Hvad leder du efter?

Tema
Oprør og demonstrationer

Demonstranter står med hånden i vejret foran politi i kampuniform

Efter præsidentvalget i Belarus 2020 var gaderne i hovedstaden Minsk fyldt med demonstranter, der protesterede mod præsident Aleksandr Lukasjenko, der har siddet på magten siden 1994.

Foto: Uncredited / AP / Ritzau Scanpix

Efter præsidentvalget i Belarus 2020 var gaderne i hovedstaden Minsk fyldt med demonstranter, der protesterede mod præsident Aleksandr Lukasjenko, der har siddet på magten siden 1994. Foto: Uncredited / AP / Ritzau Scanpix

Oprør og demonstrationer

Indledning

Fra den franske revolution i slutningen af 1700-tallet til den amerikanske borgerrettighedsbevægelse i 1950’erne til vor tids protester i Belarus og Myanmar. Gennem historien er mennesker gået på gaden for at vise deres utilfredshed med magthavere og kræve forandringer.

     I begyndelsen af 2021 kuppede militæret sig til magten i Myanmar og afsatte den demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi. Det har medført et folkelig oprør og voldelige sammenstød, som indtil videre har kostet flere hundrede mennesker livet – heriblandt børn. Derudover er mange tusinde borgere blevet anholdt.

     I maj 2020 dræbte en politimand den 46-årige afroamerikaner George Floyd under en meget voldsom anholdelse i Minnesota. Drabet, der er blevet filmet, førte til omfattende demonstrationer i USA under hashtagget #BlackLivesMatter – en bevægelse, der siden hen har spredt sig til andre lande. George Floyds død og en række lignende sager har igen antændt racismedebatten og verden over sat fokus på sortes rettigheder.

     Der var også oprør og stribevis af demonstrationer i gaden, da hviderussiske borgere i sensommeren 2020 gik på gaden for at protestere mod den siddende præsident Lukasjenko. Protesterne var drevet af utilfredshed mod landets korruption, fattigdom, frygten for valgsvindel og præsidentens manglende handling mod coronavirus.

     I Hongkong har borgere demonstreret for at vise deres utilfredshed med et lovforslag, der skulle gøre det muligt at udlevere dem til det kinesiske styre til retsforfølgelse. Efter flere måneders protester og gadekampe, blev forslaget trukket tilbage, men protesterne fortsatte. Kritikere mener nemlig, at den hongkongske regering er for Kina-venlig og på vej til at undergrave demokratiet og de politiske friheder i Hongkong.

     Her under kan du finde artikler, film og temaer, der beskriver både historiske revolutioner og opgør og nyere fænomener som De Gule Veste i Frankrig.

Emner i temaet

Anbefalede links

Originalkilder

Temaer på DR

Tema på Forfatterweb

Film