WikiLeaks

Artikel type
faktalink
udarbejdet af cand.mag. Espen Fyhrie, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af journalist og cand.komm. Anne Anthon Andersen. Juni 2015
Main image
Wikileaks founder Julian Assange.
Wikileaks founder Julian Assange.
Foto: Lewis Whyld/POLFOTO

Før 2010 var der ikke mange, der havde hørt om WikiLeaks, og endnu færre vidste, hvad det drejede sig om. Men det skulle snart ændre sig: En lille, mystisk organisation har sat verden på den anden ende og udfordret både magthavere og medier med en helt ny og spændende cocktail af hemmeligheder, dokumentation og moderne græsrodsarbejde. Men hvad er WikiLeaks, og hvem står bag? Er der tale om det moderne informationssamfunds Robin Hood-klub, eller er det snarere en uansvarlig gruppe selviscenesættende charlataner, der tilsidesætter andres sikkerhed og den offentlige orden for at skabe lidt ballade?

Stifteren af Wikileaks, Julian Assange, har siden 2012 opholdt sig på Ecuadors ambassade i London, hvor han har søgt asyl af frygt for at blive udleveret til Sverige, hvor han er anklaget i en sag om overgreb på to kvinder. Assange frygter, at sexanklagerne kun er et forsøg på at få ham udleveret til Sverige og videre til USA, hvor han risikerer retsforfølgelse for sine omfattende afsløringer af hemmelighedsstemplede dokumenter.

 

 

WikiLeaks