Maria Marcus og Eini Grønvold
I 2015 var det 100-året for kvindernes valgret. To kvindelige debattører Maria Marcus og Eini Grønvold om feminisme, kvindeemner og kvindernes valgret.
Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Rødstrømper kvindekamp og feminisme

Artikel type
faktalink
cand.mag. Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af journalist Michelle Arrouas, april 2015. Opdateret af journalist Malene Fenger-Grøndahl, januar 2017.
Top image group
Maria Marcus og Eini Grønvold
I 2015 var det 100-året for kvindernes valgret. To kvindelige debattører Maria Marcus og Eini Grønvold om feminisme, kvindeemner og kvindernes valgret.
Foto: Linda Kastrup / Scanpix
Main image
fotocollage
Fotocollage: Simon Knudsen / Scanpix

Indledning
Feminisme er mange ting, både historisk og i dag. Det er mor med lilla ble på hovedet, rødstrømper på Strøget i København og kvinder med blottede bryster i 1970’erne. Det er kampen for valgret og ligestilling på arbejdsmarkedet. Det er den daglige forhandling om de hjemlige arbejdsopgaver som opvask og børnepasning. Det er retten til at bestemme over egen krop, og at det ikke er en åben invitation for mænd, når en ung pige vælger at tage noget frækt tøj på. Det er kampen i medierne mellem "speltkusserne" og "elitefeministerne". De danske feminister har sikret sig en afgørende plads i det moderne samfunds historieskrivning, da de har lagt væsentlige kræfter i kampen for at ændre samfundets forståelse af køn og politik. Denne artikel fortæller historien om feminismens opståen i kølvandet på den franske revolution og dens udvikling frem til i dag. Meget er opnået, men der er stadig masser af områder, hvor feministerne kæmper for at gøre princippet om ligestilling til realiteter. Det gælder bl.a. forholdene på arbejdsmarkedet. I 2016 var det 40 år siden, at Folketinget vedtog loven om ligeløn for kvinder, men der er stadig ikke reel ligeløn, og fagforbundet 3F kan i 2016 berette, at det stadig er tabu at diskutere ligeløn, og at det kan have store omkostninger at anlægge sag for ulige løn.

 

 

Se også filmen ”Rødstrømper – en kavalkade af kvindefilm” på Filmstriben

Se også filmen "Vejen er lang" - om kvindebevægelsens historie