Christiania

Artikel type
faktalink
journalist Ulrik Dahlin, iBureauet/Dagbladet Information, 2003. Opdateret af Lasse Lavrsen og Karina Søby Madsen, 2007. Opdateret af journalist og cand.comm. Anne Anthon Andersen, september 2016
Main image
Politiet opsatte overvågningskameraer op på Christiania fredag morgen den 23. september 2016. Få timer efter havde en gruppe ødelagt dem.
Politiet opsatte overvågningskameraer op på Christiania fredag morgen den 23. september 2016. Få timer efter havde en gruppe ødelagt dem.
Foto: Martin Sylvest / Scanpix

‘Bevar Christiania’-trøjer ses på både unge og gamle over hele landet som et tegn på den mangeårige kamp for at bevare den fristad, der i 1971 opstod som en ulovlig besættelse af et forladt kaserneområde på Christianshavn i København. Mange af de aktivister, der flyttede ind på Christiania i begyndelsen, havde et ønske om at leve, arbejde og bo alternativt i forhold til normal-Danmark uden for fristadens grænser. Men stedet har også været omdrejningspunkt for en massiv hashhandel igennem årerne, og ‘Fristaden’ eller ‘Staden’ har været en øm tå og genstand for årtiers slagsmål mellem både de politiske partier og mellem christianitter, politi og kriminelle.

I dag er Christiania lovliggjort, men fristaden har siden 2000 haft store problemer med at leve op til kravene fra Folketinget. Det fik VK-regeringen til at kræve forholdende normaliserede og med den såkaldte Christianialov fra 1989 i hånden er et næsten samlet Folketing sammen med Slots- og Ejendomsstyrelsen, politiet og christianitterne selv i gang med en gennemgribende lovliggørelse af fristaden.

 

chr