Kim Larsens tekster og musik

Hvilke sange er Kim Larsen kendt for?


Kim Larsen har lavet et væld af populære sange – som frontfigur i Gasolin’ og senere som solist og i forskellige band-konstellationer. Ser man bort fra hans hits med Gasolin’ er Kim Larsen blandt andet kendt for sangene ”Jutlandia”, ”Midt om natten”, ”Fru Sauterne”, ”Vi er dem”, De smukke unge mennesker”, ”Om lidt”, ”Rita”, ”Papirsklip”, ”Susan Himmelblå”, ”Sammen og hver for sig”, ”Pianomand” og ”Tarzan Mama Mia”.

I kølvandet på Kim Larsens død har flere medier forsøgt at afgøre, hvilken af Kim Larsens sange danskerne bedst kan lide. I artiklen ”Danskerne har stemt: Her er Kim Larsens største hit” (se kilder) fremgår det, at 17% af de knap 28.600 adspurgte i DR’s store undersøgelse peger på nummeret ”Om lidt”, skarpt forfulgt af ”Kvinde min” og ”Langebro”. Musikjournalist og anmelder Jan Eriksen kalder i samme artikel ”Om lidt” for en god sang, men peger på, at Kim Larsens død og nummerets anvendelse som ”begravelsessang” kan have haft indflydelse på resultatet, da ”Kvinde min” eller ”Midt om natten” ellers er løbet med flest stemmer i lignende afstemninger.

Hvad kendetegner Kim Larsens sange?

Kim Larsens sange spænder vidt, hvad temaer og indhold angår. Han har både skrevet hurtige, festlige og bekymringsløse sange som ”Køb bananer” fra albummet ”231045-0637” og melankolske og samfundskritiske sange som henholdsvis ”Om lidt” og ”Vi er dem”. Mange betegner Kim Larsens musik som en kombination af simple og jordnære tekster tilsat fængende melodier, som er lette at huske. Ifølge musiker og forfatter Henrik Marstal i artiklen ”Kim Larsen har stadig drømmene med til dig” (se kilder) har Kim Larsen bidraget til soundtracket til alle danskeres liv. Marstal betegner desuden Kim Larsens tekster som ”utrolig klare, medrivende og en lille smule banale”. Forfatter og musikanmelder Klaus Lynggaard kalder ham i artiklen ”Derfor var Kim Larsen en helt særlig sangskriver” (se kilder) en gudsbenådet sangskriver, som kunne gøre det enkelt uden at trække det ned.