mennesker ved berlinmuren
Tusinder af østberlinere forsøger at passere den nye åbning mod Vestberlin ved Eberswalderstrasse den 11. november 1989.
Foto: Patrick Hertzog / AFP / Ritzau Scanpix

Berlinmurens fald

Redaktionen
Top image group
mennesker ved berlinmuren
Tusinder af østberlinere forsøger at passere den nye åbning mod Vestberlin ved Eberswalderstrasse den 11. november 1989.
Foto: Patrick Hertzog / AFP / Ritzau Scanpix

I 2019 er det 30 år siden Berlinmuren blev væltet.

Berlinmurens fald den 9. november 1989 er blevet kaldt den symbolske afslutning på Den Kolde Krig mellem den sovjetstyrede Warszawapagt i øst og det USA-styrede NATO i vest.

Efter 2. Verdenskrig besluttede sejrherrerne at opdele Tyskland i en østlig og en vestlig del. Den vestlige del blev kontrolleret af USA, Frankrig og England, mens den østlige del blev indlemmet i Sovjetunionen. Også Berlin blev delt op, i første omgang med almindelige grænseovergange, men fra 1961 af en betonmur, kendt som Berlinmuren.

Muren var over 45 kilometer lang og løb langs grænsen mellem øst-sektoren og de tre vest-sektorer. Arbejdet med muren begyndte den 13. august 1961 da østtyske arbejdere afspærrede grænsen med betonklodser, tilmurede huse og pigtråd. I de følgende år blev den midlertidige afspærring erstattet af en betonmur der hele tiden blev udbygget.

Muren blev af de østtyske myndigheder kaldt en ”antifascistisk beskyttelsesmur”, men i virkeligheden blev den opført for at holde den østtyske befolkning indespærret i det kommunistiske DDR, så de ikke kunne flygte til Vesten, og det lykkedes i høj grad.

Berlinmuren adskilte effektivt familier, venner og arbejdskolleger der nu blev forhindret i at have kontakt med hinanden. Men selv efter murens opførelse forsøgte mange mennesker at flygte, på trods af at muren var skarpt bevogtet, og at grænsevagterne fra 1971 havde ordre til at skyde alle der forsøgte at flygte. Antallet af mennesker, der blev dræbt under flugtforsøg er ukendt, men ligger formodentlig over 200.

I 1989 bredte massive folkelige protester sig i det kommunistiske Østeuropa. Det helt konkrete brud på jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa skete i september 1989 da den ungarske regering åbnede grænsen til Østrig for østtyskerne. Via Ungarn kunne østtyske flygtninge nu komme til Østrig og derfra videre til andre vestlige lande. Grænseåbningen udløste en masseflugt fra Østtyskland, som gjorde DDR’s position som stat uholdbar, og fik andre østtyskere til at demonstrere for større frihed og bedre leveforhold. De længtes efter et liv, der lignede det de via fjernsynet kunne se, udspillede sig i Vesttyskland. Utilfredsheden og protesterne tog til, og det var kun et spørgsmål om tid før det østtyske system ville bryde sammen. Det skete endeligt i november 1989.

I anledning af 30-året for Murens fald i november 2019 bliver der afholdt en lang række arrangementer i Berlin som efter Murens fald blev fælles hovedstad i det genforenede Tyskland.

Faktalink-artikler:

Berlinmuren

2. Verdenskrig

Cubakrisen og Cubas forhold til USA

Den Kolde Krig

Koreakrigen

Liberalisme

Marxisme

NATO

Rusland op til 1991

Rusland efter 1991

Vietnamkrigen

Originalkilder

Chronik der Mauer

Omfattende hjemmeside på engelsk og tysk, der kronologisk illustrerer Murens historie og fald via tekst og billeder. Siden indeholder et væld af kilder i form af originale dokumenter, billeder og radio- og tv-klip. De fleste kilder er på tysk, men der er også kilder på engelsk.

Webmateriale

Kulturstyrelsen: ”Kold krig – 25 fortællinger fra den kolde krig”

25 koldkrigsfortællinger, der tegner væsentlige historier om forsvaret og den civile beskyttelse under Den Kolde Krig. Fortællingerne indeholder blandt andet bunkers, radarer og flyve- og flådestationer rundt omkring i Danmark.

Forfatterweb-tema

Under temaet ”30-året for murens fald” præsenteres et udvalg af tyske bøger, der beskriver livet under Den Kolde Krig og hvad der skete efter Berlinmurens fald.

Film på Filmstriben

1989. Danmark, 2014. Instr.: Anders Østergaard

Ud over den overordnede beretning om kommunismens sammenbrud i øst følger filmen to spor: Det ene er historien om et ungt østtysk par, der i sommeren 1989 beslutter sig for at flygte til Østrig gennem Ungarn. Det andet er det diplomatiske spil om åbningen af den ungarske grænse.

Goodbye, Lenin. Tyskland, 2003

Mønsterkommunisten Christiane ligger i koma, da Muren og hendes elskede DDR bryder sammen. Da hun vågner igen, forsøger hendes søn at skåne hende for virkeligheden ved at skabe en illusion om, at DDR stadig eksisterer.

Artikel type
News Item