Tyrkiet er en republik med det officielle navn Türkiye Cumhuriyeti, republikken Tyrkiet. Tyrkiet er et stort land på 783.560 km2 – næsten 20 gange så stort som Danmark. Tyrkiet har cirka 80 millioner indbyggere.
Hvor ligger Tyrkiet?
Tyrkiet ligger på halvøen Lilleasien (også kaldet Anatolien) og strækker sig ind i en del af Thrakien i det sydøstligste Europa. Cirka 3% af Tyrkiets areal ligger i den europæiske del af landet, 97% ligger i Lilleasien som siges at høre til Mellemøsten eller Asien. De to dele af landet ligger på hver deres side af Bosporusstrædet som man gennem historien har opfattet som grænsen mellem Europa og Asien. Derfor siger man også at Tyrkiet er det eneste land i verden som strækker sig over to kontinenter.
Tyrkiet grænser op til otte lande: Bulgarien mod nordvest, Grækenland mod vest, Georgien mod nordøst, Armenien, Aserbajdsjan og Iran mod øst, Irak og Syrien mod sydøst. Tyrkiet er omgivet af hav på tre sider, det Ægæiske Hav mod vest, Sortehavet mod nord og Middelhavet mod syd.
Hvad hedder Tyrkiets hovedstad?
Tyrkiets hovedstad hedder Ankara. Den blev hovedstad i republikken Tyrkiet som blev grundlagt i 1923. Dengang var Ankara en landsby der havde 30.000 indbyggere. Grundlæggeren af republikken Tyrkiet, Mustafa Kemal (også kaldet Atatürk) ønskede at bygge en ny tyrkisk nationalstat op. Han ville bryde med fortidens traditioner og anlagde derfor en ny hovedstad i Ankara på den anatolske højslette. Ankara skulle erstatte Istanbul som var hovedstad i Det Osmanniske Rige, det store rige, som Tyrkiet blev grundlagt på resterne af. I dag har Ankara med forstæder cirka 5,5 millioner indbyggere. Istanbul er dog stadig landets klart største by med op mod 15 millioner indbyggere. Istanbul er også landets kulturelle, økonomiske og finansielle centrum, og der kommer langt flere turister til Istanbul end til Ankara.
Cirka en fjerdedel af alle Tyrkiets indbyggere bor i Ankara og Istanbul, og over 70% af befolkningen bor i dag i større byer.