jagtvej 69
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

1980’erne

Redaktionen, 2017.
Top image group
jagtvej 69
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Ligesom børn og unge i dag vokser op med en frygt for konsekvenserne af de voldsomme klimaforandringer, voksede den unge generation i 1980’erne op med en frygt for, at der skulle blive udløst en atomvåbenkrig. De to supermagter USA og Sovjetunionen havde i årtier under Den Kolde Krig oprustet med et så stort antal våben, at de kunne slå jordens samlede befolkning ihjel mange gange. I 1985 blev Mikhail Gorbatjov Sovjetunionens nye leder og han indledte et omfattende politisk og økonomisk reformprogram under parolerne glasnost (åbenhed) og perestrojka (omstrukturering). I USA hed præsidenten Ronald Reagan og de to verdensledere afholdt i 1986 et topmøde i Reykjavik, hvor de begyndte at drøfte våbenkontrol og nedrustning.

Politisk var den vestlige verden præget af konservative ledere med Reagan i USA og Margaret Thatcher i UK, og også i Danmark blev den konservative Poul Schlüter statsminister i 1982. Han indførte bl.a. den omfattende økonomiske spareplan, der i folkemunde blev kaldt Kartoffelkuren.

Kulturlivet var præget af stærke fraktioner, hvor man tydeligt skulle signalere, hvilke grupperinger, man tilhørte. Der var stadig rester af 70’er-punken i gadebilledet, som iklædt hanekam og overmalede læderjakker med nitter gav fingeren til det etablerede samfund. I den modsatte ende dukkede yuppierne op med jakkesæt og Rolexure til soundtracket fra filmen ”9 ½ uge” med Joe Cockers ”You Can Leave Your Hat On”. Fra 1982 var Ungdomshuset på Jagtvej 69 centrum for en række kulturelle og politiske aktiviteter med tilknytning til den yderste venstrefløj og det autonome miljø.

I 1980’erne sneg der sig også en helt ny trussel op midt i privatlivet ­– den seksuelt overførte sygdom, som fik navnet aids. Den begyndte i homoseksuelle kredse, men bredte sig siden til heteroseksuelle og skabte meget frygt og usikkerhed.

I 1989 blev Berlinmuren revet ned, hvilket blev et symbol på afslutningen på Den Kolde Krig.

Faktalink artikler

1980’erne

Berlinmuren

Hiv og aids

Mode

Blekingegadebanden

Ungdomshuset Jagtvej 69

Originalkilder

Oktober 1986 holdt USA's præsident Reagan og Sovjetunionens leder Mikail Gorbatjov topmøde

I oktober 1986 afholdt lederne af verdens to supermagter, USA’s præsident Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikail Gorbatjov topmøde i den islandske by Reykjavik, som ligger på halvejen mellem Moskva og Washington. Her blev der bl.a. diskuteret nedrustning af de langtrækkende ballistiske missiler. 

Vielser og skilsmisser. Danmarks Statistik

Artikler og debat

Dam, Freia: I gjorde os til narcissister

Dagbladet Politiken, 2012-06.03.

Nielsen, Signe Højgaard: En generation af punkere og yuppier

Dagbladet Information, 2004-07-12.

Film

De andres liv. Tyskland, 2006. Instrueret af Florian Henckel von Donnersmarck.

I 1984 får Stasi-manden Wiesler ordre om at overvåge dramatikeren Dreyman, men langsomt går det op for Wiesler, at han tjener et sygt system.

 

De skrigende halse. Danmark, 1993. Instrueret af Søren Fauli.

En komedie om 1980’erne musikalske undergrundsmiljø.

 

Wall Street. USA, 1987. Instrueret af Oliver Stone.

Ikonisk firserfilm om den hensynsløse forretningsmand Gordon Gekko, der spilles af Michael Douglas.

Undervisningsmaterialer

Temasiden ”Berlinermauer” på Berlins officielle byportal
Omfattende interaktivt materiale om Muren med videoer, luftfotos, artikler og mobilapp, der kan bruges til at finde rester af Muren. På engelsk og tysk.

Undervisningsmateriale til filmen "1989"

Undervisningsmateriale til filmen ”De andres liv”

 

Artikel type
News Item