Historiekanon

Artikel type
faktalink
journalist Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2006
Main image
Solvognen. Man har fundet hjuldele til vognen, som er et af hovedstykkerne i udstillingen Guder og Helte i Bronzealderen.
Solvognen. Man har fundet hjuldele til vognen, som er et af hovedstykkerne i udstillingen Guder og Helte i Bronzealderen.
Foto: Linda Henriksen/Scanpix

De seneste år er der skyllet en kanonbølge ind over den offentlige debat om uddannelse, identitet og nødvendig viden om alt fra litteratur og kultur over salmer, og nu også til historie. På initiativ af undervisningsminister Bertel Haarder har de danske folkeskoleelever per sommeren 2006 fået en historiekanon bestående af 29 begivenheder, som skal udgøre en tredjedel af folkeskolens undervisning i historie. Ifølge Haarder vil historiekanonen være med til at skabe en fælles forståelse af de kulturværdier, vi bygger vores liv og samfund på, og samtidig vil den være med til at ruste de danske elever til at tackle den globaliserede virkelighed, vi lever i. Men ikke alle er lige begejstrede for historiekanonen. Nogle frygter ligefrem sovjetiske tilstande og mener, at historiekanonen vil medføre mindre tid for eleverne til at forstå, hvorfor ting sker, og hvilke konsekvenser det medfører.