
Statsminister Mette Frederiksen holder tale om det danske EU-formandskabs prioriteringer i Europa-Parlamentet i Strasbourg, Frankrig, den 8. juli 2025. Danmark varetager EU-formandsskabet i andet halvår af 2025.
Foto: Guillaume Horcajuelo/EPA/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen holder tale om det danske EU-formandskabs prioriteringer i Europa-Parlamentet i Strasbourg, Frankrig, den 8. juli 2025. Danmark varetager EU-formandsskabet i andet halvår af 2025. Foto: Guillaume Horcajuelo/EPA/Ritzau Scanpix
Den Europæiske Union (EU)
Læsetid: 4 min
Cases
Det nationale kompromis og de danske forbehold

I 1992 blev EU’s medlemslande enige om en ny traktat – Maastricht-traktaten – der kraftigt udvidede de politiske områder, man samarbejdede om EU. Før traktaten kunne træde i kraft, skulle den dog godkendes i medlemslandene. I Danmarks tilfælde krævede en godkendelse et ja ved folkeafstemning.
Et lille flertal af danskerne (50,7 %) stemte nej til udvidelsen af samarbejdet [1]. Det danske nej blokerede for, at traktaten kunne gennemføres, da EU’s traktater skal godkendes af alle medlemslande for at være gyldige.
For at undgå, at Danmark potentielt måtte forlade EF – der med den nye traktat ville blive til EU – forhandlede alle de danske partier med undtagelse af Fremskridtspartiet sig derfor frem til en aftale, som blev døbt det nationale kompromis. Kompromiset indebar, at Danmark skulle have fire forbehold over for dele af EU-samarbejdet. Forbeholdene omfattede:
1. Samarbejdet om forsvar
2. Den fælles valuta (euroen)
3. Retlige og indre anliggender
4. Unionsborgerskab
EU godkendte i december 1992, at Danmark kunne indgå i EU med disse forbehold, og den 18. maj 1993 stemte danskerne ja til aftalen.
Folkeafstemningen fik et dramatisk efterspil. På Nørrebro i København demonstrerede venstreorienterede unge mod resultatet, nogle ved at lave omfattende hærværk på bygninger og biler. Det københavnske politi rykkede ind, og voldsomme kampe fulgte mellem politi og demonstranter. 20 betjente blev såret af brosten, og politiet affyrede 113 skud, flere direkte ind i folkemængden. Ni personer måtte efterfølgende behandles for skudsår på sygehuset. Det var første gang siden Anden Verdenskrig, at dansk politi skød direkte ind i en folkemængde [2].
Danmark afskaffede ved en folkeafstemning i 2022 forsvarsforbeholdet og forbeholdet om unionsmedborgerskab er ikke længere relevant, da EU i 1999 gik væk fra at udvikle et sådant. I dag er det derfor kun Retsforbeholdet og forbeholdet mod euroen, som har betydning for Danmarks deltagelse i EU.
Øremærket barsel og overstatsligt samarbejde

Den 26. oktober 2021 vedtog det danske Folketing at indføre øremærket barselsorlov til fædre og medmødre. Arbejdsmarkedets parter og et flertal af Folketingets partier var imod, men alligevel måtte Folketinget gennemføre loven. Det skyldtes EU’s orlovsdirektiv fra 2019, der dikterer, at alle medlemslande skal sikre, at et barns forældre begge har minimum ni uger barselsorlov hver. Danmark var derfor forpligtet til at ændre barselslovgivningen, så ikke kun den fødende men også til dennes partner, havde øremærket barsel.
Daværende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mathias Tesfaye udtalte om processen:
»I regeringen havde vi helst set, at EU ikke blandede sig i, hvordan vi indretter vores barselsorlov i Danmark. Når det er sagt, synes jeg, at vi er landet på en god model.« Selvom ændringen gjaldt partnere uden at tage stilling til partnerens køn, tilføjede Tesfaye, at den ny barselslovgivning sikrede »bedre fordeling af orlov mellem mor og far, men samtidig fastholder mest muligt fleksibilitet for familierne« [3].
Øremærket barsel til den fødendes partner er et eksempel på, hvordan det overstatslige samarbejde i EU betyder, at medlemslandene indimellem må implementere beslutninger, som der ikke er opbakning til i det nationale parlament.
1973: USA vil have EF til at betale mere til forsvaret

I 1973 trådte Danmark ind i EF, og allerede et halvt år efter overtog Danmark for første gang formandskabet. Ligesom ved Danmarks overtagelse af formandskabet i 2025, optog det sikkerhedspolitiske aspekt en god del af dagsorden i det europæiske fællesskab. Årsagen i 1973 var, at USA havde erklæret 1973 for Europa-år uden først at rådføre sig med EF:
Professor i historiker Thorsten Borring Olesen fortæller:”Hensigten var at få EF-landene til at betale en større andel af den europæiske sikkerhedsbyrde i en tid, hvor USA var økonomisk svækket og politisk påvirket af Vietnamkrigen,” [4]. Som formandsland blev det derfor Danmarks opgave at lede forhandlingerne med amerikanerne om, hvordan den vestlige verden skulle organisere sig sikkerhedspolitisk. Situationen blev den gang løst uden, at EF påtog sig en større andel af forsvaret. Altså en bibeholdelse af status quo. Grunden til, at dette blev accepteret fra amerikansk side, var en frygt for, at hvis EF fik et eget og stærkt militær, ville betyde, at alliancen i NATO blev svækket. En udvikling, som stærkt ville svække USA’s position som leder af den vestlige verden.
Situation i 1973 har paralleller til i dag, hvor USA ledet af Donald Trump, igen presser på for at Europa skal løfte en større del af sikkerhedsbyrden. Samtidig har Ukraine-krigen gjort, at sikkerhed og forsvar igen står højt på den europæiske dagsorden. En vigtig forskel fra 1973, er ifølge Thorsten Borring Olesen dog, at sammenholdet i Nato i dag er svækket: ”, men også reel frygt for, at alliancen [NATO] kan bryde sammen – under et eller andet amerikansk påskud eller handling. Uenigheder om Ukraine eller Grønland kunne være sådanne tilfælde. Læg dertil, at den underminering af demokratiet og politiske skridning i retning af et autoritært styre, som foregår under Trump, kan erodere det værdifællesskab, som også har været med til at holde alliancen i live.” [4]
Citerede kilder
- Kopier link
EU i front med utilstrækkelig klimaaftale
DebatindlægCONCITO, 01.11.2014Gå til afsnittet, hvor kilden er nævnt:
- Kopier link
Optøjerne på Nørrebro
ArtikelGyldendal og Politikens Danmarkshistorie/Lex.dk, 12.03.2012Gå til afsnittet, hvor kilden er nævnt:
- Kopier link
Politisk aftale om øremærket orlov
PressemeddelelseBeskæftigelsesministeriet, 26.10.202Gå til afsnittet, hvor kilden er nævnt:
- Kopier link
FORSKERPERSPEKTIV: USA vender blikket mod Europa – igen
ArtikelInstitut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, 18.6.2025Gå til afsnittet, hvor kilden er nævnt: