Hvad leder du efter?

Tema
Vild natur

natur

I Dyrehaven nord for København får de væltede træer lov til at blive liggende i skovbunden. De døde træer bliver på den måde et bosted for et mylder af insekter og forskellige svampearter.

Foto: Karsten Schnack / Biofoto / Ritzau Scanpix

I Dyrehaven nord for København får de væltede træer lov til at blive liggende i skovbunden. De døde træer bliver på den måde et bosted for et mylder af insekter og forskellige svampearter. Foto: Karsten Schnack / Biofoto / Ritzau Scanpix

Vild natur

Indledning

Ørne, ulve og bævere lever igen i den danske natur, vilde blomster indtager haverne, stenrev genoprettes, og i de døde træstammer, der får lov at ligge og rådne i skovene, myldrer livet – til gavn for svampe, planter, dyr og bakterier i økosystemet.

     Årets store Naturvidenskabsfestival kører i 2021 med temaet "Helt vildt" og de fire underemner neden for giver inspiration til, hvordan man kan arbejde med emnerne i både folkeskolen og gymnasiet.

     Biotopia: Naturen, økosystemer og biodiversiteten skal på rette vej – hvad kan vi gøre selv, hvorfor er det så svært at finde den perfekte balance, og hvilke grønne løsninger kunne være svaret på vores miljømæssige udfordringer?

     Mennesket og naturen: Lever vi i menneskets tidsalder? Hvad er forskellen mellem kultur, natur og vild natur? Der er ikke meget natur på jorden, hvor mennesket ikke har direkte eller indirekte påvirkning. Vi skal derfor blive klogere på menneskets rolle og menneskets natursyn gennem tiden.

     Vores vilde verden: Vores verden er vild – ufattelig kompleks, men vi har heldigvis meget viden til at gøre os klogere på naturgrundlaget, økosystemer, biotoper mv. I dette underemne går vi i dybden med den viden, som kan danne afsæt for videre undersøgelse og/eller arbejdet i de tre andre underemner. 

     Helt ud i naturen: Tag helt ud i naturen, og undersøg både vild og ‘tæmmet’ natur. I dette underemne lægger vi bøgerne og skærmene fra os - og undervisningslokalerne bag os. Vi skal helt ud i naturen, hvor vi kan blive klogere på naturen gennem oplevelser, som giver rum til videre undringer, og som kan kobles til arbejdet med de tre andre underemner.

     I anledning af Naturvidenskabsfestvalen 2021 har vi på Faktalink samlet en række artikler, der lægger sig op ad årets tema.

Emner i temaet

Anbefalede links

Tema på Forfatterweb

Film på Filmstriben