
Havnen i Christiansted på St.Croix i 1815. Christiansted var den vigtigste by og regeringssædet på de dansk-vestindiske øer.
Foto: Rigsarkivet
Havnen i Christiansted på St.Croix i 1815. Christiansted var den vigtigste by og regeringssædet på de dansk-vestindiske øer. