Hvad leder du efter?

Tema
Berlinmurens fald

mennesker ved berlinmuren

Tusinder af østberlinere forsøger at passere den nye åbning mod Vestberlin ved Eberswalderstrasse den 11. november 1989.

Foto: Patrick Hertzog / AFP / Ritzau Scanpix

Tusinder af østberlinere forsøger at passere den nye åbning mod Vestberlin ved Eberswalderstrasse den 11. november 1989. Foto: Patrick Hertzog / AFP / Ritzau Scanpix

Berlinmurens fald

Indledning

Berlinmurens fald den 9. november 1989 er blevet kaldt den symbolske afslutning på Den Kolde Krig mellem den Sovjet-styrede Warszawapagt i øst og det USA-styrede NATO i vest.   Efter 2. Verdenskrig besluttede sejrherrerne at opdele Tyskland skulle deles op i fire besættelseszoner – en britisk, en fransk, en amerikansk og en sovjetisk – og Berlin i fire tilsvarende sektorer Den vestlige del blev kontrolleret af USA, Frankrig og England, mens den østlige del blev kontrolleret af Sovjetunionen.I første omgang blev Berlin opdelt med almindelige grænseovergange, men fra 1961 af en betonmur, kendt som Berlinmuren.

     Muren var over 45 kilometer lang og løb langs grænsen mellem øst-sektoren og de tre vest-sektorer. Arbejdet med muren begyndte den 13. august 1961, da østtyske arbejdere afspærrede grænsen med betonklodser, tilmurede huse og pigtråd. I de følgende år blev den midlertidige afspærring erstattet af en betonmur, der hele tiden blev udbygget.   Muren blev af de østtyske myndigheder kaldt en ”antifascistisk beskyttelsesmur”, men i virkeligheden blev den opført for at holde den østtyske befolkning indespærret i det kommunistiske DDR, så de ikke kunne flygte til Vesten, og det lykkedes i høj grad.   Berlinmuren adskilte effektivt familier, venner og arbejdskolleger, der nu blev forhindret i at have kontakt med hinanden. Men selv efter murens opførelse forsøgte mange mennesker at flygte, på trods af at muren var skarpt bevogtet, og at grænsevagterne fra 1971 havde ordre til at skyde alle der forsøgte at flygte. Antallet af mennesker, der blev dræbt under flugtforsøg er ukendt, men ligger formodentlig over 200.

     I 1989 bredte massive folkelige protester sig i det kommunistiske Østeuropa. Det helt konkrete brud på jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa skete i september 1989 da den ungarske regering åbnede grænsen til Østrig for østtyskerne. Via Ungarn kunne østtyske flygtninge nu komme til Østrig og derfra videre til andre vestlige lande. Grænseåbningen udløste en masseflugt fra Østtyskland, som gjorde DDR’s position som stat uholdbar, og fik andre østtyskere til at demonstrere for større frihed og bedre leveforhold. De længtes efter et liv, der lignede det de via fjernsynet kunne se, udspillede sig i Vesttyskland. Utilfredsheden og protesterne tog til, og det var kun et spørgsmål om tid før det østtyske system ville bryde sammen. Det skete endeligt i november 1989.

     Herunder kan du finde faktalink-artikler, der blandt andet beskriver Den Kolde Krig og opførelsen af Berlinmuren samt forskellige relevante temasider, materialer og film.

Emner i temaet

Anbefalede links

Originalkilder

Temamateriale om Den Kolde Krig

Film på Filmstriben

Bøger