Landskab med mose, enge og vindmølle ved Søgård Skov, Bagenkop, Langeland.
Foto: Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Natur

Redaktionen, 2020.
Top image group
Landskab med mose, enge og vindmølle ved Søgård Skov, Bagenkop, Langeland.
Foto: Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Naturkatastrofer og klimaforandringer, virusepidemier og vacciner, genteknologi og forskning i stamceller. Naturen er rundt om os og en del af os; kolossal, mikroskopisk og grænseløs på én gang.

 

Friluftsrådet har udråbt 2020 til naturens år og sætter i samarbejde med bibliotekerne og DR fokus på naturen omkring os med temaet ’Vores natur’. Blandt andet viser DR viser i løbet af foråret en stort anlagt tv-serie om Danmarks vilde natur, ’Vilde, vidunderlige Danmark’. I den anledning har vi på Faktalink samlet en række artikler om emner inden for klimaforandringer, biovidenskab, landbrug, dyrevelfærd og grøn energi.

 

Menneskets forhold til naturen har altid været modsætningsfyldt, og i de seneste år har naturen skabt store overskrifter i medierne og i samfundsdebatten – på godt og ondt. Den menneskelige aktivitet har påvirket Jorden i så høj grad, at ændringerne i klimaet og naturen omkring os i fremtiden vil udgøre en trussel for samfunds- og menneskeliv over hele kloden. Samtidig giver forskning inden for biovidenskab os f.eks. nye muligheder for at behandle sygdomme og fjerne uønskede egenskaber i planter og dermed sikre fødevareforsyningen til en globalt voksende befolkning.

 

I dansk perspektiv er økologi blevet en større og større del af folks dagligdag, ligesom biodiversitet og madspild er blevet fænomener, som danskerne i stigende grad er blevet opmærksomme på. Dansk landbrug omstilles i stigende grad fra konventionelle landbrug til økologiske – og i nogle tilfælde – bæredygtige landbrug, og vedvarende energiformer som vindenergi har siden 1970’erne været en vigtig del af den danske elproduktion.

 

Faktalink-artikler

Alternativ energi

Antibiotika

Biodiversitet

Bæredygtighed og grøn omstilling

Coronavirus (COVID-19)

Dansk landbrug

Dyrevelfærd

Ebola

Forskning i stamceller

Fugleinfluenza

Genteknologi

Gødning og sprøjtegift

Hiv og aids

Klimaforandringer

Kloning

Kunstig befrugtning

Madspild

Menneskets forhold til naturen

MRSA

Naturkatastrofer

Truede dyr

Vacciner

Vedvarende energi

Virus

Økologi

 

Originalkilder

Greta Thunberg: Tale ved FN’s klimatopmøde, september 2019.

Den unge svenske aktivist Greta Thunbergs nu berømte tale til verdenslederne, hvori hun beskylder dem for ikke at gøre noget aktivt for at standse klimaforandringerne.

 

Mette Frederiksen: Danmark som grøn vindernation, marts 2019.

Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksens tale ved et arrangement hos tænketanken Concito, der skulle sætte fokus på potentialerne og udfordringerne for Danmark i en global grøn omstilling.

 

Naturbeskyttelsesloven

Denne lov om beskyttelse og evt. fredning af natur, dyre- og plantearter, landskaber osv. trådte i kraft i 1917, men er siden blevet ændret, sidst i 2019. Kapitel 5 handler specifikt om beskyttelse af flora og fauna.

 

One Health Strategi mod antibiotikaresistens

Sundheds- og Ældreministeriet og Fødevareministeriet, juli 2017. (Konstateret utilgængelig 2021-01-21)

 

Temasider

DR’s temaside ’Vores natur’.

 

Tema-samling: CRISPR – genteknologien der kan ændre verden. DR, 2019.

 

”Naturen i litteraturen”

Under temaet ”Naturen i litteraturen” har Forfatterweb samlet en række af litterære værker, som på hver deres måde tager udgangspunkt i naturen – fra vilde landskaber til menneskets voldsomme følelser og mindste nervetråde.

 

Film

Antropocæn – den menneskelige tidsalder. Mercury Films, 2018.

Canadisk dokumentar om den nye geologiske tidsalder, som Jorden befinder sig i, den antropocæne tidsalder, hvor menneskets aktivitet har en omfattende påvirkning på planetens natur og klima. Kan ses på Filmstriben.

 

Indlandsisen. Roberta Film, 2015.

Dansk dokumentar om Grønlandsekspeditionen i 2013. Med forskernes egne videooptagelser og luftfotografier giver filmen et indblik i klimaforandringerne. Kan ses på Filmstriben.

Artikel type
News Item