kim larsen
Torsdag den 6. august 2018 gav Kim Larsen koncert på Smukfest.
Foto: Sophia Juliane Lydolph / Ritzau Scanpix

Kim Larsen

journalist Sune Navntoft, Bureauet, oktober 2019.
Top image group
kim larsen
Torsdag den 6. august 2018 gav Kim Larsen koncert på Smukfest.
Foto: Sophia Juliane Lydolph / Ritzau Scanpix

Indledning

Med hits som ”Joanna”, ”Kvinde min”, ”Midt om natten”, ”Om lidt” og ”Jutlandia” har Kim Larsen, både som solist og som frontfigur i Gasolin’, for længst skrevet sig ind i den danske musikhistorie som en af de største og mest folkekære musikere gennem tiderne. Hans jordnære tekster og fængende melodier har henrykket og rørt mennesker på tværs af generationer og sociale lag. Det kom blandt andet til udtryk i forbindelse med hans død i 2018, hvor 25.000–30.000 mennesker vandrede gennem København og over Langebro, mens de sang Gasolin’s nummer af samme navn.

 

Gasolin’ med nummeret ”Kvinde min” i 1978.

Artikel type
faktalink

Kim Larsens opvækst og ungdom

Hvem var Kim Larsen?

Kim Mellius Flyvholm Larsen, eller bare Kim Larsen, (23. oktober 1945 – 30. september 2018) var en dansk sanger, sangskriver og guitarist. Han slog igennem som guitarist og forsanger i den danske rockgruppe Gasolin’, som indtog de danske hitlister og koncertsale med hits som ”Rabalderstræde”, ”Langebro”, ”Kvinde min”, ”Masser af succes”, ”Det bedste til mig og mine venner” og ”This Is My Life”, indtil de i 1978 gik i opløsning. Opløsningen fik dog ikke Kim Larsen til at lægge guitaren på hylden. Tværtimod.

Hvordan var Kim Larsens opvækst?

Kim Larsen blev født i København og tilbragte de første fem år af sit liv sammen med sine forældre, Alfred Mellius Larsen og Eva Flyvholm Olsen, samt sin storebror, Tore. Familien boede i Sølvgade i Indre København, indtil faren forlod dem i 1950. Kim Larsen beskriver i bogen ”Kim Larsen – Mine år” (se kilder), hvordan han ikke forbinder sin far med noget varmt og godt, men med kulde. Efter skilsmissen flyttede han med sin mor og bror til Københavns nordvestkvarter. I 14 års-alderen begyndte Kim Larsen for alvor at interessere sig for musik. Op gennem 1960’erne tog guitarspillet fart, og han begyndte at skrive egne sange. De musikalske forbilleder var bl.a. Elvis, Little Richard og The Beatles. Sideløbende med musikken tog han studentereksamen og et efterfølgende ophold på Askov Højskole og uddannede sig herefter som folkeskolelærer. Det blev dog kun til et par måneder som lærer på Gerbrandskolen på Amager, inden musikken tog over, og Kim Larsen flyttede ind i Sofiegaarden på Christianshavn, hvor kimen til Danmarks største rockband gennem tiderne skulle blive lagt. Kim Larsen fik i 1968 sønnen Pelle med sin første kone, Marian Herløv Larsen. Ægteskabet holdt dog ikke længe, og i 1973 giftede han sig med Hanne Qvist Larsen, som han fik børnene Sylvester, Alice og Molly med. Ægteskabet varede indtil 1994, hvor parret gik fra hinanden og Kim Larsen flyttede til Odense med Liselotte Kløvborg Larsen, som han giftede sig med i 2001. De fik sammen sønnerne Hjalmer og Lui. Ifølge artiklen ”Kim Larsen fik seks børn – her er de i dag” (se kilder) har både Sylvester og Hjalmer skabt sig en karriere inden for musikken.

Hvem var Gasolin?

