førsteudgave af harry potter
Førsteudgave af Harry Potter and the Philosophers Stone.
Foto: Heritage Auctions / Ritzau Scanpix

Harry Potter-fænomenet

cand.mag. Anne Vindum, iBureauet/Dagbladet Information. August, 2013
Top image group
førsteudgave af harry potter
Førsteudgave af Harry Potter and the Philosophers Stone.
Foto: Heritage Auctions / Ritzau Scanpix
Main image
Filmen Harry Potter and the Deathly Hallows. 1. del. Daniel Radcliffe og Emma Watson i en scene fra filmen Harry Potter og dødsregalierne. USA 2010.
Filmen Harry Potter and the Deathly Hallows. 1. del. Daniel Radcliffe og Emma Watson i en scene fra filmen Harry Potter og dødsregalierne. USA 2010.
Foto: Scanpix

Indledning

Få litterære værker har som J.K. Rowlings serie om Harry Potter fået såvel børn som voksne til at stille sig i kø foran boghandlerne, når et nyt bind kom på gaden. ‘Potter-mania’ er et udtryk for den enorme interesse, som troldmandsserien har affødt i hele verden: Harry Potter er at finde på alt fra film til frimærker, og historierne kan få selv et otteårigt dansk barn til at kæmpe sig igennem en 1.000 sider tyk bog – på engelsk. Bøgerne har slået alle rekorder. Det er de mest oversatte bøger i verden og den bedst sælgende bogserie nogensinde, og det har gjort Rowling til den første og foreløbig eneste forfatter, der er milliardær. Samlet set har de syv bøger om Harry Potter solgt over 400 millioner eksemplarer, og de er oversat til 67 sprog til alt fra hindi til zulu.

Artikel type
faktalink

Introduktion til Harry Potter

Forfatteren til børnebøgerne om Harry Potter, J.K.Rowling på Napier Universitetet i Edinburgh. November 2000
Forfatteren til børnebøgerne
om Harry Potter, J.K.Rowling på
Napier Universitetet i Edinburgh.
November 2000.

Hvem er forfatteren bag Harry Potter?

Joanne Kathleen Rowling blev født i den lille engelske by Chipping Sodbury den 31. juli 1965. Som seksårig skrev hun sin første historie om en kanin, der fik mæslinger, og hun har efter eget udsagn skrevet lige siden. Rowling udtaler i biografien “J.K. Rowling: Forfatteren bag fænomenet Harry Potter” fra 2001 (se kilder), at Potters stræbsomme veninde Hermione bygger på hende selv som ung: “På samme måde som Hermione, var jeg besat af at klare mig godt i de boglige fag, men det dækkede over en meget stor usikkerhed. Jeg tror, det er helt normalt for unge piger at føle på den måde.”

Efter afsluttet skolegang kom Rowling på universitetet i Exeter, hvor hun studerede fransk og klassisk litteratur. I 1987 fik hun udgivet to noveller, men det var først med udgivelsen af “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” i 1997, at Rowling blev anerkendt som forfatter.

I 2012 udgav J.K. Rowling sin første bog for voksne, romanen ”Den tomme plads” (”The Casual Vacancy”), og i 2013 har hun under pseudonymet Robert Galbraith udgivet detektivromanen ”The Cuckoo’s Calling”.

Hvordan blev Harry Potter-serien skabt?

På J.K. Rowlings hjemmeside fortæller hun om, hvordan Harry Potter kom til verden i 1990: “Det var efter en weekends lejlighedsjagt i Manchester, da jeg rejste tilbage til London på et overfyldt tog, at ideen om Harry Potter opstod. Jeg havde skrevet næsten uden ophold siden seksårsalderen, men jeg havde aldrig været så begejstret for en idé før. Til min store frustration havde jeg ingen skriveredskaber med, og jeg var for genert til at spørge, om jeg måtte låne en. I dag tror jeg, det var meget heldigt, for så sad jeg simpelthen der og tænkte i fire timer, og alle detaljer boblede op i mit hoved, og denne magre, sorthårede, bebrillede dreng, som ikke vidste, han var en troldmand, blev mere og mere virkelig for mig.” Samme aften begyndte hun at skrive historien ned.

