førsteudgave af harry potter
Førsteudgave af Harry Potter and the Philosophers Stone.
Foto: Heritage Auctions / Ritzau Scanpix

Harry Potter-fænomenet

cand.mag. Anne Vindum, iBureauet/Dagbladet Information. August, 2013
Top image group
førsteudgave af harry potter
Førsteudgave af Harry Potter and the Philosophers Stone.
Foto: Heritage Auctions / Ritzau Scanpix
Main image
Filmen Harry Potter and the Deathly Hallows. 1. del. Daniel Radcliffe og Emma Watson i en scene fra filmen Harry Potter og dødsregalierne. USA 2010.
Filmen Harry Potter and the Deathly Hallows. 1. del. Daniel Radcliffe og Emma Watson i en scene fra filmen Harry Potter og dødsregalierne. USA 2010.
Foto: Scanpix

Indledning

Få litterære værker har som J.K. Rowlings serie om Harry Potter fået såvel børn som voksne til at stille sig i kø foran boghandlerne, når et nyt bind kom på gaden. ‘Potter-mania’ er et udtryk for den enorme interesse, som troldmandsserien har affødt i hele verden: Harry Potter er at finde på alt fra film til frimærker, og historierne kan få selv et otteårigt dansk barn til at kæmpe sig igennem en 1.000 sider tyk bog – på engelsk. Bøgerne har slået alle rekorder. Det er de mest oversatte bøger i verden og den bedst sælgende bogserie nogensinde, og det har gjort Rowling til den første og foreløbig eneste forfatter, der er milliardær. Samlet set har de syv bøger om Harry Potter solgt over 400 millioner eksemplarer, og de er oversat til 67 sprog til alt fra hindi til zulu.

Artikel type
faktalink

Introduktion til Harry Potter

Print-venlig version af dette kapitel - Introduktion til Harry Potter
Forfatteren til børnebøgerne om Harry Potter, J.K.Rowling på Napier Universitetet i Edinburgh. November 2000
Forfatteren til børnebøgerne
om Harry Potter, J.K.Rowling på
Napier Universitetet i Edinburgh.
November 2000.

Hvem er forfatteren bag Harry Potter?

Joanne Kathleen Rowling blev født i den lille engelske by Chipping Sodbury den 31. juli 1965. Som seksårig skrev hun sin første historie om en kanin, der fik mæslinger, og hun har efter eget udsagn skrevet lige siden. Rowling udtaler i biografien “J.K. Rowling: Forfatteren bag fænomenet Harry Potter” fra 2001 (se kilder), at Potters stræbsomme veninde Hermione bygger på hende selv som ung: “På samme måde som Hermione, var jeg besat af at klare mig godt i de boglige fag, men det dækkede over en meget stor usikkerhed. Jeg tror, det er helt normalt for unge piger at føle på den måde.”

Efter afsluttet skolegang kom Rowling på universitetet i Exeter, hvor hun studerede fransk og klassisk litteratur. I 1987 fik hun udgivet to noveller, men det var først med udgivelsen af “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” i 1997, at Rowling blev anerkendt som forfatter.

I 2012 udgav J.K. Rowling sin første bog for voksne, romanen ”Den tomme plads” (”The Casual Vacancy”), og i 2013 har hun under pseudonymet Robert Galbraith udgivet detektivromanen ”The Cuckoo’s Calling”.

Hvordan blev Harry Potter-serien skabt?

På J.K. Rowlings hjemmeside fortæller hun om, hvordan Harry Potter kom til verden i 1990: “Det var efter en weekends lejlighedsjagt i Manchester, da jeg rejste tilbage til London på et overfyldt tog, at ideen om Harry Potter opstod. Jeg havde skrevet næsten uden ophold siden seksårsalderen, men jeg havde aldrig været så begejstret for en idé før. Til min store frustration havde jeg ingen skriveredskaber med, og jeg var for genert til at spørge, om jeg måtte låne en. I dag tror jeg, det var meget heldigt, for så sad jeg simpelthen der og tænkte i fire timer, og alle detaljer boblede op i mit hoved, og denne magre, sorthårede, bebrillede dreng, som ikke vidste, han var en troldmand, blev mere og mere virkelig for mig.” Samme aften begyndte hun at skrive historien ned.

I december 1990 døde hendes mor af sklerose, og det vendte op og ned på såvel Rowlings som Harry Potters liv. Potters følelser omkring tabet af sine forældre blev ifølge Rowling mere inderlige og langt mere virkelige. I september 1991 tog Rowling til Portugal med det voksende Harry Potter-manuskript under armen, og ved siden af, at hun underviste i engelsk, skrev hun på sin historie. Hun havde håbet at afslutte sin fortælling i Portugal, men da hun tog til Edinburgh i julen 1994, var det ikke med en færdig roman i tasken, men med et barn på armen: Jessica. Tilbage i Skotland levede Rowling som enlig mor i en toværelses lejlighed, og hun fortsatte sine skriverier på cafeer og med enkelte undervisningsjobs i ny og næ. Ifølge artiklen “Når virkeligheden overgår fantasien: portræt af Harry Potters mor” (se kilder) måtte hun skrive det endelige udkast til bogen på skrivemaskine to gange, da hun ikke havde råd til kopiering.

