mennesker ved berlinmuren
Tusinder af østberlinere forsøger at passere den nye åbning mod Vestberlin ved Eberswalderstrasse den 11. november 1989.
Foto: Patrick Hertzog / AFP / Ritzau Scanpix

Berlinmurens fald

Redaktionen, september 2021
Top image group
mennesker ved berlinmuren
Tusinder af østberlinere forsøger at passere den nye åbning mod Vestberlin ved Eberswalderstrasse den 11. november 1989.
Foto: Patrick Hertzog / AFP / Ritzau Scanpix

Berlinmurens fald den 9. november 1989 er blevet kaldt den symbolske afslutning på Den Kolde Krig mellem den Sovjet-styrede Warszawapagt i øst og det USA-styrede NATO i vest.

Efter 2. Verdenskrig besluttede sejrherrerne at opdele Tyskland skulle deles op i fire besættelseszoner – en britisk, en fransk, en amerikansk og en sovjetisk – og Berlin i fire tilsvarende sektorer Den vestlige del blev kontrolleret af USA, Frankrig og England, mens den østlige del blev kontrolleret af Sovjetunionen.I første omgang blev Berlin opdelt med almindelige grænseovergange, men fra 1961 af en betonmur, kendt som Berlinmuren.

Muren var over 45 kilometer lang og løb langs grænsen mellem øst-sektoren og de tre vest-sektorer. Arbejdet med muren begyndte den 13. august 1961, da østtyske arbejdere afspærrede grænsen med betonklodser, tilmurede huse og pigtråd. I de følgende år blev den midlertidige afspærring erstattet af en betonmur, der hele tiden blev udbygget.

Muren blev af de østtyske myndigheder kaldt en ”antifascistisk beskyttelsesmur”, men i virkeligheden blev den opført for at holde den østtyske befolkning indespærret i det kommunistiske DDR, så de ikke kunne flygte til Vesten, og det lykkedes i høj grad.

Berlinmuren adskilte effektivt familier, venner og arbejdskolleger, der nu blev forhindret i at have kontakt med hinanden. Men selv efter murens opførelse forsøgte mange mennesker at flygte, på trods af at muren var skarpt bevogtet, og at grænsevagterne fra 1971 havde ordre til at skyde alle der forsøgte at flygte. Antallet af mennesker, der blev dræbt under flugtforsøg er ukendt, men ligger formodentlig over 200.

I 1989 bredte massive folkelige protester sig i det kommunistiske Østeuropa. Det helt konkrete brud på jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa skete i september 1989 da den ungarske regering åbnede grænsen til Østrig for østtyskerne. Via Ungarn kunne østtyske flygtninge nu komme til Østrig og derfra videre til andre vestlige lande. Grænseåbningen udløste en masseflugt fra Østtyskland, som gjorde DDR’s position som stat uholdbar, og fik andre østtyskere til at demonstrere for større frihed og bedre leveforhold. De længtes efter et liv, der lignede det de via fjernsynet kunne se, udspillede sig i Vesttyskland. Utilfredsheden og protesterne tog til, og det var kun et spørgsmål om tid før det østtyske system ville bryde sammen. Det skete endeligt i november 1989.

Her under kan du finde faktalink-artikler, der blandt andet beskriver Den Kolde Krig og opførelsen af Berlinmuren samt forskellige relevante temasider, materialer og film. 

Faktalink-artikler

2. Verdenskrig

Berlinmuren

Cubakrisen og Cubas forhold til USA

Den Kolde Krig

Koreakrigen

Liberalisme

Marxisme

NATO

Rusland op til 1991

Rusland efter 1991

Vietnamkrigen

Originalkilder

Chronik der Mauer

Omfattende hjemmeside på engelsk og tysk, der kronologisk illustrerer Berlinmurens historie og fald via tekst og billeder. Siden indeholder et væld af kilder i form af originale dokumenter, billeder og radio- og tv-klip. De fleste kilder er på tysk, men der er også kilder på engelsk.

Temamateriale om Den Kolde Krig

Kulturstyrelsen: ”Kold krig – 25 fortællinger fra den kolde krig”

25 koldkrigsfortællinger, der tegner væsentlige historier om forsvaret og den civile beskyttelse under Den Kolde Krig. Fortællingerne indeholder blandt andet bunkers, radarer og flyve- og flådestationer rundt omkring i Danmark.

Film på Filmstriben

1989

Et storpolitisk drama om Jerntæppets sammenbrud. En ung teknokrat, Miklós Neméth, hentes ind som ny premierminister. Han skal redde Ungarns fortvivlende økonomi og beslutter at stryge det massive - og dyre – grænseanlæg mod Vest. Han erfarer snart, at han med den beslutning har sat sig op imod drabelige modstandere. Imens lader et ungt par i Østtyskland sig opmuntre af rygterne om, at den ungarske grænse vil blive åbnet i forbindelse med den pan europæiske picnic. De beslutter at prøve lykken, men vikles ind i den politiske magtkamp, der udspiller sig bag lukkede døre i Østblokken. Den unge mand dræbes af skud på grænsen, en begivenhed, der paradoksalt nok fremskynder Neméths endelige beslutning og murens fald.

Good Bye Lenin!

Mønsterkommunisten Christiane ligger i koma, da Muren og hendes elskede DDR bryder sammen. Da hun vågner igen, forsøger hendes søn at skåne hende for virkeligheden ved at skabe en illusion om, at DDR stadig eksisterer.

Artikel type
News Item