Hvad leder du efter?

Billede fra  den Nationale Folkekongres i Folkets Store Hal i Beijing, marts 2025. Præsident Xi Jinping ses i bunden af billedet.

Kinas præsident Xi Jinping under den Nationale Folkekongres i Folkets Store Hal i Beijing, marts 2025

Foto: Xie Huanchi/ XinhuaXinhua/Ritzau Scanpix

Kinas præsident Xi Jinping under den Nationale Folkekongres i Folkets Store Hal i Beijing, marts 2025 Foto: Xie Huanchi/ XinhuaXinhua/Ritzau Scanpix

Kina som stormagt

Hovedforfatter

  • Anne Anthon Andersen, journalist, mar. 2025

Læsetid: 2 min

Cases

Case 1

Kina ekspanderer i Afrika

Afrikanske ledere klapper ad Kinas præsident Xi Jinping efter hans tale ved åbningsceremonien for Forum om Kina-Afrika Samarbejde (FOCAC) i Beijing den 5. september 2024. Kinesiske of afrikanske flag ses i baggrunden.
Afrikanske ledere klapper ad Kinas præsident Xi Jinping efter hans tale ved åbningsceremonien for Forum om Kina-Afrika Samarbejde (FOCAC) i Beijing den 5. september 2024.Kilde: Greg Baker/AFP/Ritzau Scanpix

Læs mere om hvordan Kina søger at ekspandere i Afrika ved at gøre Afrika økonomisk afhængigt af Kina. I artiklen ”Vesten og Kina kæmper om Afrika” på kristeligt-dagblad.dk [1] kan man læse om, hvordan Kina sikrer sig både råvarer fra Afrika, som Kina kan bruge i sin egen produktion, et marked for deres varer i Afrika og vigtig infrastruktur i form af veje og jernbaner, der kan fragte varer på tværs af Afrika og genskabe tidligere tiders handelsveje mellem Asien og Europa. Det sker som led i den kinesiske leder Xi Jinpings såkaldte ”silkevejsprojekt” også kaldet Belt&Road-projektet, et projekt der skal forbinde Kina med resten af verden gennem investeringer i infrastruktur, der fremmer handel, økonomisk vækst og samarbejde mellem Kina og de lande, der indgår i ruten – blandt andre lande i Afrika, Central Asien, Øst Asien, Europa, Latin Amerika, Mellemøsten, Stillehavsregionen, Syd og Sydøst Asien. Artiklen beskriver, hvordan Kina også har politisk strategiske mål med sit engagement i Afrika – nemlig at sikre, at Afrika vil støtte Kina og det kommunistiske styres mål om at blive en dominerende magt i en ny verdensorden.

Case 2

Kina og Taiwan

En kinesisk J-11 jagerflyver over Taiwanstrædet.
En kinesisk J-11 jagerflyver over Taiwanstrædet.Kilde: Ng Han Guan/AP/Ritzau Scanpix

Læs mere om, hvordan Kina forsøger at overtage Taiwan ved hjælp af en kombination af militært, økonomisk og diplomatisk pres. F.eks. udfører Kina regelmæssigt militære missiløvelser i farvandet tæt på Taiwans kystlinje og cyberangreb for at vise sin militære styrke. Kina forsøger også at isolere Taiwan fra at indgå relationer med omverdenen. Kina har truet med at invadere Taiwan, siden det kommunistiske styres oprettelse i 1949, men er blevet ved truslerne, fordi USA’s støtte til Taiwan indtil videre har gjort det usandsynligt, at Kina ville lykkes med at vinde kampen om Taiwan, vurderer eksperter i artiklen ”Sådan kan kineserne indtage Taiwan” på Weekendavisen.dk [2]. Men Kinas præsident Xi Jinping har beordret, at det kinesiske militær skal være parat til at overtage Taiwan i 2027, kan man læse i artiklen, som forklarer, at alene truslen om og kapaciteten til at invadere er et stærkt presionsmiddel i Kinas plan om at overtage Taiwan.

Citerede kilder