I december 1990 døde hendes mor af sklerose, og det vendte op og ned på såvel Rowlings som Harry Potters liv. Potters følelser omkring tabet af sine forældre blev ifølge Rowling mere inderlige og langt mere virkelige. I september 1991 tog Rowling til Portugal med det voksende Harry Potter-manuskript under armen, og ved siden af, at hun underviste i engelsk, skrev hun på sin historie. Hun havde håbet at afslutte sin fortælling i Portugal, men da hun tog til Edinburgh i julen 1994, var det ikke med en færdig roman i tasken, men med et barn på armen: Jessica. Tilbage i Skotland levede Rowling som enlig mor i en toværelses lejlighed, og hun fortsatte sine skriverier på cafeer og med enkelte undervisningsjobs i ny og næ. Ifølge artiklen “Når virkeligheden overgår fantasien: portræt af Harry Potters mor” (se kilder) måtte hun skrive det endelige udkast til bogen på skrivemaskine to gange, da hun ikke havde råd til kopiering.

Rowling afsluttede manuskriptet i 1995 og sendte det af sted til flere store engelske forlag. Hele striben afslog, da de mente, bogen var for tyk, for fantasifuld og aldrig ville kunne sælges. Det lille forlag Bloomsbury valgte imidlertid at udgive bogserien, og det har de nok ikke fortrudt. I artiklen “Guldstøv” (se kilder) står der: “Potter 5 sendte forlagets overskud i vejret med 38 procent, så det endte på små 170 millioner kroner for 2003.” 

Hvem er Harry Potter?

Da vi møder drengen Harry i den første roman, “Harry Potter og de vises sten”, er han en forældreløs dreng, der lever et trist liv hos sin tante og onkel, Petunia og Vernon Dursley. Han får kun serveret madrester og er heldig, hvis han modtager et par aflagte sokker i fødselsdagsgave. Derudover er han i starten henvist til at sove i kosteskabet under trappen.

Da Potter var spæd, blev han og hans forældre angrebet af den ondeste af alle troldmænd, Voldemort. Lily og James Potter blev dræbt, men Harry overlevede og svækkede tilmed den mægtige troldmand. Kronikken “Det guddommelige barn” (se kilder) forklarer: “Harrys mor tilbød sit liv til gengæld for Harrys, og dette kærlighedsoffer har givet Harry en usynlig beskyttelse, som Voldemort ikke kan forstå og ikke kan få bugt med, for Voldemort kender nemlig ikke selv til kærlighed.” Den magiske beskyttelse, som den ægte opofrende kærlighed har givet Harry Potter, viser sig at komme ham til gode mange gange i hans liv. Som et minde om de dramatiske begivenheder har Potter et lynformet ar i panden. 

Hvad handler Harry Potter-bøgerne om?

Læserne indtræder i historien på Potters 11 års fødselsdag. Harry er ikke selv klar over, at han besidder særlige kræfter og ved ikke, hvorfor der af og til sker mærkelige ting omkring ham. På sin fødselsdag finder han dog ud af, at han er søn af anerkendte troldmandsforældre og selv er kendt i den verden, der er skjult for alle mugglerne, det vil sige almindelige kødelige mennesker. Harry begynder på Hogwarts - skolen for heksekunster og troldmandskab. Her bliver han venner med Ron og den stræbsomme Hermione men får sig også en ærkefjende i eleven Draco Malfoy.

I hvert bind følger man et år på skolen, hvor eleverne oplever det ene utrolige eventyr efter det andet. Harry lærer det halsbrækkende luftboldspil quidditch, at brygge eliksirer, bruge besværgelser og nedkalde forbandelser. Han møder drager, kæmpe slanger, vampyrer, trolde, enhjørninger og må kæmpe for livet mod Voldemort.

Bøgerne er mere end blot fantastiske fortællinger i et lukket troldmandsskoleunivers, for det universelle og kontante spørgsmål om døden er en konstant og presserende følgesvend. For hvert værk trækker mørket sig mere og mere sammen om vor helt, og døden træder et skridt nærmere. Flere af Harry Potters venner dør omkring ham i kampen mod det onde. I et interview med The Daily Telegraph i 2006 (se kilder) udtaler Rowling: “Mine bøger handler hovedsageligt om døden. Det begynder med Harrys forældres død. Der er Voldemorts besættelse af at overvinde døden og hans jagt på udødelighed for enhver pris, målet for enhver med magiske evner. Jeg forstår kun alt for godt, hvorfor Voldemort vil overvinde døden.” Udover dødens universelle vilkårlighed er også Rowlings fornemmelse for personer og psykologi, og især for pubertetens turbulens, medvirkende til at gøre fortællingen stærk. Harry Potter er en slags moderne udviklingsroman, en roman om en nørdet og usikker dreng, der i løbet af serien finder sig selv og bliver en ansvarlig ung mand.

