1980'erne
Om temaet
Ligesom børn og unge i dag vokser op med en frygt for konsekvenserne af de voldsomme klimaforandringer, voksede den unge generation i 1980’erne op med en frygt for, at der skulle blive udløst en atomvåbenkrig. De to supermagter USA og Sovjetunionen havde i årtier under Den Kolde Krig oprustet med et så stort antal våben, at de kunne slå jordens samlede befolkning ihjel mange gange. I 1985 blev Mikhail Gorbatjov Sovjetunionens nye leder og han indledte et omfattende politisk og økonomisk reformprogram under parolerne glasnost (åbenhed) og perestrojka (omstrukturering). I USA hed præsidenten Ronald Reagan og de to verdensledere afholdt i 1986 et topmøde i Reykjavik, hvor de begyndte at drøfte våbenkontrol og nedrustning. Politisk var den vestlige verden præget af konservative ledere med Reagan i USA og Margaret Thatcher i UK, og også i Danmark blev den konservative Poul Schlüter statsminister i 1982. Han indførte bl.a. den omfattende økonomiske spareplan, der i folkemunde blev kaldt Kartoffelkuren. Kulturlivet var præget af stærke fraktioner, hvor man tydeligt skulle signalere, hvilke grupperinger, man tilhørte. Der var stadig rester af 70’er-punken i gadebilledet, som iklædt hanekam og overmalede læderjakker med nitter gav fingeren til det etablerede samfund. I den modsatte ende dukkede yuppierne op med jakkesæt og Rolexure til soundtracket fra filmen ”9 ½ uge” med Joe Cockers ”You Can Leave Your Hat On”. Fra 1982 var Ungdomshuset på Jagtvej 69 centrum for en række kulturelle og politiske aktiviteter med tilknytning til den yderste venstrefløj og det autonome miljø. I 1980’erne sneg der sig også en helt ny trussel op midt i privatlivet – den seksuelt overførte sygdom, som fik navnet aids. Den begyndte i homoseksuelle kredse, men bredte sig siden til heteroseksuelle og skabte meget frygt og usikkerhed. I 1989 blev Berlinmuren revet ned, hvilket blev et symbol på afslutningen på Den Kolde Krig.
Emner i temaet
1980'erne
1980’erne i Danmark bliver ofte kaldt usikkerhedens årti. Et årti, der var præget af økonomisk krise og frygt for atomkrig. Mens politikerne satte ind med såkaldt kartoffelkur, som skulle bremse det private forbrug og styrke landets økonomi, blev mange familier opløst af skilsmisse. Den nye virus hiv spredte frygt for livsfarlig smitte og stigmatis
Berlinmuren
Berlinmurens fald den 9. november 1989 blev symbolet på den kolde krigs ophør og indledningen på en ny æra i verdenshistorien. Muren havde i 28 år ikke bare adskilt østberlinerne fra vestberlinerne, men også stået som et uskønt monument over det delte Tyskland og det delte Europa.
Berlinmuren blev kaldt for en ”antifascistisk beskyttelsesmur”, men
HIV og AIDS
Siden opdagelsen af de første tilfælde af hiv-smittede i starten af 1980’erne er omkring 50 millioner mennesker verden over blevet smittet af hiv. Imens har forskere i mange lande arbejdet intenst på at udvikle en vaccine mod virussen. En egentlig vaccine mod hiv har dog stadig lange udsigter, og der er ingen verdensdele, der er gået fri af sygdomm
Mode
Mode kan bruges til at signalere, at man tilhører en bestemt social gruppe, og at man ønsker at udtrykke sin individualitet. Samtidig er moden et spejl af samfundsudviklingen, hvor man f.eks. kan sammenligne kjolernes sømlængde med det 20. århundredes høj- og lavkonjunkturer.
Siden den moderne mode opstod i begyndelsen af 1800-tallet, har den fået
Blekingegadebanden
Tyskland havde Rote Armee Fraktion. Italien havde De Røde Brigader. Og i Danmark havde vi Blekingegadebanden. Med afsæt i sluttressernes radikaliserede og anti-kapitalistiske europæiske venstrefløj forsøgte Blekingegadebanden i 1970’erne og 80’erne at skaffe penge til bl.a. PFLP’s kamp for et frit Palæstina.
Blekingegadebandens illegale aktivitete
Ungdomshuset Jagtvej 69
Punkkoncerter, vegetarmad og venstreorienteret bladproduktion. Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København var fra 1982 centrum for en række kulturelle og politiske aktiviteter og tilholdssted for en gruppe unge med tilknytning til den yderste venstrefløj og det autonome miljø. Men i 2000 solgte Københavns Kommune huset, og selvom de unge nægtede at fo
Den kolde krig
Den Kolde Krig var en konflikt mellem supermagterne USA og Sovjetunionen, som påvirkede det meste af verden: Europa blev opdelt i en Øst- og Vestblok og i det globale syd kappedes supermagterne også om indflydelse, bl.a. gennem mange stedfortræderkonflikter.
Dog undgik supermagterne og deres militære alliancer en direkte væbnet konflikt med hinand
Anbefalede links
Originalkilder
Artikler og debat
- politiken.dkI gjorde os til narcissisterVores forældre har ødelagt os med endeløs bekræftelse og forkælelse.
- information.dkEn generation af punkere og yuppierI 80erne var man enten yuppie, disker eller punker. Men selv om ungdomsgrupperne var mere opdelte end i dag, havde de flere lighedspunkter. Forfatter Jan Sonnergaard fortæller om sin egen generation
Film
- fjernleje.filmstriben.dkDe andres livI 1984 får Stasi-manden Wiesler af ministeren ordre om at overvåge dramatikeren Dreyman for at finde noget på ham, således at ministeren kan få en chance hos Dreyman's kæreste, skuespillerinden Christa-Maria Sieland.
- fjernleje.filmstriben.dk1989Et storpolitisk drama om Jerntæppets sammenbrud. En ung teknokrat, Miklós Neméth, hentes ind som ny premierminister. Han skal redde Ungarns fortvivlende økonomi og beslutter at stryge det massive - og dyre - grænseanlæg mod Vest. Han erfarer snart...
- dr.dkDRTV - De skrigende halse
- dfi.dkWall StreetDramatisk venskab mellem en multimillionær, kynisk, garvet børshaj og en ung ambitiøs aktiehandler, der naivt lader sig manipulere af den ældre spekulant, uden at gøre sig klart hvilke konsekvenser en hensynsløs skalten og valten med liv, penge og arbejdspladser kan medføre.
Undervisningsmaterialer
- berlin.deBerlin Wall - Berlin.deOmfattende interaktivt materiale om Muren med videoer, luftfotos, artikler og mobilapp, der kan bruges til at finde rester af Muren. På engelsk og tysk.
- filmcentralen.dk1989En gymnasiefaglig filmvejledning til dokumentarfilmen '1989' (Danmark, 2014)
- filmcentralen.dkDe andres livEt undervisningsmateriale til spillefilmen 'De andres liv' (Tyskland, 2006)