Gasolin’ var et dansk rockband, der blev dannet på Christianshavn i 1969 og gik i opløsning i 1978. Bandet bestod foruden Kim Larsen af Wili Jønsson, Franz Beckerlee og Bjørn Uglebjerg. Sidstnævnte blev undervejs erstattet af Søren Berlev. Gasolin’s lyd lagde sig på mange punkter op ad tidens rocklyd på den internationale scene, men med det tvist, at mange af teksterne var på dansk og derfor letforståelige. De spændte fra det festlige og humoristiske til mere satiriske og samfundskritiske. Bandet opnåede stjernestatus i et hidtil uset omfang i Danmark og drog til USA for at prøve lykken. Det blev imidlertid en fiasko. Bag al succesen op gennem 1970’erne ulmede konflikterne i bandet. Særligt Kim Larsen og guitarist Franz Beckerlee havde forskellige opfattelser af, hvilken lyd der skulle definere Gasonlin’, og i 1978 valgte bandmedlemmerne at gå hver til sit. Franz Beckerlee og Kim Larsen talte ifølge artiklen ”Franz Beckerlee om Kim Larsens død: ’Hele min krop begyndte at ryste’” (se kilder) ikke sammen i 30 år efter bruddet. På sin Facebookprofil skrev Beckerlee efter Kim Larsens død blandt andet: ”Vi har ikke talt sammen i 30 år, fordi han havde travlt med sit, og jeg havde travlt med mit, men også fordi vi var nogle stædige ”motherfuckere” begge to”.
Gasolin’ bliver af mange betegnet som det største danske rockband til dato. I artiklen ”Gasolin’ – sex, drugs og Rabalderstræde” (se kilder)
betegner forsanger i bandet Love Shop, Jens Unmack, Gasolin’ som det største danske band nogensinde rent kunstnerisk, og som et band alle, der spiller musik, holder deres værker op mod. Han påpeger desuden bandets slidstyrke, som gør dem relevante også i dag.

 

Gasolin’ med nummeret ”Rabalderstræde” i 1978.

 

Hvordan forløb Kim Larsens karriere i årene efter Gasolin?


Mens Gasolin tog Danmark med storm i starten af 1970’erne, dannede Kim Larsen sideløbende med succesen bandet Kim Larsen & Co., som i 1972 skiftede navn til Starfuckers og senere til Sylvesters Jukebox. Etableringen af bandet skal blandt andet ses i lyset af, at Kim Larsen skrev flere sange, end Gasolin’ havde brug for. Sylvesters Jukebox fortsatte efter Gasolin’s opløsning, nu igen under navnet Starfuckers.

Hvornår gik Kim Larsen solo?

I 1973, mens Kim Larsen stadig var frontfigur i Gasolin, udgav han sin første soloplade. Pladen med titlen ”Værsgo” indeholdt blandt andet sangene ”Joanna” og ”Det er i dag et vejr”. Hans næste soloalbum udkom i 1979 og gik under navnet ’personnummerpladen’, da den hed 231045-0637 – Kim Larsens personnummer. På pladen kunne man blandt andet finde sangen ”Blip-båt”. I 1981 drog Kim Larsen til New York for at prøve lykken på den amerikanske scene med bandet Kim Larsen & Jungle Dreams. Det blev til to albums uden den store succes, og i 1982 vendte han tilbage til Danmark. I 2010 satte han i et interview med titlen ”Brokkehoved” (se kilder) følgende ord på det mislykkede forsøg: ”Jeg takker guderne for, at jeg aldrig fik et gennembrud i Amerika, selvom jeg virkelig stræbte efter det dengang. Tænk, om man var verdenskendt. Man kunne jo ikke slappe af nogen steder”.

Men med Kim Larsens rolle i Erik Ballings film ”Midt om natten” fra 1984 kom han atter på alles læber i Danmark.  

Hvad var Kim Larsens rolle i ”Midt om natten”?

Kim Larsen spillede flere roller i tilblivelsen af filmen ”Midt om natten”. Han spillede først og fremmest en af hovedrollerne, som den hjemløse Benny, der forsøger at få stablet det lille fribyttersamfund Haveje på benene sammen med sin barndomsven Arnold (Erik Clausen). Derudover var Kim Larsen medforfatter på manuskriptet. Og sidst, men ikke mindst, stod Kim Larsen for det musikalske bidrag med albummet ”Midt om natten”, der blev soundtrack til filmen. Både filmen, men særligt albummet som indeholdt sange som ”Midt om natten”, ”Tik tik”, ”Susan Himmelblå”, ”Papirsklip” og ”Haveje” blev en kæmpe kommerciel succes med hele 650.000 solgte eksemplarer, hvilket ifølge artiklen ”Splittergal: Død Larsen smadrer alt!” (se kilder) gør det til det til Danmarks bedst sælgende album nogensinde.

 

Soundtracket ”Midt om natten” (1983) til filmen af samme navn (1984).

 

Efter successen med ”Midt om natten” begyndte Kim Larsen at arbejde sammen med bandet Bellami under navnet Kim Larsen & Bellami. De udgav i perioden 1984–1992 fire album, hvoraf ”Forklædt som voksen” med sange som ”Vi er dem”, ”Jutlandia”, ”Fru Sauterne”, ”Sammen og hver for sig” og ”Om lidt” står tilbage som den største succes med knap en halv million solgte eksemplarer ifølge artiklen ”Danskerne tøver med at købe nyt Kim Larsen-album” (se kilder). 