Udbredelsen af Harry Potter-bøgerne

Hvor store er salgstallene?

De to første bøger om Harry Potter solgte i første omgang ikke fantastisk, men med den tredje bog gik det stærkt, og i dag har bøgerne solgt i mere end 400 millioner eksemplarer. Dermed er det den bedst sælgende serie nogensinde.

Den sidste Harry Potter-bog, “Harry Potter og Dødsregalierne” fra 2007, har vist sig at være den hurtigst sælgende bog i historien. I løbet af de første 24 timer blev der solgt 2,7 millioner eksemplarer i Storbritannien. Dermed blev den hidtidige rekord på to millioner solgte bøger inden for et døgn slået - en rekord, som “Harry Potter og Halvblodsprinsen” havde. Allerede inden bogen udkom, var der 65.000 forudbestilte børnebogseksemplarer og 20.000 forudbestilte eksemplarer af voksenudgaven i England. Det er ikke kun i Rowlings hjemland, at Potter sælger godt. Sammenlagt på det britiske, amerikanske og tyske marked blev der i løbet af det første døgn efter udgivelsen af den nyeste roman solgt i alt 11 millioner eksemplarer. Også herhjemme stod børn og voksne i kø foran boghandlerne natten mellem den 21. og 22. juli for at få fingre i den store, fede og engelske udgave af “Harry Potter and the Deathly Hallows”, og på få dage havde den solgt omkring 150.000 eksemplarer på det danske marked. 

Hvad er den geografiske udbredelse?

Bogverdenen har aldrig før oplevet en så hurtig salgsmæssig og geografisk udbredelse af en børnebogsserie. Bøgerne er oversat til 67 sprog og er dermed blandt de mest oversatte bøger i verden. Endvidere er bøgerne distribueret i mere end 200 lande. I Kina udkom femte bind i 80.000 eksemplarer, mens det spanske forlag Salamanda udsendte seks millioner i Spanien, Latinamerika og USA. Alene i amerikanske hjem står over 80 millioner Potter-bøger i reolerne, oplyser artiklen “Det lyder som et eventyr” (se kilder). En anden indikator på bøgernes succes er, at de gled ind på bestseller-listen i Frankrig, hvilket aldrig før er sket for bøger skrevet på et andet sprog end fransk. 

Hvad er den alders- og kønsmæssige udbredelse?

Harry Potter-bøgerne beskriver en magisk verden set ud fra en drengs øjne og henvender sig i udgangspunktet til børn. De eventyrlige hændelser, morallektionerne og kampen mellem godt og ondt tiltrækker imidlertid også voksne. Det siges, at forældre i starten ligefrem skændtes om, hvem der skulle læse højt for børnene, og at de selv snuppede Potter-bøgerne til sengelæsning. For ikke at bringe voksne læsere i forlegenhed, skabte Forlaget Bloomsbury en særlig voksenudgave med en mere afdæmpet forside.

Ifølge artiklen “Potter-feberen raser” (se kilder) læser lige så mange drenge som piger Harry Potter. Bibliotekerne har oplevet en overvægt af piger som læsere, men med den fornyede interesse for fantasy-genren, som også mærkes med populariteten af Tolkiens “Ringenes Herre”- trilogi, er denne tendens ved at udlignes.

Fordi drenge helst vil læse bøger af mandlige forfattere, besluttede den engelske udgiver Barry Cunningham, at forfatterens navn, Joanne Kathleen Rowling, skulle koges ned til J.K. Rowling, oplyser bogen “A Guide to the Harry Potter Novels” (se kilder). Dette navn minder desuden om forfatternavnet bag trilogien “Ringenes Herre”, John Ronald Reuel Tolkien, der blot er kendt som J.R.R. Tolkien, hvilket kan have medvirket til at øge interessen for Potter-bøgerne. 

