Udbredelsen af Harry Potter-bøgerne

Hvor store er salgstallene?

De to første bøger om Harry Potter solgte i første omgang ikke fantastisk, men med den tredje bog gik det stærkt, og i dag har bøgerne solgt i mere end 400 millioner eksemplarer. Dermed er det den bedst sælgende serie nogensinde.

Den sidste Harry Potter-bog, “Harry Potter og Dødsregalierne” fra 2007, har vist sig at være den hurtigst sælgende bog i historien. I løbet af de første 24 timer blev der solgt 2,7 millioner eksemplarer i Storbritannien. Dermed blev den hidtidige rekord på to millioner solgte bøger inden for et døgn slået - en rekord, som “Harry Potter og Halvblodsprinsen” havde. Allerede inden bogen udkom, var der 65.000 forudbestilte børnebogseksemplarer og 20.000 forudbestilte eksemplarer af voksenudgaven i England. Det er ikke kun i Rowlings hjemland, at Potter sælger godt. Sammenlagt på det britiske, amerikanske og tyske marked blev der i løbet af det første døgn efter udgivelsen af den nyeste roman solgt i alt 11 millioner eksemplarer. Også herhjemme stod børn og voksne i kø foran boghandlerne natten mellem den 21. og 22. juli for at få fingre i den store, fede og engelske udgave af “Harry Potter and the Deathly Hallows”, og på få dage havde den solgt omkring 150.000 eksemplarer på det danske marked. 

Hvad er den geografiske udbredelse?

Bogverdenen har aldrig før oplevet en så hurtig salgsmæssig og geografisk udbredelse af en børnebogsserie. Bøgerne er oversat til 67 sprog og er dermed blandt de mest oversatte bøger i verden. Endvidere er bøgerne distribueret i mere end 200 lande. I Kina udkom femte bind i 80.000 eksemplarer, mens det spanske forlag Salamanda udsendte seks millioner i Spanien, Latinamerika og USA. Alene i amerikanske hjem står over 80 millioner Potter-bøger i reolerne, oplyser artiklen “Det lyder som et eventyr” (se kilder). En anden indikator på bøgernes succes er, at de gled ind på bestseller-listen i Frankrig, hvilket aldrig før er sket for bøger skrevet på et andet sprog end fransk. 

Hvad er den alders- og kønsmæssige udbredelse?

Harry Potter-bøgerne beskriver en magisk verden set ud fra en drengs øjne og henvender sig i udgangspunktet til børn. De eventyrlige hændelser, morallektionerne og kampen mellem godt og ondt tiltrækker imidlertid også voksne. Det siges, at forældre i starten ligefrem skændtes om, hvem der skulle læse højt for børnene, og at de selv snuppede Potter-bøgerne til sengelæsning. For ikke at bringe voksne læsere i forlegenhed, skabte Forlaget Bloomsbury en særlig voksenudgave med en mere afdæmpet forside.

Ifølge artiklen “Potter-feberen raser” (se kilder) læser lige så mange drenge som piger Harry Potter. Bibliotekerne har oplevet en overvægt af piger som læsere, men med den fornyede interesse for fantasy-genren, som også mærkes med populariteten af Tolkiens “Ringenes Herre”- trilogi, er denne tendens ved at udlignes.

Fordi drenge helst vil læse bøger af mandlige forfattere, besluttede den engelske udgiver Barry Cunningham, at forfatterens navn, Joanne Kathleen Rowling, skulle koges ned til J.K. Rowling, oplyser bogen “A Guide to the Harry Potter Novels” (se kilder). Dette navn minder desuden om forfatternavnet bag trilogien “Ringenes Herre”, John Ronald Reuel Tolkien, der blot er kendt som J.R.R. Tolkien, hvilket kan have medvirket til at øge interessen for Potter-bøgerne. 

Potter, pirater og frimærker

Rowlings serie er på mange måder guld værd. En uge før udgivelsen af femte bind blev der stjålet eksemplarer til en værdi af 1 million pund fra et varehus i det nordlige England. Der har ligeledes været store problemer med piratkopiering af Potter-bøgerne. Ifølge artiklen “Potter-pirat jages” (se kilder) affotograferede en person hele syvende bind af Harry Potter-serien og lagde siderne ud på nettet. Ifølge jurister kan ‘piraten’ ikke tiltales efter straffeloven, da vedkommende ikke tjener noget på det. Til gengæld kan forlaget Bloomsbury vinde et civilt søgsmål, hvis det kan påvises, at salget af bogen påvirkes negativt af pirateriet.

Et andet billede på seriens voldsomme popularitet sås i juli 2007, da det britiske postvæsen udsendte syv frimærker med motiv af Harry Potter for at fejre udgivelsen af det sidste bind i serien. Frimærkerne viser forsiderne af de syv bøger i serien, men derudover udsendes også fem frimærker, som viser våbenskjoldene for Harry Potters troldmandsskole Hogwarts og dens fire kollegier: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw og Sytherin. Allerede inden udsendelsen havde 340.000 fans forudbestilt troldmandsfrimærkerne. Et tal, der overgik den hidtidige rekord inden for frimærker, nemlig de 300.000 forudbestillinger på Beatles-frimærker i 2007. (“Harry Potter-frimærker slår alle rekorder”, se kilder). 

Hvor rig er J.K. Rowling blevet på Harry Potter?

Forfatteren bag Harry Potter-bøgerne er en af verdens mest velhavende kvinder. Sunday Times Rich List vurderede i 2010, at Rowling har en formue på over en milliard dollars, hvilket gør hende til den 20. rigeste kvinde i verden og den første forfatter, der er blevet milliardær på at skrive bøger. I 2006 vurderede Forbes Rowling til at være den 2. rigeste kvindelige entertainer i verden, og i 2007 listede de hende som den 48. ud af de 100 mest populære kendisser i verden.

Ifølge artiklen “J.K. Rowling topper liste over indflydelsesrige” (se kilder) er Rowling i 2010 udpeget som den mest indflydelsesrige kvinde i Storbritannien.