
Protestdemonstration i Nuuk den 15. marts 2025 mod Donald Trumps gentagne udtalelser om, at USA ønsker at overtage Grønland. Et forestående besøg fra bl.a. vicepræsident J.D. Vances kone har fået konflikten til at blusse op igen.
Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix
Protestdemonstration i Nuuk den 15. marts 2025 mod Donald Trumps gentagne udtalelser om, at USA ønsker at overtage Grønland. Et forestående besøg fra bl.a. vicepræsident J.D. Vances kone har fået konflikten til at blusse op igen. Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix
Valg i Grønland
Læsetid: 1 min
Cases
USA vil købe Grønland

Allerede i 1917, hvor USA ”købte” kolonien Dansk Vestindien – i dag Virgin Islands – af Danmark, ønskede amerikanerne at købe Grønland. Det afviste den danske regering. Det amerikanske ønske om at ”købe” Grønland blev genopfundet af præsident Donald Trump i 2019 under hans første præsidentperiode og genfremsat, da han igen indtog Det Hvide Hus i 2025.
Find ud af mere om, hvorfor Trump er interesseret i Grønland her.
Tvangsflytning

I 1972 lukkede de danske myndigheder den grønlandske mineby Qullissat og tvangsflyttede byens indbyggere. Det skete som led i den danske stats økonomiske strategi for Grønland, hvor befolkningen skulle koncentreres om de erhverv, man mente var mest rentable. Minedriften var ikke længere økonomisk interessant, og befolkningen skulle i stedet koncentreres i kystbyer med fokus på fiskeri. Qullissat var på det tidspunkt Grønlands fjerdestørste by, og tvangsflytningen af en hel by var et voldsomt overgreb. Lukningen af Qullissat blev en gnist, der antændte en selvstændighedsbevægelse, som sigtede på et opgør med Danmarks magt over Grønland.
Læs mere om tvangsflytningen af indbyggerne i Qullissat her.