Hvad leder du efter?

Fly på vej til at flyve ind i World Trade Center under terrorangrebet d. 11. september 2001.

Terrorangrebet 11. september 2001. Knap 3000 mennesker mistede livet.

Foto: Seth Mccallister/AFP/Ritzau Scanpix

Terrorangrebet 11. september 2001. Knap 3000 mennesker mistede livet. Foto: Seth Mccallister/AFP/Ritzau Scanpix

Terrorisme

Hovedforfatter

  • Monica C. Madsen, journalist og BA i historie, mar. 2025

Anbefalede links

Originalkilder

Øjenvidne til 11. september

Mads Vestergaard og Alexander Jonassen

DR, 09-09-2021

11. september 2001 sendte terrorangrebet på World Trade Center og Pentagon chokbølger gennem verden og startede en 20 år lang krig i Afghanistan og et fokus på antiterrorisme, der har formet vores liv lige siden. I videoen fortæller syv forskellige danskere om deres oplevelse af terrorangrebet.

The 9/11 Commission Report

National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States, 21-08-2004

Den amerikanske 9/11-kommissions rapport om omstændighederne omkring terrorangrebet 11. september 2001, anbefalinger for forebyggelse af kommende terrorangreb mm.

Baggrundskilder

Undervisningsmaterialer

Angrebet – Omars vej til Krudttønden

Niels Giversen

Final Cut for Real, Filmcentralen, 23-06-2020

I 2015 angreb den unge mand Omar el-Hussein med skydevåben kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagoge i København og dræbte derved to personer og sårede flere. Dokumentarfilmen udreder gennem interviews, arkivbilleder, rekonstruktioner og overvågningsvideoer, hvad der skete, og hvad Omars baggrund for at begå forbrydelsen var.

Film

Terrorist ved et tilfælde

Nagieb Khaja og Mistrati Miki

Team Productions Aps, Bastard Film, 20-09-2009

Dokumentarfilm: Cem, en ung tyrker i Danmark, er træt af at blive associeret med terrorisme, bare fordi nogle unge muslimer udfører selvmordsaktioner i guds hellige navn. Cem beslutter sig for at finde ud af, hvad der får nogle af dem til at udvikle sig i en fanatisk religiøs retning.

Krudttønden

Ole Christian Madsen

SF Studios, 05-03-2020

Spillefilm: I april 2015 rammes Danmark af et terrorangreb. To mennesker bliver dræbt i Kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagoge og politiet indleder en klapjagt på den formodede gerningsmand den radikaliserede dansk-palæstinensiske Omar El-Hussein.

Krigerne fra nord

Nasib Farah og Søren Steen Jørgensen

Made in Copenhagen, 12-10-2014

I december 2009 går en selvmordsbomber ind til en translokation for 35 nyuddannede læger i Mogadishu og sprænger sig selv og 19 andre i luften. Selvmordsbombere er hverdagskost i Somalia, men denne unge mand var dansker og fra Rødovre og er ikke den eneste danak-somalier, der er havnet i den somaliske terrorbevægelse Al-Shabaabs klør.

Rekonstruktion Utøya

Carl Javér

Camera Film, 29-11-2018

4 unge overlevede terrorangrebet på Utøya. De mødes i et tomt filmstudie, hvor de sammen med 12 andre unge rejser tilbage til 22. juli 2011 og genskaber de angstladede, traumatiske minder fra dagen. For at komme videre. For at dele med os. Og for at ingen nogensinde skal glemme.

Bøger

Terrorisme på tværs: civilsamfundets mørke side

Birthe Hansen og Carsten Jensen

Frydenlund, 2016

Egnet til opgaveskrivning: Beskriver de historiske forudsætninger for civil terrorisme og trækker en kronologisk og tematisk linje gennem terrorismens historie og bekæmpelsen af terrorisme i det 20. og 21. århundrede.

Tryg i en terrortid: Når vi forstår mere, bliver vi mindre bange

Lotte Lund og Anja Dalgaard Nielsen

DR, 2019

Fra 8. klasse: En grund og fornuftig gennemgang af terrorisme, der kan bruges til opgaveskrivning osv., og som også sætter fokus på, at terror kan ramme os på følelserne og gøre os mere utrygge i hverdagen, men når vi får indblik i, hvad der gøres for at holde vores samfund sikkert, kan det gøre os mindre bange.

I skyggen af terror

Claus Buttenschøn og Olaf Ries

Alinea 2005

En grundig og tankevækkende bog med mange relevante eksempler og fotos, perspektiveringer og oplæg til debat.

Terror

Carsten Bagge Laustsen og Rasmus Ugilt

Tænkepauser, 2014

En lille bog om terror som fænomen, terrorens former og kampen mod terror i den populære serie Tænkepauser. Henvender sig til samfundsinteresserede og elever, der skal skrive om emnet.

Terrorisme: De utilfredse og den nye verdensorden

Birthe Hansen

L&R, 2017

Forfatteren beskriver i et letlæst sprog terroren i det 21. århundrede og giver en række bud på, hvordan terrorister tænker, hvad deres logik er, og hvorfor terrorisme opstår.

På Guds vegne: Terror og radikalisering i vor tid

Hans Henrik Fafner og Ole Bjørn Petersen

FILO, 2018

Radikalisering skyldes ofte andet og mere end religion, og bogen gennemgår, hvordan aktuelle konflikter har dybe historiske rødder, hvorfor sociale, kulturelle og økonomiske spændinger kan udløse religiøse spændinger.

Terrorisme fra antikken til nutiden

Johnny Thiedecke

Pantheon, 2018

Bogen præsenterer tekster og kilder, der i en historisk kontekst fra Antikken og op til i dag præsenterer terroristers motiver og ideologier, samt deres ofres øjenvidneberetninger.

Den globale terrorisme: Verden efter 11. september 2001

Jens Nauntofte

Munksgaard, 2017

Fra 7. klasse: Bogen tager afsæt i 11. september 2001 og USAs krigserklæring mod terrorismen og gennemgår terrorismens historie samt fremtidsperspektiverne. Kan bruges til opgave skrivning.

Video

Terrorbegrebet

Institut for menneskerettigheder

I denne video på 2.37 minutter forklarer seniorforsker Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder hvordan terrorbegrebet har ændret sig både i Danmark og internationalt siden 2001.