kaffebord på strøget
København har 800 års jubilæum i 1967. På Strøget har man dækket verdens længste kaffebord. I modten ses overborgmester Urban Hansen.
Foto: Knud Henrichsen / Scanpix

København 850 år

Redaktionen/iBureauet, 2017.
Top image group
kaffebord på strøget
København har 800 års jubilæum i 1967. På Strøget har man dækket verdens længste kaffebord. I modten ses overborgmester Urban Hansen.
Foto: Knud Henrichsen / Scanpix

København er kendt for turisternes indre by med Tivoli, Strøget og alle museerne og hipsternes renoverede brokvarterer med litervis af cafe latte og smarte tøjbutikker, men den består også af helt almindelige parcelhusområder og grå betonblokke og den er ikke mindst rammen for en masse menneskers dagligdag med arbejde, studie, indkøb, familieliv, fester og fritidsinteresser.

Siden Absolon grundlagde København i 1160'erne har byen gennemlevet en kollosal udvikling. I de seneste årtier er de sidste rester af industriperioden blevet ombygget eller revet ned til fordel for et image som bæredygtig storby, hvor borgerne uden risiko for helbredet kan tage sig en dukkert i havnen. Der har dog samtidig været en massiv stigning i privatbilismen, som giver tæt trafik og omfattende luftforurening.

København er præget af en stigende ulighed mellem byens beboere. På den ene side er der et voksende antal socialt udsatte, hjemløse og misbrugere og på den anden side lever flere velstillede pensionister og børnefamilier i byen, hvor der ofte skal to indtægter til for at betale de mangedoblede kvadratmeterpriser.

Faktalink-artikler

Københavns byudvikling

Industrilaliseringen

Koleraepidemien 1853

Kulturradikalismen

Christiania

Den Lille Havfrue

Operaen

Ungdomshuset Jagtvejen

Originalkilder

Vesterbro i 1960'erne

Smalfilmoptagelse af børn og dagliglivet i 1960'ernes Vesterbro

Artikler og debat

Fingerplanen til debat

Dansk Byplanlaboratorium har samlet deres materiale om Fingerplanen ifbm med regeringens nye planlovsforslag i 2017. Ud over debatindlæg og høringssvar findes baggrundsmateriale om Fingerplanen med oprindelige skitseforslag fra 1947, de nyeste landsplandirektiver samt en række publikationer om arbejdet med udviklingen planen.

Film om København

Drømme i København

Filmen skildrer byen, dens liv og dens arkitektur. Instruktør Max Kestner, 2009.

Hærværk

Filmastisering af Tom Kristensens roman "Hærværk" om litterturkritikeren Ole Jastrau og hans deroute i København. Instruktør Ole Roos, 1977.

Litteratur om København

København i Litteraturen

På forfatterweb er der samlet et tema med en række litterære værker, der omhandler eller foregår i København.

Events om København

Fremtidens København

I anledning af Københavns 850 års jubilæum afholder festivalen Golden Days fra den 2.-17. september en lang række arrangementer i samarbejder med byens museer og kulturinstitutioner. Se nærmere program her.

 

Artikel type
News Item