Kim Larsens tekster og musik

Hvilke sange er Kim Larsen kendt for?


Kim Larsen har lavet et væld af populære sange – som frontfigur i Gasolin’ og senere som solist og i forskellige band-konstellationer. Ser man bort fra hans hits med Gasolin’ er Kim Larsen blandt andet kendt for sangene ”Jutlandia”, ”Midt om natten”, ”Fru Sauterne”, ”Vi er dem”, De smukke unge mennesker”, ”Om lidt”, ”Rita”, ”Papirsklip”, ”Susan Himmelblå”, ”Sammen og hver for sig”, ”Pianomand” og ”Tarzan Mama Mia”.

I kølvandet på Kim Larsens død har flere medier forsøgt at afgøre, hvilken af Kim Larsens sange danskerne bedst kan lide. I artiklen ”Danskerne har stemt: Her er Kim Larsens største hit” (se kilder) fremgår det, at 17% af de knap 28.600 adspurgte i DR’s store undersøgelse peger på nummeret ”Om lidt”, skarpt forfulgt af ”Kvinde min” og ”Langebro”. Musikjournalist og anmelder Jan Eriksen kalder i samme artikel ”Om lidt” for en god sang, men peger på, at Kim Larsens død og nummerets anvendelse som ”begravelsessang” kan have haft indflydelse på resultatet, da ”Kvinde min” eller ”Midt om natten” ellers er løbet med flest stemmer i lignende afstemninger.

Hvad kendetegner Kim Larsens sange?

Kim Larsens sange spænder vidt, hvad temaer og indhold angår. Han har både skrevet hurtige, festlige og bekymringsløse sange som ”Køb bananer” fra albummet ”231045-0637” og melankolske og samfundskritiske sange som henholdsvis ”Om lidt” og ”Vi er dem”. Mange betegner Kim Larsens musik som en kombination af simple og jordnære tekster tilsat fængende melodier, som er lette at huske. Ifølge musiker og forfatter Henrik Marstal i artiklen ”Kim Larsen har stadig drømmene med til dig” (se kilder) har Kim Larsen bidraget til soundtracket til alle danskeres liv. Marstal betegner desuden Kim Larsens tekster som ”utrolig klare, medrivende og en lille smule banale”. Forfatter og musikanmelder Klaus Lynggaard kalder ham i artiklen ”Derfor var Kim Larsen en helt særlig sangskriver” (se kilder) en gudsbenådet sangskriver, som kunne gøre det enkelt uden at trække det ned.

Kim Larsens betydning

Hvad kendetegnede Kim Larsen som offentlig person?

Kim Larsen er både blevet kaldt kunstner, gavflab og nationalskjald. Selv foretrak han ifølge artiklen ”Kim Larsen har drømmene med til dig” (se kilder) betegnelsen ”popsanger”. Kim Larsen blev kendt for sin bramfri tone og sine klare og til tider kontroversielle holdninger. Han var ryger og indædt modstander af rygeforbuddet, hvilket blandt andet kom til udtryk i artiklen ”Kim Larsen: Det er en parallel til Nazityskland” (se kilder), hvor han udtalte følgende: ”... De, der indfører rygeforbud, vil jeg kalde sundheds-fascister. Det er ikke et forsvar for rygning. Det drejer sig om at forsvare friheden i det her land”. Han var også modstander af kongehuset, hvilket kom til udtryk i 2006, hvor takkede nej til Ridderkorset, som af mange bliver anset for at være den største officielle hæder, man kan modtage. I følge artiklen ”Kim Larsen blev 72 år: Nu er gavflaben blevet stille” (se kilder) skrev han i forbindelse med afslaget følgende i en pressemeddelelse: ”Da jeg ikke synes, at det sømmer sig for en gammel gadedreng og popsanger at føre sig frem med kors og bånd og stjerne, takker jeg pænt nej til ridderkorset. Det kunne ellers have været hyggeligt at ryge en smøg med Dronningen inde i privaten – hvis hun ellers må for personalet.”

Kim Larsens afstandtagen til Ridderkorset og Kongehuset var imidlertid ikke større, end at han i 2010 optrådte til dronning Margrethes 70 års fødselsdag. I artiklen ”Kim Larsen skal synge for dronningen” (se kilder) forklarer han sin beslutning med et humoristisk ”Jeg kan sgu godt li damen”. I den mere samfundskritiske afdeling kan man fremhæve sange som ”Hvad Gør Vi Nu, Lille Du” og ”Blip-Båt”, som berører temaer som arbejdsløshed, frygten for det maskinelle samfund og den konstante jagt på økonomisk velstand. Kim Larsen er i denne forbindelse kendt for citatet: ”Jeg kan ikke forstå, hvad en regering skal gøre godt for, hvis det ikke er for at hjælpe de svage. De stærke skal sgu nok klare sig”. Kim Larsen blev af mange anset for at være venstreorienteret, men i artiklen ”Kim Larsen: Tid til en opsang” (se kilder) siger han selv, at det ikke er så enkelt. Om prædikatet venstreorienteret sagde han: ”Det kan man godt være uden at være socialist. Jeg er borgerlig liberal og har været det, siden jeg blev politisk bevidst. Men hvis det er sådan, at der kun er ét mælkefirma i landet, groft sagt, så er der noget galt. Det er ikke civiliseret, og det er i hvert fald ikke liberalisme.”
 

