først efter den amerikanske borgerkrig 1861-65 blev slaveriet ophævet og de frigivne slaver begyndte så småt at få del i de almindelige borgerrettigheder.

Korstogene

De fleste af os har en idé om, hvad et korstog er. Ofte stammer vores billede fra fortællinger som "Robin Hood" eller Walter Scotts "Ivanhoe". Det er noget med riddere, vantro, Jerusalem og Den Hellige Grav.

Hizb ut-Tahrir

Den muslimske gruppe Hizb ut-Tahrir blev landskendt, da talsmanden for gruppen ved et møde i Nørrebrohallen i oktober 2001 opfordrede muslimer i Danmark til at gå i hellig krig og tordnede imod kapitalisme og demokrati.

Euro-islam - historisk baggrund

"Som muslim må jeg sige, at alt i den europæiske kultur, som ikke strider mod islam, er en del af mig. Det er i overensstemmelse med islamisk lære." Sådan siger den schweiziske islam- og filosofiprofessor Tariq Ramadan, der er en af hovedkræfterne bag den nye strømning 'euro-islam'.