Baggrund om salmonella

Hvornår blev salmonella opdaget første gang?

Salmonella er opkaldt efter den amerikanske dyrlæge og bakteriolog Daniel Elmer Salmon (1850-1914). Han opdagede bakterien i 1885 og kaldte den oprindeligt Hog-cholerabacillus – svinepestbacillen, men sygdommen kaldes nu Salmonella cholera suis og er ikke årsag til svinepest, som er en virussygdom.

Det var franskmanden M. Ligniéres, der i år 1900 foreslog, at hele den gruppe af bakterier, som svinepestbacillen hører ind under, skulle kaldes Salmonella til ære for Salmon, selvom det efter sigende var en af Salmons assistenter, Theobald Smith (1859-1934), der først opdagede svinepestbacillen. Det fremgår af hjemmesiden Science Sources om Daniel Elmer Salmon (se kilder).

Hvad er salmonella?

Salmonella er en bakterie, der tilhører familien af såkaldte enterobakterier, det vil sige tarmbakterier. Salmonella giver betændelse i tyndtarmen og ondt i maven og er en af de mest almindelige årsager til smitsomme infektioner i mave-tarm.

Salmonella er en sygdom, der kan overføres gennem maden og er altså en såkaldt ‘levnedsmiddelbåren sygdom’.

Salmonella kan også overføres fra dyr og fra andre mennesker. Sygdomme overført fra dyr til mennesker kaldes zoonoser. Salmonellabakterien findes især hos landbrugsdyr, og i Danmark smittes vi oftest via kød, men salmonella kan også findes i mange andre fødevarer som mælkeprodukter og grøntsager, som er blevet inficeret med salmonellabakterier.

Hvor mange typer salmonella findes der?

Salmonella opdeles i mere end 2.500 forskellige såkaldte serotyper. De to mest almindelige både i Danmark og resten af Europa er Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis.

I Danmark findes Salmonella Typhimurium ofte i svin. Salmonella Enteritidis findes især hos høns og kyllinger og smitter via æg og kyllingekød, men denne type er stort set udryddet i dansk fødevareproduktion i dag.

Hvilke symptomer giver salmonella?

Salmonella er en bakterie, der forårsager salmonellose, hvilket er en mave-tarminfektion, som især er karakteriseret ved diarré og generel utilpashed. Er man smittet med salmonella, kan man få:

· ondt i maven

· kvalme

· opkastninger

· feber

· ledsmerter

· muskelsmerter

· hovedpine

Salmonella giver betændelse i tyndtarmen, og når det sker, optager man mindre vand og næringsstoffer i tarmen, fordi maden og afføringen passerer hurtigt igennem. Dette fører til diarré og mavesmerter. Hos nogle ganske få personer spreder bakterierne sig fra tarmkanalen til resten af kroppen og forårsager blodforgiftning. Det sker, hvis bakterierne kommer over i blodbanen, hvilket giver høj feber.

Der går mellem seks og 72 timer, typisk 48 timer, fra man bliver smittet, til man får symptomer. Det er forskelligt, hvor længe sygdommen varer, men typisk tager det 4-7 dage, før man er rask igen. Trækker sygdommen trækker ud, eller bliver ens tilstand værre, bør man kontakte en læge.

Hvordan konstateres salmonella?

Hvis lægen har mistanke om salmonellainfektion, skal der tages en test for at kunne påvise bakterien. Det gør man ved at tage en prøve af patientens afføring. Man kan også tage en prøve fra madvarer, som man mistænker for at være kilde til smitten.

Hvordan smitter salmonella?

Salmonellabakterien bliver næsten altid overført via mad, især kød. Salmonella i kyllinger er et problem, som både de danske myndigheder Danmark og myndighederne i det øvrige EU i flere år har haft fokus på. Siden 2011 har dansk kyllingekød dog stort set været fri for salmonella.

Selvom salmonella ofte overføres gennem råt kød, er der også eksempler på salmonellasmitte fra frugt og grønt, f.eks. tomater, bønnespirer og salat. Der er også eksempler på, at smitten er blevet overført via pålæg som f.eks. spegepølse, lufttørrede eller røgede kødprodukter og chokolade- og myslibarer. Mennesker bliver smittet, når de spiser mad fremstillet af inficerede dyr eller af grøntsager, som er gødet eller vandet med væske, der er forurenet med afføring fra de salmonellaramte dyr.

Salmonellabakterien kan også blive overført fra mennesker og dyr. Man kan f.eks. blive smittet af små gnavere som mus eller rotter via drikkevand fra forurenet overfladevand eller usikre brønde. Man kan også blive smittet af vilde fugle, hvis man kommer i kontakt med deres afføring via sand eller jord. Den langt mest almindelige kilde til salmonella i Danmark i dag er dog svinekød.

Omkring ti procent af de smittede personer med salmonella vil være smitsomme bærere efter to måneder. Det vil sige, at de kan smitte andre personer længe efter, at de selv er blevet raske. Det fremgår af opslaget om salmonella på sundhed.dk (se kilder).

Hvor findes salmonella?

Salmonellabakterier findes både hos vilde dyr i naturen og hos landbrugsdyr. De findes også i det fri, hvor de kan klare sig i adskillige måneder. Mennesker kan som nævnt også blive smittet med salmonella og bære bakterien og smitte andre med den.

Bakterierne lever i menneskers og dyrs tarmkanaler. Især dyrs mavetarmkanaler er gode levesteder for salmonellabakterierne. Her formerer bakterierne sig og spreder sig via dyrenes afføring til omgivelserne. Salmonellabakterier kan også formere sig via mad, f.eks. på et stykke kød, der ikke er opbevaret korrekt, og senere smitte mennesker, der spiser det, hvis det ikke er blevet tilberedt ordentligt – altså, hvis det ikke er kogt grundigt eller ikke er helt gennemstegt.

 

Video fra Fødevarestyrelsen om, hvordan man forebygger salmonellasmitte i køkkenet: