sankt jørgenbjergs kirke
Én af Danmarks ældste kirker, Sankt Jørgensbjerg Kirke i Roskilde fra 1080.
Foto: Lars Laursen / Scanpix

Folkekirken

Artikel type
faktalink
journalist Astrid Grue, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af cand.mag. Madeleine Saunte. 2011
Top image group
sankt jørgenbjergs kirke
Én af Danmarks ældste kirker, Sankt Jørgensbjerg Kirke i Roskilde fra 1080.
Foto: Lars Laursen / Scanpix
Main image
Overdragelse i Kirkeministeriet mandag den 3. oktober 2011. Manu Sareen på sit nye kontor med sin tidligere kone Anya og sønnerne Felix og Alvin.
Overdragelse i Kirkeministeriet mandag den 3. oktober 2011. Manu Sareen på sit nye kontor med konen Anya og sønnerne Felix og Alvin.
Foto: Nils Meilvang/Scanpix

Selvom det i dag er sjældent, at de danske kirke trækker fulde huse en almindelig søndag formiddag, så er det stadig over 80 %, der er medlem af folkekirken. . Folkekirkens historie går tilbage til Grundlovens indførelse i 1849, men den evangelisk-lutherske tro, som folkekirken bygger på, har befundet sig i Danmark helt tilbage fra Reformationen i 1536. Folkekirken står i dag over for en række udfordringer og må bl.a. forholde sig til en række komplicerede spørgsmål: Bør stat og kirke adskilles, sådan som det er sket i Sverige? Skal kirken blande sig i politiske spørgsmål? Og hvordan kan kirken indrette sig på en måde, der gør den attraktiv for moderne mennesker, samtidigt med at den fastholder sit teologiske grundlag? For eksempel er det blevet besluttet, at homoseksuelle fremover skal kunne gifte sig i den danske folkekirke. Hvilke reaktioner er der på sådan en politisk beslutning?

Se også filmen Ansigt til ansigt Filmstriben - se film i undervisningen