Potter, pirater og frimærker

Rowlings serie er på mange måder guld værd. En uge før udgivelsen af femte bind blev der stjålet eksemplarer til en værdi af 1 million pund fra et varehus i det nordlige England. Der har ligeledes været store problemer med piratkopiering af Potter-bøgerne. Ifølge artiklen “Potter-pirat jages” (se kilder) affotograferede en person hele syvende bind af Harry Potter-serien og lagde siderne ud på nettet. Ifølge jurister kan ‘piraten’ ikke tiltales efter straffeloven, da vedkommende ikke tjener noget på det. Til gengæld kan forlaget Bloomsbury vinde et civilt søgsmål, hvis det kan påvises, at salget af bogen påvirkes negativt af pirateriet.

Et andet billede på seriens voldsomme popularitet sås i juli 2007, da det britiske postvæsen udsendte syv frimærker med motiv af Harry Potter for at fejre udgivelsen af det sidste bind i serien. Frimærkerne viser forsiderne af de syv bøger i serien, men derudover udsendes også fem frimærker, som viser våbenskjoldene for Harry Potters troldmandsskole Hogwarts og dens fire kollegier: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw og Sytherin. Allerede inden udsendelsen havde 340.000 fans forudbestilt troldmandsfrimærkerne. Et tal, der overgik den hidtidige rekord inden for frimærker, nemlig de 300.000 forudbestillinger på Beatles-frimærker i 2007. (“Harry Potter-frimærker slår alle rekorder”, se kilder). 

Hvor rig er J.K. Rowling blevet på Harry Potter?

Forfatteren bag Harry Potter-bøgerne er en af verdens mest velhavende kvinder. Sunday Times Rich List vurderede i 2010, at Rowling har en formue på over en milliard dollars, hvilket gør hende til den 20. rigeste kvinde i verden og den første forfatter, der er blevet milliardær på at skrive bøger. I 2006 vurderede Forbes Rowling til at være den 2. rigeste kvindelige entertainer i verden, og i 2007 listede de hende som den 48. ud af de 100 mest populære kendisser i verden.

Ifølge artiklen “J.K. Rowling topper liste over indflydelsesrige” (se kilder) er Rowling i 2010 udpeget som den mest indflydelsesrige kvinde i Storbritannien.

Filmatiseringen af Harry Potter

Daniel Radcliffe som Harry Potter i Harry Potter og hemmelighedernes kammer. Fotoblitz/Stills/POLFOTO
Daniel Radcliffe som Harry Potter
i Harry Potter og hemmelighedernes
kammer. Fotoblitz/Stills/Polfoto

Hvad er filmatiseringens tilblivelseshistorie?

Efter mange overvejelser og tilbud solgte J.K. Rowling i 1998 rettighederne til verdens største medie- og underholdningsimperium AOL Time Warner. En af Rowlings hovedkrav var, at filmene skulle optages i England, og at de skulle spilles af engelske frem for amerikanske skuespillere. Det hedder sig desuden, at Chris Columbus, der instruerede de to første film, afgav et løfte til Rowling: nemlig at holde sig inden for bøgernes rammer, så vidt det overhovedet var muligt. Forfatteren udtalte om den første film i interviewet “Rowling: It is as I imagined it inside my head” i Guardian fra 2001 (se kilder), at den første film er præcis, som hun havde forestillet sig historien, og at Columbus holdt sine løfter. 

Hvem medvirker i Harry Potter-filmene?

Af etablerede skuespillere, der har medvirket, kan blandt andet nævnes Rowan Sebastian Atkinson (Mr. Bean) og John Cleese (fra “Halløj på badehotellet”). Hugh Grant fik tilbudt rollen som den forfængelige professor Glitterik Smørhår men takkede nej.

I rollen som Harry ledte man længe efter den rette skuespiller. Hele 60.000 børn gik til prøveoptagelser, oplyser artiklen “Rowling: It is as I imagined inside my head” (se kilder), men uden held. Efter instruktøren Chris Columbus havde set drengeskuespilleren Daniel Radcliffe i tv-udgaven af “David Copperfield”, var han dog ikke i tvivl. Han kontaktede Radcliffes forældre, som i starten afviste at lade deres søn medvirke, fordi de var urolige for den omvæltning, deres søn ville gå igennem, hvis han indvilligede i at medvirke. Men da også producenten David Heyman begyndte at presse på, gav de alligevel efter. 

Hvad kostede det at lave filmene?

