Bibliotekerne satte fokus på kvinder i et nationalt samarbejde i maj 2016.

Kvinde

Redaktionen, 2016.
Top image group
Bibliotekerne satte fokus på kvinder i et nationalt samarbejde i maj 2016.

I dagene 16.-19. maj 2016 var København vært for en international konference om kvinders rettigheder, sundhed, ligestilling m.m. Konferencen ”Women deliver” har deltagelse af ministre og politikere fra hele verden samt repræsentanter fra erhvervsliv, NGO’er og andre organisationer.

I den anledning indgik bibliotekerne i et nationalt samarbejde med DR, Filminstituttet og mange flere som alle sætter spot på temaet Kvinde.

Faktalink fulgte op på konferencens tema og satte fokus på kvinders forhold, rettigheder og økonomiske muligheder og har samlet en række artikler som understøtter det aktuelle tema: 

Rødstrømper, kvindekamp og feminisme

I 2015 var det 100 år siden danske kvinder fik valgret, men selvom Danmarks statsminister er en kvinde og der er gjort afgørende fremskridt på ligestillingsområdet, er der stadig ulighed mellem kønnene på flere områder.

Abort

Aborter er ikke bare et medicinsk indgreb – det er omdrejningspunkt for etiske, religiøse og videnskabelige debatter. I 1683 blev en provokeret abort straffet med halshugning, og først i 1973 blev aborten lovliggjort for alle og dermed straffri i Danmark.

Omskæring af piger

Omkring 130 millioner kvinder i hele verden er omskåret. De fleste bor i Afrika. Men også i Europa er der eksempler på at små piger med indvandrer- og flygtningebaggrund er blevet omskåret, selv om det er forbudt.

Kvindehandel

Handel med kvinder er forbudt ifølge både dansk lovgivning og internationale konventioner. Alligevel er det en hastigt voksende form for kriminalitet i hele verden - også i Danmark. Kvinderne er ofte unge og kommer fra lande, der er ustabile og sårbare økonomisk og socialt.

Pussy Riot

I februar 2012 afbrød den russiske punkgruppe Pussy Riot en gudstjeneste i Moskvas største kirke, Frelserkirken. Gruppens medlemmer, alle kvinder, løb op til alteret hvor de sang og dansede og påbegyndte en 'punkbøn' og bad jomfru Maria om at befri Rusland for præsident Vladimir Putin.

Prostitution

Prostitution findes i dag i de fleste lande over hele kloden. Den mest udbredte form er den heteroseksuelle prostitution hvor kvinden er sælger, og manden er køber. Prostituerede kvinder sælger tilbyder de seksuelle ydelser på massageklinikker, via escortbureauer, på stripbarer og værtshuse eller på gaden.

Sharia

Sharia er et arabisk ord der betyder ’vej’. Det bliver også brugt om det system af juridiske regler og love, som udviklede sig i islamisk teologi i 700-900-tallet, og som nogle muslimer stadig mener man bør følge. Disse regler og love omfatter blandt andet dødsstraf for utroskab og håndsafhugning for tyveri, og de stiller ofte mænd og kvinder forskelligt i forhold til skilsmisse og arveregler.

Tørklædebatten

Skal muslimske kvinder have lov at bære tørklæde, når de arbejder som kassedamer, dagplejemødre eller dommere? Skal muslimske piger i folkeskolen have lov at dække sig til? Er kvinder, der bærer tørklæde, dårligt integrerede? Eller er det tværtimod et tegn på vellykket integration, at tørklædeklædte kvinder færdes i alle dele af det offentlige rum? Udgør burkaer et sikkerhedsproblem?

Voldtægt

Voldtægt er en voldsom seksuel krænkelse, og det er forbudt ifølge den danske straffelov. Heldigvis er voldtægt ikke nogen almindelig forbrydelse, men den kan til gengæld ramme alle kvinder.

Æresdrab

Æresdrab finder sted for at rense eller redde familiens eller slægtens ære. Ofrene er som regel kvinder eller piger, og gerningsmanden eller -mændene er som regel fra familien. Det var også tilfældet da den 26-årige kurdisk-svenske kvinde Fadime Sahindal blev dræbt den 21. januar 2002. Det var hendes far der skød hende, og han gjorde det for at redde familiens ære, forklarede han senere i retten.

Artikel type
News Item