Hvad leder du efter?

Fly på vej til at flyve ind i World Trade Center under terrorangrebet d. 11. september 2001.

Terrorangrebet 11. september 2001. Knap 3000 mennesker mistede livet.

Foto: Seth Mccallister/AFP/Ritzau Scanpix

Terrorangrebet 11. september 2001. Knap 3000 mennesker mistede livet. Foto: Seth Mccallister/AFP/Ritzau Scanpix

Terrorisme

Hovedforfatter

  • Monica C. Madsen, journalist og BA i historie, mar. 2025

Læsetid: 2 min

Cases

Case 1

Hvordan påvirkes vi psykisk af terrorangreb?

Mindestenen ved Utvika Camping over for Utøya. På stenen står citatet "Hvis en mand kan vise så meget had, tænk så hvor meget kærlighed vi kan vise sammen".
Mindestenen ved Utvika Camping over for Utøya. På stenen står citatet "Hvis en mand kan vise så meget had, tænk så hvor meget kærlighed vi kan vise sammen".Kilde: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix

Angrebet på World Trade Center 11. september 2001 førte herhjemme til, at 400 danskere reagerede så voldsomt på terrorangrebet, at de fik konstateret en psykisk belastnings-diagnose på et psykiatrisk hospital, selvom de kun havde hørt om det i medierne – og langt flere danskere er formentlig blevet påvirket markant af terrorangrebet. Det viser et forskningsprojekt, hvor man har undersøgt reaktionen hos danskere, som opholdt sig i Danmark under terrorangrebet, og som ikke havde en personlig tilknytning til ofrene for angrebet, ifølge artiklen ”9/11 udløste psykiske lidelser hos danskere”, som blev bragt på videnskab.dk den 9. september 2016 [1] [2].

Et andet forskningsprojekt viser, at den norske højreekstremist Anders Behring Breiviks angreb på Utøya i juli 2011 førte til en voldsom stigning på 16 % i antallet af diagnoser, der blev stillet på de psykiatriske hospitaler i Danmark, svarende til 2.736 ekstra diagnoser. Forskerne bag undersøgelsen regner med, at de 2.736 ekstra diagnoser kun er toppen af isbjerget, og at rigtig mange andre danskere også har været stærkt påvirket af terrorangrebet, og at det har fået den generelle frygt blandt danskerne til at stige, siger postdoc Bertel Teilfeldt Hansen i artiklen ”Breiviks terrorangreb gjorde danskerne psykisk syge”, som blev bragt den 17. juli 2017 på videnskab.dk [3].

Case 2

Terrorangrebet i Danmark i februar 2015

Blomster foran Krudttønden i København d. 16. februar 2015.
Blomster foran Krudttønden i København d. 16. februar 2015.Kilde: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Klokken 15.30 om eftermiddagen lørdag den 14. februar 2015 beskød 22årige Omar el-Hussein fra Nørrebro i København Kulturhuset Krudttønden i København, fordi den svenske kunstner, Lars Villks, der havde tegnet profeten Muhammed som en hund, deltog i et arrangement i huset. En 55-årig mand, som forsøgte at få Omar el-Hussein i tale, blev skudt og dræbt. Omar el-Hussein stak af og dræbte senere lørdag aften en ung jødisk mand, der var dørmand ved en konfirmationsfest i synagogen i Krystalgade i København, og stak igen af.

Klokken 5 søndag morgen ankom Omar el-Hussein til en adresse på Nørrebro, som politiet overvågede. Da politiet råbte ham an, angreb han dem med skud, hvorfor han derefter blev dræbt af politiets kugler [4].

Det viste sig senere, at Omar Eel-Hussein på sin telefon og et memory stick havde en masse islamistisk propagandamateriale og terrormanualer. Telefonen blev konfiskeret i juli 2014, da han blev fængslet for et voldsomt knivstikkeri, mens memorystick’et først blev fundet efter terrorangrebet [5].

Case 3

Danskere, som er blevet dømt for at støtte terrorisme på Facebook og Instagram

Udendørsbillede af retten i Glostrup
En 42-årig mand blev i februar 2025 fundet skyldig af Retten i Glostrup for at hylde Hamas’ terrorangreb mod IsraelKilde: Thomas Traasdah/lRitzau Scanpix

Flere personer i Danmark er de senere år dømt for at støtte eller billige terror på f.eks. Facebook eller Instagram. Blandt andet i forbindelse med terroraktionen 7. oktober 2023, hvor den palæstinensiske gruppe Hamas angreb en musikfestival og flere kibbutzer i Israel og dræbte 1200 mennesker og tog 240 som gidsler.

I februar 2025 fik en 42-årig mand f.eks. 40 dages betinget fængsel for at skrive ”#07OctoberCelebrationday” på Ekstra Bladets facebookside [6], mens en 24-årig dansk kvinde fik 30 dages betinget fængsel i februar 2025, fordi hun på instagram havde deltaget i en diskussion om Hamas’ angreb 7. oktober 2022, hvor hun blev stillet spørgsmålet ”Så de metoder, Hamas benytter sig af, er altså helt ok for jer herinde” og svarede med et: ”Yes helt ok!! #freepalestine” [7].

Citerede kilder