Kim Larsens betydning

Hvad kendetegnede Kim Larsen som offentlig person?

Kim Larsen er både blevet kaldt kunstner, gavflab og nationalskjald. Selv foretrak han ifølge artiklen ”Kim Larsen har drømmene med til dig” (se kilder) betegnelsen ”popsanger”. Kim Larsen blev kendt for sin bramfri tone og sine klare og til tider kontroversielle holdninger. Han var ryger og indædt modstander af rygeforbuddet, hvilket blandt andet kom til udtryk i artiklen ”Kim Larsen: Det er en parallel til Nazityskland” (se kilder), hvor han udtalte følgende: ”... De, der indfører rygeforbud, vil jeg kalde sundheds-fascister. Det er ikke et forsvar for rygning. Det drejer sig om at forsvare friheden i det her land”. Han var også modstander af kongehuset, hvilket kom til udtryk i 2006, hvor takkede nej til Ridderkorset, som af mange bliver anset for at være den største officielle hæder, man kan modtage. I følge artiklen ”Kim Larsen blev 72 år: Nu er gavflaben blevet stille” (se kilder) skrev han i forbindelse med afslaget følgende i en pressemeddelelse: ”Da jeg ikke synes, at det sømmer sig for en gammel gadedreng og popsanger at føre sig frem med kors og bånd og stjerne, takker jeg pænt nej til ridderkorset. Det kunne ellers have været hyggeligt at ryge en smøg med Dronningen inde i privaten – hvis hun ellers må for personalet.”

Kim Larsens afstandtagen til Ridderkorset og Kongehuset var imidlertid ikke større, end at han i 2010 optrådte til dronning Margrethes 70 års fødselsdag. I artiklen ”Kim Larsen skal synge for dronningen” (se kilder) forklarer han sin beslutning med et humoristisk ”Jeg kan sgu godt li damen”. I den mere samfundskritiske afdeling kan man fremhæve sange som ”Hvad Gør Vi Nu, Lille Du” og ”Blip-Båt”, som berører temaer som arbejdsløshed, frygten for det maskinelle samfund og den konstante jagt på økonomisk velstand. Kim Larsen er i denne forbindelse kendt for citatet: ”Jeg kan ikke forstå, hvad en regering skal gøre godt for, hvis det ikke er for at hjælpe de svage. De stærke skal sgu nok klare sig”. Kim Larsen blev af mange anset for at være venstreorienteret, men i artiklen ”Kim Larsen: Tid til en opsang” (se kilder) siger han selv, at det ikke er så enkelt. Om prædikatet venstreorienteret sagde han: ”Det kan man godt være uden at være socialist. Jeg er borgerlig liberal og har været det, siden jeg blev politisk bevidst. Men hvis det er sådan, at der kun er ét mælkefirma i landet, groft sagt, så er der noget galt. Det er ikke civiliseret, og det er i hvert fald ikke liberalisme.”
 

Kim Larsen taler og synger til dronning Margrethes 70 års fødselsdag i 2010.

 

Hvad kendetegnede Kim Larsen som privatperson?


Kim Larsen værnede om sit privatliv. Han undgik den røde løber, reality-shows og alt, der ikke var relateret til hans musik. På trods af en formue, som ifølge artiklen ”Kim Larsen efterlader sig en stor formue” (se kilder) ved hans død beløb sig til knap 77 mio. kroner, levede han ikke noget ekstravagant liv. Han boede i de sidste år af sit liv i en lejlighed i Odense sammen med sin kone Liselotte Kløvborg. I artiklen ”Når Kim Larsen kom på stamværtshuset, sagde han altid: Nu er jeg her, livet er dejligt, hygger I jer?” (se kilder) fortæller den daglige leder af Lørups Vinstue, at Kim Larsen dagligt besøgte vinstuen for at drikke en fadøl blandet af pilsner og Classic. Vinstuen var ifølge stedets bartender, Kristian Hansen, et af Kim Larsens frirum, og i artiklen ”Stamsteder spillede ikke Kim Larsens sange, når han var der” (se kilder), forklarer han, at der var en indforstået aftale om, at hans sange ikke blev spillet, når han var der. I artiklen ”Kim Larsens familie siger nej tak til mindeplads på Christianshavn” (se kilder), forklarer Kim Larsens mangeårige manager Jørn Jeppesen i en mail, at Kim Larsen heller ikke selv ville have været interesseret i en mindeplads – hverken på Christianshavn eller andre steder i landet.

Hvilken betydning har Kim Larsens musik?

Kim Larsens musik bliver af mange beskrevet som deres ”livs soundtrack”. Hans musik er blevet spillet til begravelser, bryllupper, børnefødselsdage og på værtshuse. I artiklen ”Derfor ramte Larsen så mange danskere” (se kilder) forklarer forsker i musikhistorie Henrik Smith-Sivertsen, at Kim Larsens musik formår at bygge bro mellem nyt og gammelt, idet han forenede lyden af 68-generationen med beatmusikken og de gamle musiktraditioner. Smith-Sivertsen peger desuden på Kim Larsens appel til danskerne på tværs af aldersgrupper og sociale skel. I artiklen ”Blachman om Kim Larsen: De vil spille ham om 500 år” (se kilder) beskriver jazzmusiker og X Factor-dommer Thomas Blachman Kim Larsen som Danmarks største sanger og sangskriver. Blachman spår desuden, at Kim Larsens musik vil blive spillet langt ud i fremtiden: ”De vil spille ham om 500 år. Hans musik vil være en del af arven, ligesom salmerne, Kingo og alle de gamle røvhuller. Han vil være en af dem. Det er jeg helt sikker på.”

Kim Larsens popularitet kom bl.a. til udtryk, da folk landet over tog afsked med ham i dagene efter hans død.

 

Mindeoptog for Kim Larsen den 5. oktober.