Demonstranter står med hånden i vejret foran politi i kampuniform
Efter præsidentvalget i Belarus 2020 var gaderne i Minsk fyldt med demonstrationer, der protesterede mod den siddende præsident, Lukasjenko.
Foto: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix

Oprør og demonstrationer

Redaktionen, 2021
Top image group
Demonstranter står med hånden i vejret foran politi i kampuniform
Efter præsidentvalget i Belarus 2020 var gaderne i Minsk fyldt med demonstrationer, der protesterede mod den siddende præsident, Lukasjenko.
Foto: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix

Fra den franske revolution i 1800-tallet til den amerikanske borgerrettighedsbevægelse i 1950’erne til de aktuelle protester i Belarus og Myanmar. Gennem historien er mennesker gået på gaden for at vise deres utilfredshed med magthavere og kræve forandringer.

I begyndelsen af 2021 kuppede militæret sig til magten i Myanmar og afsatte den demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi. Det har medført et folkelig oprør og voldelige sammenstød, som indtil videre har kostet flere hundrede mennesker livet – heriblandt børn. Derudover er mange tusinde borgere blevet anholdt.

I maj 2020 dræbte en politimand den 46-årige afroamerikaner George Floyd under en meget voldsom anholdelse i Minnesota. Drabet, der er blevet filmet, førte til omfattende demonstrationer i USA under hashtagget #BlackLivesMatter – en bevægelse, der siden hen har spredt sig til andre lande. George Floyds død og en række lignende sager har igen antændt racismedebatten og verden over sat fokus på sortes rettigheder.

Der var også oprør og stribevis af demonstrationer i gaden, da hviderussiske borgere i sensommeren 2020 gik på gaden for at protestere mod den siddende præsident Lukasjenko. Protesterne var drevet af utilfredshed mod landets korruption, fattigdom, frygten for valgsvindel og præsidentens manglende handling mod coronavirus.

I Hongkong har borgere demonstreret for at vise deres utilfredshed med et lovforslag, der skulle gøre det muligt at udlevere dem til det kinesiske styre til retsforfølgelse. Efter flere måneders protester og gadekampe, blev forslaget trukket tilbage, men protesterne fortsatte. Kritikere mener nemlig, at den hongkongske regering er for Kina-venlig og på vej til at undergrave demokratiet og de politiske friheder i Hongkong.

Faktalink-artikler

Borgerkrigen i Syrien

De Gule Veste

Den amerikanske borgerrettighedsbevægelse

Det Arabiske Forår

Den Franske Revolution

Den Russiske Revolution

Folkeoprøret i Hviderusland

Historiekanon 24: Augustoprøret og jødeaktionen 1943

Hongkong

Kulturrevolutionen i Kina

Malcolm X

Martin Luther King

Myanmar

Pussy Riot

Racisme i Danmark

Rydningen af Ungdomshuset

Suffragetterne

Ungdomsoprøret i 1968

Originalkilder

Interview med demonstranten Joshua Wong

Joshua Wong, en af Hong Kong-demonstranternes uofficielle ledere, fortæller om demonstranternes krav. DW News, 2019-09-10.

 

 

Philonise Floyd's opening statement to Congress

George Floyds bror, Philonise Floyd vidneudsagn til Kongressen, hvor han kalder på handling fra politikerne. Vidneudsagnet indgår i arbejdet med et lovforslag, der skal bekæmpe racediskrimination og politivold. ABC News, 2020-06-10.

 

Letter from Birmingham Jail

Martin Luther Kings fængselsbrev fra den 16. april 1963, hvor han reflekterede over en række moralske spørgsmål i forbindelse med borgerretsprotesterne.

 

Menneskerettighedserklæringen

Den franske menneskerettighedserklæring fra 1789, som den blev gengivet i avisen De til forsendelse med Posten allene privilegerede Kiøbenhavnske Tidender (senere Berlingske Tidende) to uger efter vedtagelsen.

 

Pankhurst, Sylvia: The Suffragette Movement. An Intimate Account of Persons and Ideals. Longmans, Green and Co. 1931 (Kan lånes på Det Kongelige Bibliotek)

Bibliotek.dk

 

25 best Arab Spring photos

Pressefotos fra protesterne og voldshandlingerne under Det Arabiske Forår i 2011, National Post, 2011-12-23.

 

Maos ’Den lille røde’

Udgivet af Peking Foreign Languages Press i 1966. I ’Marxists Internet Archives’ kan du finde Maos citatbog ’Den lille røde’. Den lille bog var særligt populær under Kulturrevolutionen, og som bonusinfo kan nævnes, at styret i Kina for et par år siden relancerede bogen i en app-version.

Temasider

DR Studie: Tema om Martin Luther King

Videoklip og artikler om borgerretskampen i USA og en af dens frontfigurer, Martin Luther King, i anledning af 50-året for talen ”I Have a Dream” 2013.

 

DR Ligetil: Demonstrationer i Hongkong

Temaside om protesterne i Hongkong.

 

Tema: Den franske revolution

Temaside fra tidsskriftet Alt Om Historie, der blandt andet kommer omkring Louis 16, Marie Antoinette, guillotinen og også indeholder en storbyguide til revolutionens Paris.
 

Race og diskrimination i amerikansk litteratur

Tema på forfatterweb.dk med samling af en række amerikanske forfattere, der fra hver deres ståsted belyser racediskriminationen i det amerikanske samfund – fra den hvide sydstatsforfatter Harper Lee til den nigerianske emigrantforfatter Chimamanda Ngozi Adichie.

Bøger

Topol, Jachym: Gennem et koldt land. Forlaget Silkefyret, 2018.

Bibliotek.dk

 

Anand, Anita: Princess, Suffragette, Revolutionary, Bloomsbury Publishing 2015.

Bibliotek.dk

 

Edwards, Gemma: Infectious Innovations? The Diffusion of Tactical Innovation in Social Movement Networks, the Case of Suffragette Militancy; i bogen Social Networks and Social Movements, redigeret af Nick Crossley og John Krinsky, Routledge 2015 (Kan lånes på Det Kongelige Bibliotek).

Bibliotek.dk

Film

I have a dream – historien om Martin Luther King, 2018
Canadisk
dokumentar med arkivfilm og interview med gamle medkæmpere og nutidige aktivister tegner billedet af Martin Luther King og hans store betydning for kampen for de sorte amerikaneres rettigheder dengang og nu.

 

Burma VJ - Reporter i et lukket land, 2008

Bevæbnet med små kameraer og trods risiko for tortur og fængsling, sørger selvbestaltede burmesiske videojournalister for at forsyne omverdenen med nyheder fra deres lukkede land (beskrivelse fra Filmcentralen). Dokumentarfilm.

 

Johnson, Clark: Boycott, 2001.

Filmen beskriver perioden i 1950’erne, hvor afroamerikanere i sydstaterne boycuttede de offentlige busser i protest mod racediskrimination.

 

Lee, Spike: Malcolm X, 1992.

Filmen portrætterer en af borgerrettighedsbevægelsens mest kontroversielle skikkelser, den militante aktivist Malcolm X, der blev myrdet i 1965.

Bibliotek.dk

 

Parker, Allan: Missisippi Burning, 1988.

Berømt film der beskriver borgerrettighedsbevægelsens kamp for afroamerikanernes rettigheder i USA’ sydstater.

Bibliotek.dk

 

½ Revolution. Globus ApS., 2012

I denne dokumentar følger man to dokumentarister, der ved et tilfælde befinder sig midt i orkanens øje, da oprøret bryder ud i Kairos gade.

Artikel type
News Item