Hvad leder du efter?

Tema
Økonomiske teorier

marx

Karl Marx, tysk filosof og politisk økonom og grundlægger af marxismen.

Foto: Portrætmaleri ca. 1920 / Scanpix

Karl Marx, tysk filosof og politisk økonom og grundlægger af marxismen. Foto: Portrætmaleri ca. 1920 / Scanpix

Økonomiske teorier

Indledning

Den første økonomiske teori til at beskrive kapitalismen – økonomisk liberalisme –  blev fremsat af den skotske økonom og filosof Adam Smith (1723-1790), hvori nøglebegreberne er privat ejendomsret og et frit marked uden indblanding fra staten, hvor varer produceres og sælges ud fra udbud og efterspørgsel.

     Siden er den økonomiske liberalisme blevet udbygget. Den britiske økonom John Maynard Keynes (1883-1946) udviklede f.eks. en økonomisk teori i 1930’erne under Den Store Depression, som gik ud på, at staten skulle spille en aktiv rolle i krisetider ved at investere i den offentlige sektor og dermed forhindre massearbejdsløshed.

     Den tyske revolutionære socialist og samfundsteoretiker Karl Marx (1818-1883) beskrev i sine økonomiske teorier, hvordan værdien i produktionsarbejdet tilfaldt kapitalejerne og ikke arbejderne. Ud af hans og kollegaens Friedrich Engels’ tankegods opstod kommunismen som et alternativt politisk og økonomisk system, hvor man fjernede den private ejendomsret og lod staten eje og styre virksomheders produktion og prissætning.

     Efter Berlinmurens fald i 1989 og Sovjetunionens kollaps i 1991 blev kapitalismen det altdominerende samfundsøkonomiske system i verden. Men efter den globale finanskrise i 2007-2009 og i forbindelse med en øget opmærksomhed på klimaforandringer, er kapitalismen og dens mantra om vækst også blevet diskuteret. Blandt andet er det blevet foreslået, at økonomisk teori bør inddrage naturvidenskaben for at forstå, at der kan være grænser for den økonomiske vækst, hvis man fortsat ønsker et klima og en natur i balance.

     Den marxistiske kritik af kapitalismen er også blevet genoplivet af blandt andet den franske økonom Thomas Piketty, der i sin bog ”Kapitalen i det 21. århundrede” beskriver, hvordan den økonomiske ulighed er steget siden 2. Verdenskrig.

Emner i temaet

Anbefalede links

Originalkilder

Artikler og debatindlæg

Film

Undervisningsmaterialer