Microsoft i dag

Hvor stor er Microsofts omsætning?

Hvor selskabet i 1996 omsatte for 9,05 milliarder dollars, var omsætningen i 2013 77,31 milliarder dollars. Microsofts omsætning har gennem årene været støt stigende med undtagelse af regnskabsåret for 2009, og da IT-boblen sprang i 1998.

Hvor stor er Microsofts markedsandele?

Det er vanskeligt at give en præcis vurdering af Microsofts markedsandele, som i vidt omfang afhænger af forskellige beregningsmetoder. Men et område, hvor Microsoft dog har gennemgribende monopol på markedet, er på Office-pakken, som er udviklet, så den kan benyttes både til Microsofts styresystem Windows og til Apple-computernes Mac-styresystem.
Nogle tal indikerer, at operativsystemet Windows i sine mest dominerende perioder har haft markedsandele på over 95 procent. Det samme har webbrowseren Internet Explorer (IE), men i en årrække har den tabt terræn til Googles Chrome og Mozillas Firefox, og ifølge artiklen “Microsoft træffer vigtig beslutning med Internet Explorer” (se kilder) var IE’s markedsandel helt nede på 21 procent i 2014.
En af Microsofts væsentligste konkurrenter på operativsystemer er Linux, hvis software er bygget på åbne standarder (’open source’), hvilket betyder, at det omkostningsfrit kan downloades fra nettet. At Linux bliver betragtet som en seriøs konkurrent blev klart, da Microsoft i 1998 kom til at frigive papirer, der afslørede en strategi, der skulle hindre, at Linux vandt frem. Desuden kan det ses ved, at der på selskabets danske hjemmesides forside decideret er et punkt, der hedder ‘Linux eller Microsoft’. Her præsenteres rapporter, der fremhæver Microsofts fordele. Windows er dog stadig det styresystem, som langt de fleste bruger på deres computer, og det har en markedsandel på omkring 90 procent. Internet Explorers tab af markedsandele er som nævnt større på grund af konkurrencen fra Google Chrome og Mozilla Firefox.

Men den helt store konkurrencefaktor i dag handler om, at pc-forretningen er svindende, mens markedet for smart phones og tablets vokser. Her har Microsoft hidtil ikke haft heldet med sig. Microsoft Surface-maskine har hverken haft succes med at konkurrere mod Apples iPad eller opnået at skabe en ny produktionskategori mellem en tablet og en bærbar computer. Den første udgave af Surface-maskinerne kostede Microsoft et tab på 900 millioner dollars. 
Desuden har Windows Phone-telefonen heller ikke formået at udfordre Apples og Googles markedsdominans med iPhone- og Android-telefoner.

Hvad blev Microsoft børsnoteret som?

Da Microsoft går på børsen den 13. marts 1986 er aktiekursen 21 US dollars. Da børsen lukker samme dag er den steget til 28. I de følgende år stiger kursen løbende, og mange af Microsofts medarbejdere bliver millionærer. Aktiekursen topper i 1999 på omkring 119 US dollars, hvorefter den tager et dyk, da IT-boblen brister i 2000, ligesom den igen falder efter finanskrisen i 2008. Siden 2013 har kursen dog været støt stigende igen.

I hvor mange lande har Microsoft etableret virksomheder?

Microsoft har kontorer i 114 lande verden over. En oversigt over hvilke lande, der har kontorer, findes på virksomhedens hjemmeside (se kilder).

På verdensplan har Microsoft 127.104 ansatte, heraf er de 61.313 ansat i USA, hvoraf de 43.031 alene er ansat i staten Washington. Kønsfordelingen hos de ansatte i USA er:

46.355 er mænd (svarende til 76 procent) og 14.958 er kvinder (svarende til 24 procent)

Aldersfordelingen blandt de ansatte i USA er:
10.403 er 29 år eller derunder (svarende til 17 procent), 23.103 er mellem 30-39 (svarende til 37,7 procent), mens 27.807 er over 40 år (svarende til 45,4 procent).

Hvordan er Microsofts medarbejderpolitik?

Microsoft har en officiel personalepolitik med mangfoldighedsfokus, der tilgodeser ”race, national oprindelse, køn, alder, handicap, seksuel orientering og kønsidentitet- og udtryk”. Denne personalepolitik har flere gange høstet selskabet priser. Eksempelvis bliver virksomheden i 2006 betegnet som et af de mest progressive eksisterende firmaer af Human Rights Campaign, som er en amerikansk forening, der arbejder for homoseksuelles rettigheder.
På samme tid beskyldes medarbejderkulturen i Microsoft for at være hård og stressende med grove chefer og uretfærdige belønningssystemer, som det er beskrevet i artiklen ”Microsoft is filled with abusive managers and overworked employees, says tell-all book” (se kilde).

I de seneste år er virksomhedens popularitet da også dalet. I 2006 var Microsoft placeret som nummer 42 på listen over de 100 bedste virksomheder at arbejde for i Fortune Magazine, mens det i 2014 er røget ned på en 86. plads.

Hvad er Microsoft i Danmark?

Microsoft Danmark er Microsofts danske datterselskab. Det blev etableret i 1990 og beskæftiger sig med markedsføring og kommunikation samt rådgivning og support til offentlige og private virksomheder. Microsoft Danmark har 450 ansatte, og for perioden 2012/13 havde selskabet en omsætning på 962,7 millioner kroner, og en nettoindtægt på 124,8 millioner.

I 2002 køber Microsoft det dansk udviklede Navision. Købet fører til oprettelsen af blev Microsoft Development Center Copenhagen, hvor omkring 1.000 medarbejdere fra hele verden arbejder med at udvikle næste generations software. Det er i dag det største udviklingscenter i Europa.