Microsoft

Artikel type
faktalink
cand.mag. Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af journalist og geograf Lasse Wamsler. Juni 2014
Main image
Microsoft's frontfigur Bill Gates taler ved det årlige aktionærmøde i Meydenbauer i Bellevue, Washington den 15. november 2011.
Microsoft's frontfigur Bill Gates taler ved det årlige aktionærmøde i Meydenbauer i Bellevue, Washington den 15. november 2011.
Foto: Anthony Bolante / Scanpix

Microsoft har ført an i den udvikling, der har gjort computeren til vores vigtigste værktøj i dag. I 1980'erne begyndte Microsoft at sælge software, det ’fyld’ i computeren, der betyder at almindelige mennesker kan benytte en computer. Det betød, at computeren ikke længere kun var et militært og forskningsbaseret instrument.

I begyndelsen fik Microsoft succes ved at sælge styresystemer til firmaer, der producerede computere. På den måde tjente selskabet penge, hver gang en ny computer blev solgt. Da cyberspace senere begyndte at vinde frem, købte Microsoft browseren Internet Explorer, der gav brugere adgang til at surfe på internettet.
I dag er Microsoft en af verdens største it-virksomheder med over 100.000 ansatte i mere end 100 lande, og selskabet har i 2013 en årlig global omsætning på 77.31 milliarder US dollars. De mest kendte produkter er skriveprogrammet Word, regnearket Excel og styresystemet Windows, men også spilkonsollen Xbox samt onlinetjenester som Skype og MSN.

Men berømmelsen har også̊ en bagside. Microsoft er igennem årene blevet sagsøgt for at have monopolstatus på markedet, og selskabet har været sen til at se de nye teknologiske tendenser i 10’erne og har derfor ikke samme fremsynede omdømme som f.eks. Google, Apple, Amazon eller Facebook.