Rowling afsluttede manuskriptet i 1995 og sendte det af sted til flere store engelske forlag. Hele striben afslog, da de mente, bogen var for tyk, for fantasifuld og aldrig ville kunne sælges. Det lille forlag Bloomsbury valgte imidlertid at udgive bogserien, og det har de nok ikke fortrudt. I artiklen “Guldstøv” (se kilder) står der: “Potter 5 sendte forlagets overskud i vejret med 38 procent, så det endte på små 170 millioner kroner for 2003.” 

Hvem er Harry Potter?

Da vi møder drengen Harry i den første roman, “Harry Potter og de vises sten”, er han en forældreløs dreng, der lever et trist liv hos sin tante og onkel, Petunia og Vernon Dursley. Han får kun serveret madrester og er heldig, hvis han modtager et par aflagte sokker i fødselsdagsgave. Derudover er han i starten henvist til at sove i kosteskabet under trappen.

Da Potter var spæd, blev han og hans forældre angrebet af den ondeste af alle troldmænd, Voldemort. Lily og James Potter blev dræbt, men Harry overlevede og svækkede tilmed den mægtige troldmand. Kronikken “Det guddommelige barn” (se kilder) forklarer: “Harrys mor tilbød sit liv til gengæld for Harrys, og dette kærlighedsoffer har givet Harry en usynlig beskyttelse, som Voldemort ikke kan forstå og ikke kan få bugt med, for Voldemort kender nemlig ikke selv til kærlighed.” Den magiske beskyttelse, som den ægte opofrende kærlighed har givet Harry Potter, viser sig at komme ham til gode mange gange i hans liv. Som et minde om de dramatiske begivenheder har Potter et lynformet ar i panden. 

Hvad handler Harry Potter-bøgerne om?

Læserne indtræder i historien på Potters 11 års fødselsdag. Harry er ikke selv klar over, at han besidder særlige kræfter og ved ikke, hvorfor der af og til sker mærkelige ting omkring ham. På sin fødselsdag finder han dog ud af, at han er søn af anerkendte troldmandsforældre og selv er kendt i den verden, der er skjult for alle mugglerne, det vil sige almindelige kødelige mennesker. Harry begynder på Hogwarts - skolen for heksekunster og troldmandskab. Her bliver han venner med Ron og den stræbsomme Hermione men får sig også en ærkefjende i eleven Draco Malfoy.

I hvert bind følger man et år på skolen, hvor eleverne oplever det ene utrolige eventyr efter det andet. Harry lærer det halsbrækkende luftboldspil quidditch, at brygge eliksirer, bruge besværgelser og nedkalde forbandelser. Han møder drager, kæmpe slanger, vampyrer, trolde, enhjørninger og må kæmpe for livet mod Voldemort.

Bøgerne er mere end blot fantastiske fortællinger i et lukket troldmandsskoleunivers, for det universelle og kontante spørgsmål om døden er en konstant og presserende følgesvend. For hvert værk trækker mørket sig mere og mere sammen om vor helt, og døden træder et skridt nærmere. Flere af Harry Potters venner dør omkring ham i kampen mod det onde. I et interview med The Daily Telegraph i 2006 (se kilder) udtaler Rowling: “Mine bøger handler hovedsageligt om døden. Det begynder med Harrys forældres død. Der er Voldemorts besættelse af at overvinde døden og hans jagt på udødelighed for enhver pris, målet for enhver med magiske evner. Jeg forstår kun alt for godt, hvorfor Voldemort vil overvinde døden.” Udover dødens universelle vilkårlighed er også Rowlings fornemmelse for personer og psykologi, og især for pubertetens turbulens, medvirkende til at gøre fortællingen stærk. Harry Potter er en slags moderne udviklingsroman, en roman om en nørdet og usikker dreng, der i løbet af serien finder sig selv og bliver en ansvarlig ung mand.

Udbredelsen af Harry Potter-bøgerne

Print-venlig version af dette kapitel - Udbredelsen af Harry Potter-bøgerne

Hvor store er salgstallene?

De to første bøger om Harry Potter solgte i første omgang ikke fantastisk, men med den tredje bog gik det stærkt, og i dag har bøgerne solgt i mere end 400 millioner eksemplarer. Dermed er det den bedst sælgende serie nogensinde.

Den sidste Harry Potter-bog, “Harry Potter og Dødsregalierne” fra 2007, har vist sig at være den hurtigst sælgende bog i historien. I løbet af de første 24 timer blev der solgt 2,7 millioner eksemplarer i Storbritannien. Dermed blev den hidtidige rekord på to millioner solgte bøger inden for et døgn slået - en rekord, som “Harry Potter og Halvblodsprinsen” havde. Allerede inden bogen udkom, var der 65.000 forudbestilte børnebogseksemplarer og 20.000 forudbestilte eksemplarer af voksenudgaven i England. Det er ikke kun i Rowlings hjemland, at Potter sælger godt. Sammenlagt på det britiske, amerikanske og tyske marked blev der i løbet af det første døgn efter udgivelsen af den nyeste roman solgt i alt 11 millioner eksemplarer. Også herhjemme stod børn og voksne i kø foran boghandlerne natten mellem den 21. og 22. juli for at få fingre i den store, fede og engelske udgave af “Harry Potter and the Deathly Hallows”, og på få dage havde den solgt omkring 150.000 eksemplarer på det danske marked. 