Kim Larsen taler og synger til dronning Margrethes 70 års fødselsdag i 2010.

 

Hvad kendetegnede Kim Larsen som privatperson?


Kim Larsen værnede om sit privatliv. Han undgik den røde løber, reality-shows og alt, der ikke var relateret til hans musik. På trods af en formue, som ifølge artiklen ”Kim Larsen efterlader sig en stor formue” (se kilder) ved hans død beløb sig til knap 77 mio. kroner, levede han ikke noget ekstravagant liv. Han boede i de sidste år af sit liv i en lejlighed i Odense sammen med sin kone Liselotte Kløvborg. I artiklen ”Når Kim Larsen kom på stamværtshuset, sagde han altid: Nu er jeg her, livet er dejligt, hygger I jer?” (se kilder) fortæller den daglige leder af Lørups Vinstue, at Kim Larsen dagligt besøgte vinstuen for at drikke en fadøl blandet af pilsner og Classic. Vinstuen var ifølge stedets bartender, Kristian Hansen, et af Kim Larsens frirum, og i artiklen ”Stamsteder spillede ikke Kim Larsens sange, når han var der” (se kilder), forklarer han, at der var en indforstået aftale om, at hans sange ikke blev spillet, når han var der. I artiklen ”Kim Larsens familie siger nej tak til mindeplads på Christianshavn” (se kilder), forklarer Kim Larsens mangeårige manager Jørn Jeppesen i en mail, at Kim Larsen heller ikke selv ville have været interesseret i en mindeplads – hverken på Christianshavn eller andre steder i landet.

Hvilken betydning har Kim Larsens musik?

Kim Larsens musik bliver af mange beskrevet som deres ”livs soundtrack”. Hans musik er blevet spillet til begravelser, bryllupper, børnefødselsdage og på værtshuse. I artiklen ”Derfor ramte Larsen så mange danskere” (se kilder) forklarer forsker i musikhistorie Henrik Smith-Sivertsen, at Kim Larsens musik formår at bygge bro mellem nyt og gammelt, idet han forenede lyden af 68-generationen med beatmusikken og de gamle musiktraditioner. Smith-Sivertsen peger desuden på Kim Larsens appel til danskerne på tværs af aldersgrupper og sociale skel. I artiklen ”Blachman om Kim Larsen: De vil spille ham om 500 år” (se kilder) beskriver jazzmusiker og X Factor-dommer Thomas Blachman Kim Larsen som Danmarks største sanger og sangskriver. Blachman spår desuden, at Kim Larsens musik vil blive spillet langt ud i fremtiden: ”De vil spille ham om 500 år. Hans musik vil være en del af arven, ligesom salmerne, Kingo og alle de gamle røvhuller. Han vil være en af dem. Det er jeg helt sikker på.”

Kim Larsens popularitet kom bl.a. til udtryk, da folk landet over tog afsked med ham i dagene efter hans død.

 

Mindeoptog for Kim Larsen den 5. oktober.

Baggrundskilder

Andersen, Jens: Kim Larsen – Mine unge år. Politikens Forlag, 2018.
Kim Larsen & Kjukken med ”This is My Life”. Live på Smukfest, 2018.

Artikler

Amtoft Jensen, Lisa: Kim Larsen: 40 år med Gasolin’, successer og fiaskoer. Gaffa.dk, 2012-11-20.
Lynggaard, Klaus: Benzin på bålet. Information, 2006-03-10.

Bøger

Lund, Jakob D. og Peter Rewers: Solisten: Historien om Kim Larsen. Gyldendal, 2016.
Bundgaard, Peder: Larsen – Biografi. Lindhardt og Ringhof, 2002.
Jensen, Erik: Kim Larsen. Et livs sange. Gyldendal, 2019.
Søren E. Jensen og Klaus Lynggaard: Værsgo - den ultimative guide til Kim Larsens plader

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Kim Larsen

Kilder citeret i teksten

Jyllands-Posten, 2003-08-11.

Sociale medier

2018-10-01.