Det kostede Warner Bros 1,4 milliarder kroner at indspille, distribuere og reklamere for den første film “Harry Potter og de vises sten”. De fleste af omkostningerne blev hentet via 90 merchandise-aftaler med kendte transnationale selskaber. En leder i Dagbladet Information, “Potters Planet” (se kilder), oplyser for eksempel, at Coca-Cola betalte 1,2 milliarder kroner for at bruge Harry Potters varemærke. Derudover kræver filmselskabet ifølge artiklen “Rowling: It is as I imagined inside my head” (se kilder) ikke mindre end 40 millioner pund (omkring 440 millioner kroner) for rettighederne til at vise den første film i tv. Det er dobbelt så meget, som tv-rettighederne til “Titanic” blev solgt for.

Syvende film, “Harry Potter and the Deathly Hallows”, havde et forventet budget på 150.000 pund (omkring 1,3 milliarder) ifølge filmsitet imdb.com. Til gengæld har første del pr. 29. marts 2011 haft en indtjening på 952.155.214 dollars ifølge hjemmesiden Boxofficemojo.com.  

Har Potter-filmene haft indflydelse på turismen?

Ligesom filmatiseringen af “Ringenes Herre” har formået at hente turister til New Zealand, så har Potter-bøgerne og filmene trukket eventyrlystne turister til England. Her besøger de blandt andet King's Cross platform 4 og 5, der i filmen bruges som den station, hvor Hogwarts-expressen går fra perron 9 trekvart.

Faktisk har filmene om den bebrillede unge troldmand haft så stor indflydelse på turismen, at de ligefrem har fået en turistpris. Safeway Excellence-prisen blev den 23. april 2003 uddelt af den britiske turistminister Kim Howells til Harry Potter med begrundelsen: “Tusinde af mennesker er blevet inspireret af de engelske skuespillere og steder vist i Potter-filmene og de magiske beskrivelser i bøgerne. På vegne af hele rejseindustrien vil vi gerne anerkende og beære denne indflydelse.”

Fascinationen af Harry Potter-universet

Hvad har serien betydet for børn og unges læsevaner?

“Hvilke andre bøger får børn i syvårs-alderen til at knække læsekoden, og otteårige til at læse engelsk, fordi de ikke har tålmodighed til at vente på den danske oversættelse?”, spørges der i artiklen “Magien er tilbage på Hogwarts” (se kilder). Den fornyede læselyst har i flere år kunnet mærkes på de danske biblioteker. Randers Hovedbibliotek har for eksempel mærket en stigning i interessen af fantasy-bøger, oplyser artiklen “Potter-feberen raser” (se kilder). Biblioteket, som normalt anskaffer mellem 1-7 eksemplarer af nye børne- eller ungdomsbøger, har indkøbt cirka 26 eksemplarer af hvert af Rowlings bind, der alligevel efterlader lange ventelister.

I artiklen “Potter world book sales hit 250 million mark” (se kilder) hedder det: “J.K. Rowlings bøger har banet vejen for en ny generation af begejstrede børnebogsforfattere og har skabt en revolution i børns entusiasme for at læse”. 

Hvad er Potter-bøgernes litterære kvaliteter?

Ifølge Dagbladet Informations anmelder Christian Monggaard er der flere grunde til, at Harry Potter-bøgerne er blevet så populære. Ud over at de er velskrevne, fantasifulde og elementært spændende, så “understreges hendes succes af, at hun fra begyndelsen har henvendt sig med lige stor kraft til både børn og voksne, og at man efterhånden er blevet ligeglad med, om man læser i børne- eller voksen-udgaven. Det er helt acceptabelt at læse Rowlings og Potter - næsten lige så acceptabelt som at læse Tolkiens “Ringenes Herre”, hvis man skal nævne en forfatter og nogle bøger, som Rowling og Potter har en del til fælles med.”, ifølge artiklen “Et sted, hvor biler kan flyve” (se kilder). Christian Monggaard fremhæver endvidere, at Rowling er en fantastisk verdensbygger samt, at Harry er en meget menneskelig helt, som man let kan identificere sig med. 

Hvilken heltetype er Harry Potter?

