Hvad leder du efter?

Tema
Fake News

En demonstrant iført en maske der forestiller Facebooks administrerende direktør Mark Zuckerberg i forbindelse med anklagerne mod Facebook om, at platformen har været med til at sprede falske nyheder.

Facebook har været under kritik for at bidrage til spredningen af falske nyheder, hvilket har rejst bekymringer om platformens ansvar i forhold til misinformation.

Foto: Daniel Leal/AFP Ritzau Scanpix

Facebook har været under kritik for at bidrage til spredningen af falske nyheder, hvilket har rejst bekymringer om platformens ansvar i forhold til misinformation. Foto: Daniel Leal/AFP Ritzau Scanpix

Fake News

Indledning

Fake News eller falske nyheder truer i stigende grad den demokratiske samtale. Især siden den amerikanske præsidentvalgkamp i efteråret 2016, hvor en række usande nyheder som f.eks. "Paven støtter Trump" florerede på internettet, er fænomenet blevet diskuteret meget.

     En fri presse er grundlaget for et demokratisk samfund, idet pressen varetager en vigtig funktion ved at oplyse borgerne om, hvad der foregår i samfundet, og ved at stille magthaverne til ansvar. Men i dag får mange os i højere grad nyheder fra de sociale medier, og det er ikke altid let at gennemskue, hvem afsenderen i virkeligheden er, eller hvad nyheden bygger på af facts og informationer. Som borger risikerer man derfor at basere sin viden og holdninger på oplysninger, som ikke er sande, men som er fabrikeret for at støtte et bestemt politisk synspunkt. Derfor taler man i dag om, at der bl.a. er behov for en ny form for dannelse – digital dannelse – hvor man skal lære at forholde sig kritisk til de oplysninger, man finder på internettet.

Emner i temaet

Anbefalede links

Hjemmesider

Undervisningsmaterialer

Bøger

Film