Hvad er den geografiske udbredelse?

Bogverdenen har aldrig før oplevet en så hurtig salgsmæssig og geografisk udbredelse af en børnebogsserie. Bøgerne er oversat til 67 sprog og er dermed blandt de mest oversatte bøger i verden. Endvidere er bøgerne distribueret i mere end 200 lande. I Kina udkom femte bind i 80.000 eksemplarer, mens det spanske forlag Salamanda udsendte seks millioner i Spanien, Latinamerika og USA. Alene i amerikanske hjem står over 80 millioner Potter-bøger i reolerne, oplyser artiklen “Det lyder som et eventyr” (se kilder). En anden indikator på bøgernes succes er, at de gled ind på bestseller-listen i Frankrig, hvilket aldrig før er sket for bøger skrevet på et andet sprog end fransk. 

Hvad er den alders- og kønsmæssige udbredelse?

Harry Potter-bøgerne beskriver en magisk verden set ud fra en drengs øjne og henvender sig i udgangspunktet til børn. De eventyrlige hændelser, morallektionerne og kampen mellem godt og ondt tiltrækker imidlertid også voksne. Det siges, at forældre i starten ligefrem skændtes om, hvem der skulle læse højt for børnene, og at de selv snuppede Potter-bøgerne til sengelæsning. For ikke at bringe voksne læsere i forlegenhed, skabte Forlaget Bloomsbury en særlig voksenudgave med en mere afdæmpet forside.

Ifølge artiklen “Potter-feberen raser” (se kilder) læser lige så mange drenge som piger Harry Potter. Bibliotekerne har oplevet en overvægt af piger som læsere, men med den fornyede interesse for fantasy-genren, som også mærkes med populariteten af Tolkiens “Ringenes Herre”- trilogi, er denne tendens ved at udlignes.

Fordi drenge helst vil læse bøger af mandlige forfattere, besluttede den engelske udgiver Barry Cunningham, at forfatterens navn, Joanne Kathleen Rowling, skulle koges ned til J.K. Rowling, oplyser bogen “A Guide to the Harry Potter Novels” (se kilder). Dette navn minder desuden om forfatternavnet bag trilogien “Ringenes Herre”, John Ronald Reuel Tolkien, der blot er kendt som J.R.R. Tolkien, hvilket kan have medvirket til at øge interessen for Potter-bøgerne. 

Potter, pirater og frimærker

Rowlings serie er på mange måder guld værd. En uge før udgivelsen af femte bind blev der stjålet eksemplarer til en værdi af 1 million pund fra et varehus i det nordlige England. Der har ligeledes været store problemer med piratkopiering af Potter-bøgerne. Ifølge artiklen “Potter-pirat jages” (se kilder) affotograferede en person hele syvende bind af Harry Potter-serien og lagde siderne ud på nettet. Ifølge jurister kan ‘piraten’ ikke tiltales efter straffeloven, da vedkommende ikke tjener noget på det. Til gengæld kan forlaget Bloomsbury vinde et civilt søgsmål, hvis det kan påvises, at salget af bogen påvirkes negativt af pirateriet.

Et andet billede på seriens voldsomme popularitet sås i juli 2007, da det britiske postvæsen udsendte syv frimærker med motiv af Harry Potter for at fejre udgivelsen af det sidste bind i serien. Frimærkerne viser forsiderne af de syv bøger i serien, men derudover udsendes også fem frimærker, som viser våbenskjoldene for Harry Potters troldmandsskole Hogwarts og dens fire kollegier: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw og Sytherin. Allerede inden udsendelsen havde 340.000 fans forudbestilt troldmandsfrimærkerne. Et tal, der overgik den hidtidige rekord inden for frimærker, nemlig de 300.000 forudbestillinger på Beatles-frimærker i 2007. (“Harry Potter-frimærker slår alle rekorder”, se kilder). 

Hvor rig er J.K. Rowling blevet på Harry Potter?

Forfatteren bag Harry Potter-bøgerne er en af verdens mest velhavende kvinder. Sunday Times Rich List vurderede i 2010, at Rowling har en formue på over en milliard dollars, hvilket gør hende til den 20. rigeste kvinde i verden og den første forfatter, der er blevet milliardær på at skrive bøger. I 2006 vurderede Forbes Rowling til at være den 2. rigeste kvindelige entertainer i verden, og i 2007 listede de hende som den 48. ud af de 100 mest populære kendisser i verden.

Ifølge artiklen “J.K. Rowling topper liste over indflydelsesrige” (se kilder) er Rowling i 2010 udpeget som den mest indflydelsesrige kvinde i Storbritannien.