Harry Potter er ikke en typisk helt. Han er tynd og splejset. Han har briller og har et stort uregerligt hår. Hjemme i folkeskolens muggler-verden bliver han mobbet af sin fætter Dudley og dennes omgangskreds. På Hogwarts er han heller ikke fredet. Fordi han er berømt, vil de andre elever have autografer, og mange er ivrige efter at se ham fejle. Der hersker både beundring og jalousi omkring Potters person, og eleven Draco Malfoy er altid efter ham. Det, at han ikke er en usårlig og fejlfri superhelt trods det magiske univers, der omgiver ham, er måske med til, at mange kan identificere sig med ham. På trods af de magiske elementer foregår Potter-bøgerne i en parallelvirkelighed, der ikke er så fjern fra vores. Artiklen “Harry Potter og den store stilhed” i Dagbladet Information fra 2003 (se kilder) vurderer: “I en blanding af dannelsesdrama, storslået fantasifortælling, kostskoleroman og actionfyldt eventyr blander J.K. Rowling nyt og gammelt og beretter med humor, varme og indlevelse en universel historie, som de fleste kan genkende sig selv i.”

Journalist og forfatter Henrik List kalder i anmeldelsen “Nørden og den rene magi” (se kilder) Harry Potter for ‘nørdernes konge’: “En rollemodel og idolfigur skabt for de små, tynde, bebrillede drenge og piger overalt, der ikke behandles ordentligt af familien, lærerne eller de andre børn, og aldrig bliver udvalgt til fodbold- eller håndboldholdet i skolen.”

Harry Potter stiger socialt i graderne, da han optages på Hogwarts og bliver et forbillede for outsidere. Hans veninde Hermione er også en karakteristisk nørd i ordets gængse betydning. Hun går kun op i skolen, læser forud i sommerferien og er perfektionistisk og autoritetstro. I starten af første skoleår bryder ingen sig om hende, fordi hun er så pedantisk og kedelig. Men Harry og Ron ser hende græde og finder ud af, at hun er ensom, og de lukker hende straks ind i deres vennekreds. På den måde fungerer Harry Potter som en god antimobningsfigur. 

Hvad siger Harry Potter om klassesamfundet?

På engelske skoler har man forsøgt at ophæve skellet mellem rige og fattige ved blandt andet at indføre skoleuniformer, så alle ser ens ud uanset den økonomiske baggrund. Bogen “Re-reading Harry Potter” fra 2003 (se kilder) beskriver, hvordan den sociale arv, klasseforskelle og snobberi udforskes i Rowlings serie: “Ikke alle eleverne på Hogwarts er stillet lige, og det er deres forældre heller ikke.” Den ondsindede elev Draco Malfoy driller for eksempel Harrys ven Ron, fordi familien ikke har råd til en ny uniform til ham. Ron har en stor søskendeflok og må nøjes med at arve tøjet af sine ældre søskende. Han har heller ikke fået en ugle som de andre elever, men må nøjes med en doven rotte. 

Kan Harry Potter tolkes ind i en raceproblematik?

Forfatteren og journalisten Henrik List skriver i anmeldelsen “Dirty Harry trækker tryllestaven” fra 2002 (se kilder), at Rowling “trækker politiske paralleller til nutidens mere prosaiske hverdag ved at lade denne konspiration handle om de ægte, ‘renblodede’ troldfamiliers racisme overfor blandingsbørnene af troldfolk og almindelige dødelige mennesker: dem med ‘mudderblod’ i årerne!” Her er det atter eleven Draco Malfoy, der leder an i mobningen af for eksempel Hermione, der er datter af Muggler-forældre. Det anses ikke for fint at være halvblodstroldmand, og de førsteårselever, der ikke har kendskab til trolddomsverden, må kæmpe lidt hårdere de første uger på skolen. Bogen “Re-reading Harry Potter” fra 2003 (se kilder) konstaterer: “For så vidt at Harry Potter-bøgerne kommenterer racepolitik, er de imod intolerance og ekstremistiske ideologier. De er imod voldelige krav om racerenhed, og fortalere for tolerance og næstekærlighed.”  

Er Harry Potter et produkt af globaliseringen?

Harry Potter rider i høj grad på globaliseringens bølge og er en væsentlig del af det store globale marked. Såvel forlaget Bloomsbury samt filmgiganten Warner Bros bruger enorme summer på markedsføring, og de har formået at skabe et globalt sammenhold omkring Harry Potter ved eksempelvis at lancere bøgerne samtidigt verden over. Så når man står foran en boghandel i Brande iført Harry Potter-kostume på lanceringsdagen, kan man tænke på, at der i Berlin, Bruxelles og på Bali formentlig står andre i kø efter den nyeste udgave af Potter-bøgerne.

