Hvad leder du efter?

Tema
USA

Frihedsgudinden i New York med det amerikanske flag i forgrunden.

Frihedsgudinden i New York.

Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix

Frihedsgudinden i New York. Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix

USA

Indledning

Siden Sovjetunionens kollaps i 1991 markerede den endelige afslutning på Den Kolde Krig, har USA været verdens altdominerende stormagt – økonomisk, militært, politisk og kulturelt.

     Men historien om De Forenede Stater er også historien om et land og en befolkning fyldt med konflikter og kontraster. Slaveriet i USA's tidlige historie rækker frem til den amerikanske borgerkrig (1861-65), den amerikanske borgerretsbevægelse i 1950'erne og 60'erne og frem til raceuroligheder og politidrab på sorte amerikanere i dag.

     Selvom 'den amerikanske drøm' – fortællingen om at enhver med flid og evner kan skabe sit eget liv i frihed og velstand – lever i bedste velgående blandt amerikanere, fortæller virkeligheden samtidig om konkurser, tvangsaktioner, analfabetisme, racisme og sygehusregninger, der ikke kan betales. 

     Når der sker noget i USA, er hele verdens øjne rettet mod det nordamerikanske kontinent. Sådan var det den 11. september 2001, da to fly blev fløjet ind i World Trade Center i New York, sådan er det med de årlige orkaner og skovbrande, og sådan er det med frontfigurerne i amerikansk politik, som altid får meget taletid i medierne verden over.

     Ved præsidentvalget den 8. november 2016 vandt den excentriske mangemilliardær og realitystjerne Donald Trump en overraskende, men overbevisende sejr over den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton. Det fik aktiekurserne overalt i verden til at styrtdykke og folk til at holde vejret, for Donald Trump havde ingen politisk erfaring, og der var stor usikkerhed omkring, hvilken politik han reelt vil føre. 

     Trumps fireårige præsidentperiode blev indenrigspolitisk præget af et stort opgør med mange af de etablerede medier, forstærket splidskabelse i befolkningen og et budskab om ”America First”. Udadtil trak USA sig bl.a. fra det internationale klimasamarbejde under Paris-aftalen, opsagde og genforhandlede NAFTA-aftalen (frihandelsaftale med Canada og Mexico), ligesom atomaftalen med Iran blev opsagt. Der kom også skår i NATO-sammenholdet efter Trumps kritiske kommentarer om medlemslandenes mangelfulde økonomiske bidrag.

     De nye politiske vinde fra vest har fået mange europæiske ledere til at tvivle på USA som international ledestjerne. Men mange frygter også, at et svagt og isolationistisk USA vil give lande som Kina og Rusland alt for meget magt.

     I november 2020 blev Joe Biden valgt som ny præsident. Siden indtrædelsen har han brugt tid på at genoptage Paris-aftalen og forsøge at imødekomme ikke mindst de europæiske lande. Samtidig trak han i 2021 de sidste soldater ud af Afghanistan, hvorefter Taleban-bevægelsen hurtigt markerede, at krigen var vundet.

     Herunder finder du Faktalink-artikler, der beskriver USA's historie og samfundsforhold samt giver forskellige indgange til landets position som supermagt.

Emner i temaet

Anbefalede links

Originalkilder

Bøger

Film