Aktører omkring WikiLeaks

Hvad står bag de forskellige forkortelser?

I spørgsmålet om WikiLeaks optræder en række forkortelser og navne på organisationer og bureauer, der arbejder med at efterforske kriminalitet, bedrive eller bekæmpe spionage og indsamle data til at beskytte enkelte eller flere landes interesser, både i krigs- og fredstid. En masse af disse organisationer er involveret i sagerne om WikiLeaks, enten fordi de er nævnt i de læk, der er kommet frem, eller fordi de deltager i efterforskningen af nogle af de sager, som er opstået i kølvandet på nogle af afsløringerne fra WikiLeaks. Her er en lille liste med forklaring på nogle af de mest almindelige forkortelser:

USACIDC: Forkortelse for United States Army Criminal Investigation Command, som er den amerikanske hærs eget politi, som svarer til militærpolitiet i Danmark. De har stået for efterforskningen i sagen om Bradley Manning og er dem, som opbygger en sag, der skal føres for en krigsret.

Säpo: Det svenske sikkerheds- og efterretningspoliti, Säkerhetspolisen, som svarer til det danske PET (Politiets Efterretningstjeneste). Säpo står bag efterforskningen af anklagerne for seksuelt overgreb imod Assange.

CIA: Central Intelligence Agency, er en amerikansk efterretningstjeneste der arbejder uafhængigt af både forsvars-, justits- og udenrigsministeriet og rapporterer direkte til præsidenten. CIAs opgave er at sikre informationer, som kan være af betydning for den nationale sikkerhed, samt at støtte sabotage og undergrundskamp i lande, der bliver betragtet som farlige for USAs sikkerhed.

FBI: Federeal Bureau of Investigation, er det amerikanske centralpoliti. Hver enkelt amerikansk stat har sit eget politi, men opgaver, som involverer mere end en stat, bliver overdraget til FBI. De efterforsker også brud på amerikansk lov foretaget i udlandet.

ACMA: Australian Communications and Media Authority er den australske regerings kontrolinstans for både medier, presse og al form for elektronisk kommunikation.

UEA: University of East Anglia. Et universitet i det østlige England, hvis førende klimaforskeres private e-mail-korrespondance blev lækket af WikiLeaks kort før klimatopmødet COP15 i København i 2009. Dette læk blev hurtigt døbt ”climategate” af klimaskeptikere.

Interpol: Det internationale samarbejdsorgan for politistyrker verden over. En efterlysning af en meget eftersøgt kriminel eller mistænkt, som antages at være flygtet fra det land, hvor han eller hun står anklaget, kan udsendes gennem Interpol, og på denne måde kan politistyrker i de andre medlemslande arrestere vedkommende, hvilket kan føre til en udlevering, afhængig af gældende lov i det land, hvor den mistænkte arresteres.

Pentagon: Er et tilnavn for det amerikanske forsvarsministerium. Det har fået dette navn, på grund af den særprægede bygning, som huser ministeriets hovedkvarter i Washington, en kæmpemæssig femkant, eller på latin et pentagon.