Ifølge The Observers columnist, Will Hutton, er det netop globaliseringens indflydelse og ikke kvaliteten af bøgerne, der dikterer succesen. Han skriver i artiklen “Harry Potter and the secret of succes” (se kilder), at det er antallet af sociale rygter, der er sat i gang af gode anmeldelser og især mund-til-mund-metoden - hvad man med moderne termer kalder viral markedsføring - der er medvirkende til succesen. Og ifølge Hutton er USA selve nøglen til succesen. Uden det amerikanske marked ingen succes, og hvis Rowling havde skrevet på fransk eller tysk, kunne hun godt glemme alt om at blive bestseller eller millionær.

Debatten om Harry Potter-bøgerne

Hvad er den litterære kritik?

Da de første Harry Potter-bøger udkom, lød der stort set klap i alle anmelderhænder, men da det femte bind blev udgivet, begyndte serien at blive kritiseret af en række amerikanske litteraturkritikere. Litteraturprofessor ved Yale, Harold Bloom, kendt i debatten om litterære kanoner, udtalte: “Rowlings hjerne er så fuld af klicheer og døde metaforer, at hun ikke kan skrive andre genrer.” Forfatteren A.S. Byatt skrev i New York Times, at Rowlings univers er en sekundær verden skabt af intelligent patchwork af alle slags børnelitteratur, og at det er skrevet for folk, hvis imaginære liv kun krydres af tv-tegnefilm og den overdrevne spejlverden af soaps, reality-tv og kendis-sladder.

Bøgerne er overordnet set dog anmelderkæledægger og har vundet et utal af litterære priser.  

Hvad er den politiske kritik?

Nogle politiske kommentatorer har ifølge “Harry Potter and tha Half-crazed Bureaucracy” (se kilder) set Rowlings portræt af det bureaukratiske Ministerium for Magi og de undertrykkende tiltag foretaget af ministrene i de seneste bøger som et billede på den engelske stat. J.K. Rowling siger i artiklen “‘Fire’ Storm” (se kilder), at hun er politisk venstreorienteret, og at der er en vis grad af politisk stof i Harry Potter-bøgerne, men at enhver læser vil bringe sin egen agenda med ind i bøgerne. 

Hvad er den religiøse kritik af Harry Potter?

Harry Potter-bøgerne har været genstand for en række retssager, især fra amerikanske religiøse grupper, som mener, at serien indeholder okkulte eller endog sataniske undertoner. Derfor har de arbejdet hårdt på at fjerne Harry Potter-bøgerne fra skoler og biblioteker. Meget af kritikken kommer fra den evangeliske kirke, som mener, at seriens magiske univers fremmer heksekræfter blandt børn. Talsmanden for den amerikanske evangeliske gruppe, Focus on the Family, Paul Hetrick, udtaler: “[De indeholder] nogle magtfulde og værdifulde lektioner om kærlighed og mod og om den ultimative sejr af det gode over det onde, men desværre er de positive budskaber pakket ind i et medium - heksekraft -, som direkte afvises i Biblen.” Ifølge artiklen “Harry Potter expelled from school” (se kilder).

Nogle skolelærere og forældre har været så forfærdede over Harry Potter-bøgerne, at de har arrangeret bogafbrændinger i flere amerikanske stater.

Også den katolske kirke har udtrykt modvilje mod bøgerne. Før Benedict XVI blev pave, skrev han ifølge artiklen “Pope Opposes Harry Potter Novels - Signed Letters from Cardinal Ratzinger Now Online” (se kilder) om bøgerne, at de er “subtil forførelse, som har dybe ubevidste og direkte effekter i forhold til at underminere den kristne sjæl førend den er fuldt tilvokset.”

Også den ortodokse og angelsaksiske kirke har udtalt sig imod Harry Potters magiske univers, ligesom flere muslimske lærde har argumenteret, at bøgernes magiske temaer står i skarp konflikt til den islamiske lære. Bøgerne er derfor blevet bandlyst på flere skoler i de Forenede Arabiske Emirater. Ifølge artiklerne “Harry Potter: Facts about Fiction” og “Harry Who? An Islamic Analysis of the Harry Potter Phenomenon” (se kilder). 

