Opvæksten og karrierens begyndelse

Hvordan var Walt Disneys ungdom?

Walter Elias Disney (1901-1966) blev født i Chicago men voksede op på landet i Marcelle, Missouri, hvor han og familien flyttede til som 4-årig. Familiens bondegård var et fantastisk sted at gå på opdagelse, og Disney var i sit rette element blandt grise, køer, kyllinger og heste. Hans far, Eilas Disney, gav Walt og hans brødre en streng opdragelse, og Disney måtte helt fra barnsben tjene til husholdningen. Da familiens gård endte på tvangsauktion, flyttede de til Kansas City, og faren købte en avisrute, som den kun 11-årige Walt skulle passe ved siden af sin skolegang. Walt Disneys valg af tegnefaget kan tilskrives held i uheld. Da en nagle fra en hestesko satte sig fast i hans tå, besluttede den 15-årige Disney sig fra sygesengen for at forfølge sin interesse: at tegne. Som 16-årig droppede den opdagelsesivrige Disney ud af gymnasiet med et ønske om at kæmpe i 1. Verdenskrig. På grund af sin unge alder blev han afvist. Til gengæld lykkedes det ham at blive udsendt for Røde Kors i Frankrig i et år, da krigen sluttede i 1918. 

Hvordan kom Walt Disney ind i tegnefilmenes verden?

Selvom hans far ikke troede meget på en livsvej som kunstner, gik Walt Disney målrettet efter en karriere som professionel tegner. Allerede dengang havde han fået udviklet sin karakteristiske, humørfyldte og opfindsomme streg, men manglede endnu et sted at udfolde den. Heldigvis gav et reklamebureau ham chancen for at vise, hvad han duede til, og inden længe havde den 19-årige Disney fået overtalt firmaet til, at de skulle begynde at lave tegnede reklamefilm i stedet for de sædvanlige lysbilleder, som biografreklamerne bestod af på det tidspunkt. Det blev startskuddet til Disneys tegnefilmskarriere. Et år senere startede Disney sin egen virksomhed, Laugh-O-Gram Films, sammen med den mere indadvendte, men meget produktive Ub Iwerks, som skulle vise sig at blive en livslang kollega.

Med Laugh-O-Gram Films gik Walt Disney og Ub Iwerks i gang med at producere en række 10-minutters tegnefilm ud fra klassiske eventyr som ”Askepot” og ”Den lille rødhætte”. Tegnefilmsmediet var kun omkring 10 år gammelt på det tidspunkt og ikke særligt elegant udformet. Dette kan også kan ses i disse helt tidlige film fra Disneys hånd, der måske af samme grund ikke førte til den ønskede succes.

Med kun 40 dollars på lommen besluttede Disney sig for at forlade Kansas City for at prøve lykken i Hollywood – filmindustriens mekka. Sammen med sin bror Roy Disney grundlagde han et tegnefilmsstudie. Med hjælp fra sin gamle kollega Ub Iwerks skabte han en serie af film med figuren ”Oswald the Lucky Rabbit”, der blev vel modtaget af både anmelderne og publikum. I filmen får man færten af det, der endte med at blive Disneys kunstneriske specialitet, personificering, da han giver et lokomotiv liv og personlighed (Læs mere i afsnittet ”Hvad var Walt Disneys kunstneriske stil?”).