Spiseforstyrrelser

Artikel type
faktalink
journalist cand.mag. Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2009. Opdateret af stud.mag. Katrine Malthe. April 2013. Opdateret af stud.mag. Katrine Malthe. April 2013.cand.mag. Maria Høher-Larsen. Januar 2016
Main image
Den svenske kronprinsesse, Victoria (th) led som yngre af anoreksi. Her er hun fotograferet ved et selskab i Stockholm i 1997.
Den svenske kronprinsesse, Victoria (th) led som yngre af anoreksi. Her er hun fotograferet ved et selskab i Stockholm i 1997.
Foto: Ulf Palm / Scanpix

Sultekure, provokerede opkastninger og overspisning. Konstant fokus på vægt og dyrkelse af kroppens udseende. En spiseforstyrrelse er en alvor psykisk sygdom. I Danmark lider omkring 75.000 af en spiseforstyrrelse, særligt unge kvinder. Anoreksi er den alvorligste af lidelserne og fører hyppigt til dødsfald, selvom der ifølge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade ikke findes specifikke tal.

Ud over anoreksi dækker betegnelsen spiseforstyrrelser over bulimi og overspisning. Selvom de ikke nær så ofte som anoreksi har en dødelig udgang, er disse spiseforstyrrelser alvorlige for både de mennesker, der lider af dem, og for de pårørende.

Man er også begyndt at tale om en ny beslægtet lidelse, der hedder ortoreksi, som er en persons tvangsmæssige besættelse af sund mad og motion. Eller megareksi, som især er en tvangstanke hos mænd om at være for små og derfor trænes musklerne til overstørrelse.