Introduktion til ICORN

Hvad er ICORN?

ICORN står for The International Cities of Refuge Network, der på dansk kan oversættes til ‘Det internationale netværk af tilflugtsbyer’.

I ICORNs vedtægter hedder det: “Vedtægterne for International Cities of Refuge Network bygger på fælles tilkendegivelser om beskyttelse af ytringsfriheden, der er en del af dokumenter såsom verdenserklæringen om menneskerettigheder og vedtægterne for International PEN. Endvidere overholder ICORN de hensigter og ideer, der blev formuleret af The International Parliament of Writers i 1993 og havde til formål at lægge grundstenene til ICORNs forløber, INCA.”

På netværkets hjemmeside (se kilder) beskrives ICORN som “dedikeret til at støtte ytringsfriheden”. Helt konkret støttes ytringsfriheden ved, at ICORNs medlemsbyer verden over sikrer en forfulgt forfatter et sikkert sted at bo samt økonomisk hjælp til at leve - som hovedregel for en toårig periode. 

Hvilke byer er med i ICORN?

I dag er der 26 byer og en ø i 11 lande med i fribyordningen. De byer, der er med, huser enten en forfatter lige nu, eller har forpligtet sig til at modtage en forfatter inden for det næste år: 

. Amsterdam, Holland 

· Barcelona, Spanien 

· Bergen, Norge 

· Bruxelles, Belgien 

· Chiusi, Italien 

· Drøbæk, Norge 

· Fanø, Danmark 

· Frankfurt, Tyskland 

· Frederiksberg, Danmark 

· Göteborg, Sverige 

· Grosseto, Italien 

· Hannover, Tyskland 

· Kristiansand, Norge 

· Lillehammer, Norge 

· Mexico City, Mexico 

· Miami, Florida 

· Molde, Norge 

· Norwich, England 

· Odense, Danmark 

· Oslo, Norge 

· Potenza, Italien 

· Skien, Norge 

· Stavanger, Norge 

· Stockholm, Sverige 

· Tromsø, Norge 

· Trondheim, Norge 

· Århus, Danmark 

På ICORNs hjemmeside (se kilder) kan man se en oversigt over de forfattere, der netop nu er gæsteforfattere, eller som har været det tidligere. Flere af forfatterne på oversigten optræder med et pseudonym for at beskytte deres identitet. De forfulgte forfattere komme fra mange forskellige lande. Blandt andet er der seks fra Afrika: en fra Algeriet, en fra Senegal, en fra Benin, en fra Tunesien, en fra Kenya og en fra Zimbabwe. Fjorten er fra Mellemøsten: fire fra Irak, otte fra Iran, en fra Yemen og en fra Syrien. Fire er fra tidligere sovjetiske republikker: en fra Kirgisistan, en fra Ukraine, en fra Georgien og en fra Tjetjenien. Og desuden er der en fra Cuba, en fra Serbien og to fra Indien. 

Hvordan kan man blive gæsteforfatter?

For at blive gæsteforfatter under ICORN er der en række kriterier, man skal leve op til. 

For det første skal man være skribent - en titel der inkluderer både skønlitterære forfattere, ikke-fiktions-forfattere, poeter, dramatikere, forlagsredaktører, oversættere, redaktører, journalister og tegneserietegnere. 

For det andet må man opfylde et af følgende kriterier:

· Man må være i fare som resultat af sine skriverier. 

· Man må være dømt (eller være i fare for at blive dømt) til en fængselsstraf i sit land som en direkte konsekvens af sine skriverier. 

· Man må være ude af stand til at udtrykke sig frit skriftligt af frygt for at blive forfulgt af regeringen eller andre enheder i det land, forfatteren bor i.