Twin Towers i brand
Twin Towers i New York den 11. september 2001,
Foto: Seth Mcallister / Scanpix

USA

Redaktionen, 2016.
Top image group
Twin Towers i brand
Twin Towers i New York den 11. september 2001,
Foto: Seth Mcallister / Scanpix
Main image
Natten til tirsdag den 27.9.2016 mødes de to kandidater til præsidentposten i USA for første gang. Foto: Rhona Wise / Scanpix.
Natten til tirsdag den 27.9.2016 mødes de to kandidater til præsidentposten i USA for første gang. Foto: Rhona Wise / Scanpix.

Den republikanske outsider Donald Trump er USA's næste præsident. Ved det amerikanske præsidentvalg 8. november 2016 vandt den excentriske mangemilliardær og realitystjerne en overraskende, men overbevisende sejr over den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton. Det fik aktiekurserne overalt i verden til at styrtdykke og folk til at holde vejret, for Donald Trump har ingen politisk erfaring, og der er stor usikkerhed omkring, hvilken politik han reelt vil føre. 

Når der sker noget i USA, er hele verdens øjne rettet mod det nordamerikanske kontinent. Sådan var det den 11. september 2001 da to fly blev fløjet ind i World Trade Center i New York, og sådan plejer det at være i ugerne op til det amerikanske præsidentvalg hvert fjerde år i november.

USA har i løbet af det 20. århundrede været en altdominerende stormagt – økonomisk, militært, politisk og kulturelt. Men historien om de forenede stater er også historien om et land og en befolkning fyldt med konflikter og kontraster. Slaveriet i USA's tidlige historie rækker frem til den amerikanske borgerkrig (1861-65), den amerikanske borgerretsbevægelse i 1950'erne og 60'erne og frem til raceuroligheder og politivold mod sorte amerikanere i dag.

Selvom 'den amerikanske drøm' – fortællingen om at enhver med flid og evner kan skabe sit eget liv i frihed og velstand – lever i bedste velgående blandt amerikanere, fortæller virkeligheden samtidig om konkurser, tvangsaktioner, analfabetisme, racisme og sygehusregninger der ikke kan betales. 

Her har vi samlet baggrundsartikler der kan gøre dig klogere på USA og amerikanske samfundsforhold før og nu – lige fra uafhængighedskrigen til racekonflikterne.

Faktalink artikler

Præsidentvalget i USA

Den amerikanske drøm

Den amerikanske uafhængighedskrig

Slaveriet i USA

Den amerikanske borgerkrig

Ku Klux Klan

Den amerikanske borgerretsbevægelse

Martin Luther King

Malcolm X

Amerikansk rockmusik i slutningen af 1960'erne

Den Kolde Krig

Cubakrisen og Cubas forhold til USA

Det amerikanske sundhedssystem

Det amerikanske uddannelsessystem

FBI – historisk baggrund

11. september 2001

Guantánamo

Bander i USA

Skoleskyderier

 

Film

Filmstriben kan du finde en række film om USA.

Artikel type
News Item