Danmark

Historiekanon 17: Grundloven 1849

Indledning

Grundloven fra 1849 er den første frie forfatning for Danmark. Junigrundloven, som den også kaldes, blev vedtaget og underskrevet af kong Frederik d. 7. den 5.

Transkønnede

Både i medier og populærkultur er transkønnede blevet mere synlige de seneste år, og i den offentlige debat har transkønnede krævet rettigheder og anerkendelse.

Krigen i Afghanistan

Krigen i Afghanistan blev indledt af USA efter angrebet på World Trade Center i New York den 11. september 2001. Afghanistans Taleban-styre husede Osama Bin Laden og hans militante netværk al Qaeda, som ifølge de amerikanske efterretningstjenester stod bag angrebene.

Mediernes magt

Mediernes spiller en afgørende rolle i et demokratisk samfund. Som ’den fjerde statsmagt’ har medierne til opgave at sikre borgerne saglig upartisk oplysning, som gør dem i stand til at deltage i samfundet både praktisk og politisk.

Energiforsyning

Indledning

Energiforsyningen i Danmark baserer sig – ligesom i resten af verden – fortsat hovedsageligt på olie, gas og kul suppleret med vedvarende energi.

Efterskoler

Indledning

Der findes i alt 241 efterskoler i Danmark, og i skoleåret 2021/2022 begyndte i alt 31.745 unge på efterskole. Det var det højeste antal nogensinde.

Rigsretten

Indledning

De to forhenværende ministre Erik Ninn-Hansen og Inger Støjberg er blandt de få, der er blevet stillet for en rigsret i Danmark.

1990’erne

Indledning

1990’erne bliver ofte beskrevet som en parentes i historien, hvor der ikke skete noget særligt. Årtiet, hvor truslen fra atombomben var afblæst, og truslen om terror endnu ikke dominerede dagsordenen.

Halloween

Indledning

Halloween er oprindeligt en keltisk tradition, som fejrede sommerens og høstens afslutning med en fest den 31. oktober, aftenen inden den kristne højtid allehelgensdag.

Arbejderbevægelsen

Indledning

Arbejderbevægelsen opstod i Danmark i løbet af det 19. århundrede som et modsvar på undertrykkelsen af arbejderklassen.