skål med salat og bær
Ny nordisk hverdagsmad er en kosttype der er udviklet i forbindelse med et forskningsprojekt på Københavns Universitet.
Foto: Marie Hald / Scanpix

Madkultur - bæredygtig ny nordisk mad

Artikel type
faktalink
journalist Anne Anthon Andersen, iBureauet/Dagbladet Information. Januar 2017
Top image group
skål med salat og bær
Ny nordisk hverdagsmad er en kosttype der er udviklet i forbindelse med et forskningsprojekt på Københavns Universitet.
Foto: Marie Hald / Scanpix

Indledning

Grødretter med havtorn og hyben, fælles byhaver, lokale fødevarefællesskaber og Ny Nordisk Mad på skoleskemaet. Tidens fokus på bæredygtighed og klimabevidste spisevaner sender danskerne på jagt efter mad i naturens lokale spisekammer og bringer ingredienser som ramsløg og strandkål på køkkenbordet og spisekortet, mens Michelin-restauranten Noma (sammentrækning af Nordisk Mad), stjernekokke og populære tv-programmer som Nak og Æd er med til at øge interessen for nordiske fødevarer og det såkaldte Nye Nordiske Køkken. Det handler blandt andet om at søge tilbage til det oprindelige, om bæredygtighed og lokal forankring i klimaets tjeneste. Ny Nordisk Mad er ikke bare en livsstilstrend, men også led i et større politisk projekt med mål om en sundere og mere bæredygtig fremtid for miljø og mennesker. Selv om det politiske ærinde blandt andet er et demokratisk projekt om at udbrede sundhed til flere, møder trenden imidlertid også kritik for at være et egoistisk identitetsprojekt for mennesker med overskud frem for et bredt appellerende projekt, der udbreder sundere livsstil til alle danskere.