Verdensreligioner
Indledning
Buddhisme, hinduisme, jødedom, kristendom og islam er fem religioner, som alle kaldes verdensreligioner, idet de har tilhængere over stort set hele verden. De fem religioner er meget forskellige og kommer med hvert deres bud på en forståelse af verden og meningen med menneskets liv. Mens jødedom, kristendom og islam har fælles rødder i Mellemøsten og i stamfaderen Abraham, der bliver beskrevet som den første monoteist, er buddhisme og hinduisme vokset ud af gamle religiøse traditioner i Indien og har blandt andet forestillingen om karmaloven (om individets handlinger og konsekvenserne heraf) og de gentagne genfødsler (samsara) til fælles.
Selv om religionernes verdensforståelse for længst har fået konkurrence fra andre paradigmer som kilde til forståelse af verden og til etik, moral og politik, så spiller religionerne fortsat en stor rolle, både på det individuelle og samfundsmæssige plan, og flere af verdensreligionerne er i betydelig vækst. I en del lande er én bestemt religion den officielle religion, og i en del lande bliver tilhængere af religiøse mindretal udsat for forfølgelse. Visse steder bliver religion brugt som politisk magtmiddel til at mobilisere mod mindretal, for eksempel i Indien, hvor hindunationalismen spiller en stor rolle. Samtidig er der eksempler på, at religiøse ledere, munke og nonner inden for forskellige religioner bidrager til at skabe fred og forsoning med afsæt i deres religiøse ståsted.
Globaliseringen betyder, at religioner ofte lever side om side, og at religiøse retninger påvirker hinanden. Det er også blevet mere almindeligt, at individer vælger en religion til eller fra i løbet af deres liv, ligesom både i nogle vestlige lande og mange steder i Asien er almindeligt at bekende sig til flere livsfilosofier samtidig eller praktisere elementer fra flere forskellige religioner. Man kan for eksempel praktisere yoga, som har rødder i hinduisme, og bekende sig til kristendommen, eller praktisere buddhistisk inspirere meditation og samtidig være medlem af et kristent kirkesamfund. Religionerne er med andre ord i fortsat bevægelse, både på individ-, samfunds- og globalt niveau. Læs mere i Faktalinks artikler om de fem store veredensreligioner.
Emner i temaet
Verdensreligioner - Jødedom
Jødedom er en af de fem verdensreligioner. Det er en religion, som opstået i og omkring det, vi kender som Israel, og som har troen på én gud i centrum. Jødedommen er en lovreligion, hvis samling af hellige tekster, Toraen, indeholder 613 lovbud. I jødedommens historie er der blevet lavet mange fortolkninger af lovbuddene og af, hvordan de skal ove
Verdensreligioner - Buddhisme
Buddhismen er verdens tredjestørste religion efter kristendom og islam. Den opstod for omkring 2500 år siden i det nordlige Indien omkring Siddhārtha Gautama Buddha. Det er en religion, som byggede på allerede eksisterende traditioner inden for indisk religion, blandt andet ideen om karma og genfødslernes hjul. Buddha anviste dog en ny vej ud af di
Verdensreligioner - Islam
Islam er en af verdens største religioner – med omkring to milliarder tilhængere. Islam er ligesom jødedommen og kristendommen en monoteistisk religion, og islam har samme rødder som disse to religioner og benævnes ligesom disse en abrahamitisk religion, fordi alle tre religioner opfatter Abraham (på arabisk Ibrahim) som deres stamfader. Islam opst
Verdensreligioner - Hindusime
Hinduisme er – i hvert fald ifølge nogle forskere - verdens ældste religion, og det er den tredjestørste religion på verdensplan med lidt over en milliard tilhængere. Den har sit udspring i Indien og baseres på traditioner og tekster, der er adskillige tusinde år gamle.
Hinduismen adskiller sig fra de andre store verdensreligioner ved ikke at ope
Verdensreligioner - Kristendom
Kristendommen er en verdensreligion, der opstod for omkring 2000 år siden i det område, som vi i dag kender som Israel. Siden har den spredt sig til hele verden og er i dag den religion, der har flest tilhængere, globalt set, nemlig over 2 milliarder. Fælles for de kristne er, at de tror på Jesus Kristus som Guds søn og frelser. De tror på en treen
Anbefalede links
- bibliotek.dkDanske verdensreligioner - jødedom af Heidi Laura, Sara Kviat BlochLån Danske verdensreligioner - jødedom af Heidi Laura som bog. Lån fra alle Danmarks biblioteker. Afhent på dit lokale bibliotek eller find online.
- bibliotek.dkKristendom af Helle HingeLån Kristendom af Helle Hinge som bog eller e-bog. Lån fra alle Danmarks biblioteker. Afhent på dit lokale bibliotek eller find online.
- bibliotek.dkHinduisme i Danmark og i verden af Marianne C. Qvortrup FibigerLån Hinduisme i Danmark og i verden af Marianne C. Qvortrup Fibiger som bog eller e-bog. Lån fra alle Danmarks biblioteker. Afhent på dit lokale bibliotek eller find online.
- bibliotek.dkBuddhismen af Esben Andreasen (f. 1944)Lån Buddhismen af Esben Andreasen (f. 1944) som bog eller e-bog. Lån fra alle Danmarks biblioteker. Afhent på dit lokale bibliotek eller find online.
- bibliotek.dkHvad er islam af Jørgen Bæk SimonsenLån Hvad er islam af Jørgen Bæk Simonsen som bog, e-bog, lydbog (online), lydbog (cd-mp3) eller lydbog (cd). Lån fra alle Danmarks biblioteker. Afhent på dit lokale bibliotek eller find online.
- denstoredanske.lex.dkverdensreligioner – LexVerdensreligioner, religioner med så stor geografisk eller folketalsmæssig udbredelse, at de hver især har global betydning. Til disse hører jødedom, kristendom, islam, hinduisme, buddhisme og kinesisk religion.
- dr.dkVerdens religioner | DR
- religion.dkMystik i de 5 verdensreligionerJøder, Kristne og muslimer møder Gud i mystikken, mens buddhistisk og hinduistisk mystik er et møde med altet. Alle religionerne beskriver dette møde som en oplevelse af enhed