Hvad er fantasy-fansenes opgør med Harry Potter?

Nogle fantasy-fans er så trætte af Harry Potter, at de glæder sig over, at serien nu er slut. De såkaldt “rigtige” fantasy-fans, som de kalder sig selv, er dødtrætte af Potter og glade for, at det endelige punktum nu er sat i den saga. På hjemmesiden www.ihateharrypotter.com (se kilder) lufter amerikaneren Anoakie Turner sin modvilje. Han skriver, at han hader Harry Potter og alt, hvad serien har gjort imod fantasy-genren: “Jeg kan forstå, hvordan folk måske kan blive forført af Harry Potter, hvis de aldrig før har læst kvalitets fantasy-bøger, der ellers præger den litterære verden. Det er som at elske McDonalds, hvis du aldrig har smagt hummer.”

Samme holdning udtrykker Klaus Æ. Mogensen, der er redaktør på det danske fantasy-blad Himmelskibet, i artiklen “Fantasy-fans gør op med Harry Potter” (se kilder): “Det er ikke dybt originalt. Det består af elementer, man har set i populær fantasy gennem mange år, og flere steder virker plottet meget konstrueret, så personerne skal gøre nogle tåbelige ting for, at det går op. Det gør mig ikke noget, at der ikke kommer flere bind i serien. Den har varet længe nok.”

Kilder til baggrund

Om J.K. Rowling

Her kan findes dagbogsskriverier, en selvbiografi og meget andet godt om såvel Harry Potter selv som hans mor.

Kommercielle sites

Filmselskabet Warner Bros officielle danske hjemmeside om Harry Potter. Indeholder blandt andet spil, skoleaktiviteter og videoklip.
Filmselskabet Warner Bros officielle hjemmeside om Harry Potter på engelsk.

Fansites

Fanside om Harry Potter. Indeholder spil, merchandise og facts om bøgerne, filmene og J.K. Rowling.

Avisartikler om bøgerne

Reuters:
Ny Harry Potter den hurtigst sælgende bog i historien. Information, 2007-07-25.

Avisartikler om filmene

Wendt Jensen, Anders:
Potteriet vil ingen ende tage. Politiken, 2003-12-29.

Net-, magasin- og tidsskrifter

Byatt, A.S.:
Harry Potter and the Childish Adult. New York Times, 2003-07-07.

Skønlitteratur

Rowling, Joanne Katheen:
Harry Potter og dødsregalierne. Oversat af Hanna Lützen. Gyldendal, København, 2007.
Rowling, Joanne Katheen:
Harry Potter og Halvblodsprinsen. Oversat af Hanna Lützen. Gyldendal, København, 2005.
Rowling, Joanne Katheen:
Harry Potter og Fønixordenen. Oversat af Hanna Lützen. Gyldendal, København, 2003.
Rowling, Joanne Katheen:
Harry Potter og flammernes pokal. Oversat af Hanna Lützen. Gyldendal, København, 2000.
Rowling, Joanne Katheen:
Harry Potter og fangen fra Azkaban. Oversat af Hanna Lützen. Gyldendal, København, 1999.
Rowling, Joanne Katheen:
Harry Potter og hemmelighedernes kammer. Oversat af Hanna Lützen. Gyldendal, København, 1998.
Rowling, Joanne Katheen:
Harry Potter og de vises sten. Oversat af Hanna Lützen. Gyldendal, København, 1997.

Filmatiseringer

Harry Potter and the Deathly Hallows - part 2. Instrueres af David Yates. Warner Bros 2011.
Yates, David:
Harry Potter and the Deathly Hallows - part 1. Warner Bros, 2010.
Yates, David:
Harry Potter and the Half-Blood Prince. Warner Bros, 2009.
Yates, David:
Harry Potter and the Order of the Phoenix. Warner Bros, 2007.
Newell, Mike:
Harry Potter and the Goblet of Fire. Warner Bros, 2005.
Cuarón, Alfonso:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Warner Bros, 2004.
Columbus, Chris:
Harry Potter and the Chamber of Secrets. Warner Bros, 2002.
Columbus, Chris:
Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Warner Bros, 2001.

Faglitteratur

Kern, Edmund:
The wisdom of Harry Potter: What our favorite hero teaches us about moral choices. Prometheus Books, 2003.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Harry Potter