Fribyer/ICORN

Artikel type
faktalink
journalist og cand.mag. Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret. 2010

Den indiske forfatter Salman Rushdie har siden 1989 levet i landflygtighed. Det skyldes, at Irans åndelige overhoved ayatollah Khomeini udstedte en dødsdom over Rushdie, efter han udgav sin bog “De sataniske vers”. Men Rushdie er langt fra den eneste forfatter i verden, der er truet på livet. Ifølge Kulturministeriet er der mindst 700-800 forfulgte forfattere i verden, hvoraf 40 står på venteliste til et ophold i en såkaldt ’friby’.

Salman Rushdie
Salman Rushdie. Foto: David Shankbone/Flickr

Fribyerne er organiserede under The International Cities of Refuge Network (ICORN), der er en sammenslutning af byer og regioner verden over, der forsøger at støtte ytringsfriheden ved at huse forfulgte forfattere. Foreløbig har 31 byer meldt sig ind i  ICORN-netværket. Danmark er langt om længe kommet med og er i dag godt repræsenteret med byerne Frederiksberg, Odense og Århus samt øen Fanø, mens København arbejder på at komme med i ordningen. 

Århus blev den første danske by, der modtog en forfulgt forfatter, da den i juni 2010 åbnede dørene for en ung zimbabwiansk forfatter.