Heavy metal

Artikel type
faktalink
Espen Fyhrie, iBureauet/Dagbladet Information. 2008
Emneord
Main image
Den danske trommeslager Lars Ulrich og den amerikanske guitarist  Kirk Lee Hammett fra heavy metal bandet Metallica ved premieren til filmen 'Metallica 3D Through the Never'i Madrid i 2013.
Den danske trommeslager Lars Ulrich og den amerikanske guitarist Kirk Lee Hammett fra heavy metal bandet Metallica ved premieren til filmen 'Metallica 3D Through the Never'i Madrid i 2013.
Foto: GSR / Scanpix

Korte hæsblæsende numre. Hurtige guitarriffs og hastige trommerytmer. Headbanging og Devil Horns. Det er nogle af elementerne i heavy metal-genren, hvor det øredøvende og diabolske er i centrum. Siden metalmusikkens fødsel omkring 1970 har den formået at bevare sit djævelske glimt i øjet og sin position som det antiautoritære forum i moderne ungdomskultur. Genren blev skudt i gang af hårde rockgrupper som Led Zeppelin, Deep Purple og Black Sabbath, og en lang række af undergenrer og hybrider er efterfølgende fulgt i kølvandet.

Enkelte metalmusikere har ført det diabolske til ekstremer med afbrændinger af kirker og dyrkelse af bandmedlemmers selvmord. Hovedparten nøjes dog med dystre pladecovers, et mørkt tekstunivers og en spektakulær sceneoptræden. Skal man nævne tre detaljer, som udover det lange hår altid har været blandt metalscenens foretrukne temaer, så er det sort lædertøj, tatoveringer og tilbehør af metal såsom nitter, søm, kæder og patronbælter. Tatoveringernes motiver må gerne være skeletter, ting der brænder, våben eller afklædte kvinder. Jo mere seriøst og ekstremt et undermiljø, man færdes i, jo mere vil dresscoden afvige og vise sine egne, særegne træk. Hvor man i black metal-miljøet eksempelvis ser folk med lange søm syet i tøjet og ceremonielle rustninger og våben, vil man til en metalcore-koncert oftest finde et flertal af ædru unge mænd uden lædertøj, med kort hår, baggy-pants og hættetrøjer.