maden mellem os tema

Maden mellem os

Bureauet. Marts 2019.
Top image group
maden mellem os tema

Indledning

Mad er andet og meget mere end det vi putter i munden. Mad kan både være samlende og danne sociale fællesskaber mellem mennesker og være kilde til inspiration, kulturudveksling og kollektive oplevelser. Madprogrammer som Den Store Bagedyst er populære som aldrig før, og rundt omkring i Danmark vokser koncepter om fællesspisninger frem hvor folk i alle aldre mødes og spiser den samme mad sammen i dét der også kaldes folkekøkkener. Her smager man måske mad man ikke har smagt før, eller spiser mad man normalt ikke ville spise, for eksempel vegetar- eller veganermad, og får på den måde udvidet sin madhorisont.

Men mad kan også være anledning til splid og konflikt. I takt med at mad fylder mere og mere i vores bevidsthed, er det også blevet en kilde til identitet og kan vække stærke holdninger. For eksempel hvad angår kød, der i dag handler om mere end det der ligger på tallerkenen, og i den grad også er blevet til et politisk spørgsmål om klima- og dyrevelfærd. At mad er blevet et politisk ses også i det nystiftede Veganerpartiet.

I foråret 2019 er bibliotekerne i samarbejde med DR vært for en kampagne med fokus på samvær omkring mad. ”Maden mellem os” sætter fokus på måltidet og fællesskabet omkring det.

Faktalink-artikler

Bæredygtighed og grøn omstilling

Klimaforandringer

Madkultur - bæredygtig ny nordisk mad

Madspild

Mad og mennesker

Spiseforstyrrelser

McDonald's

Vystopi

Menneskets forhold til naturen

 

Originalkilder

Den Store Bagedyst. 2012-2018, Danmarks Radio.

 

Temaer om mad

Dansk mad gennem tiden Madkulturen i samarbejde med Den gamle by.

Naturhistorisk Museums tema om mad gennem tiden Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling. 

Dansk madhistorie fra Stenalderen til 1950

Historisk mad

Danmarkskanons temaside om madkultur

Mad og mennesker Tema på Forfatterweb.

Maden mellem os Tema på Filmstriben.

 

Artikler og debat

Buch, Manon: Veganerparti: Der er en rød tråd mellem vold mod børn, pædofili og det at spise kød Jyllands-Posten.dk, 2018-10-22.

Jørgensen, Lars Bach: Forbrugerne skal hjælpes af mærkat mod klimabelastning TV2.dk, 2018-10-07.

Fogde, Frederik: Madforsker: Kød er en markør for både seksualitet, politik og identitet Kristeligt Dagblad, 2018-06-07.

Andersen, Sabrina Melina: Fællesspisning hitter i byer og på landet JydskeVestkysten.dk, 2017-01-13.

Ritzau: Fællesspisning skal gøre danskerne mindre ensomme Berlingske.dk, 2016-04-19.

Jørgensen, Eva Lange: Det er steder som det her, der kan redde samfundet fra at blive fuldstændig egoistisk Politiken.dk, 2016-02-27.

Bencke, Sune Højrup mfl.: Vi vil gerne spise ved langborde, når vi går på restaurant Politiken.dk, 2015-08-16.

 

Film

Bugs. 2016 Kan ses på Filmstriben - Se film på biblioteket.

Dokumentarfilm om insekter og deres potentielle rolle i fødevareindustrien. Nogle mennesker spiser allerede insekter – er insekter fremtiden, og hvem vil få gavn af dem? Og er de en del af løsningen på fremtidens klimaproblemer?

Øboerne og hvalerne 2016, Radiator Film ApS mfl. Kan ses på Filmcentralen.

Dokumentar om færøsk madkultur. Herunder fiskeri, der er en integreret del af den færøske selvforståelse, men som er truet af forurening. 

Cowspircy. 2014, Kip Andersen.

Kritisk og omdiskuteret dokumentar om landbrugets og i særdeleshed kødindustriens belastning af klimaet.

Noma – my perfect storm. 2014, Documentree Films m.fl. Kan ses på Filmstriben.

Gennem tre år har instruktøren fulgt chefkokken på det daværende Noma, René Redzepi, og rejsen fra den spæde start til at blive kåret til verdens bedste restaurant. Noma er kendt for at rykke grænserne for mad ved blandt andet at servere levende myrer for sine gæster.

Artikel type
News Item