politiske forhold

1970’erne

1970’erne huskes både for speltgrød, fuldskæg, fællesspisning, hjemmestrik og urtehaver, men også økonomisk krise, en større offentlig gældsætning og stigende arbejdsløshed.

Rigsfællesskabet

Rigsfællesskabet er en betegnelse for forholdet mellem de tre dele af det danske kongerige, Danmark, Grønland og Færøerne. Det nuværende rigsfællesskab kan ses som resterne af det endnu større danske kongerige der fandtes før 1814.

Kulturrevolutionen i Kina

Kulturrevolutionen i Kina var en enorm politisk og social omvæltning, der endte i et ødelæggende kaos. Den kinesiske leder Mao Zedong ville ødelægge "de fire gamle" – gamle skikke, gamle vaner, gammel kultur og gamle tanker.

ETA og den baskiske løsrivelse

Den baskiske, nationalistiske organisation ETA blev i 1960'erne og 1970'erne mest kendt for sin voldelige modstand mod det fascistiske diktatur under ledelse af Franco.

Nazisme

Den korte periode med nazistisk styre i Tyskland vil for altid stå som Tysklands og hele Europas store traume og skam.

Pakistans nyere historie

Staten Pakistan blev oprettet i 1947. Indtil da var Pakistan i vid udstrækning under kontrol af forskellige indiske storriger og senere Storbritannien. I dannelsen af staten Pakistan spillede islam en fremtrædende rolle – blandt andet i form af Den Muslimske Liga.

Indiens nyere historie

Indien blev et selvstændigt land i 1947. Indtil da havde Indien i næsten 100 år været en koloni under Storbritannien. Indiens forhistorie som britisk kronkoloni har spillet en vigtig rolle i Indiens nyere historie, der er formet af mænd som Mahatma Gandhi og Jawaharlal Nehru.

Tyrkiets nyere historie

Tyrkiet blev først grundlagt som republik i 1923 – i kølvandet på 1. Verdenskrig. Republikken blev etableret på resterne af Det Osmanniske Rige, som langsomt var faldet fra hinanden i løbet af 1700- og især 1800-tallet og endeligt blev opløst under 1. verdenskrig.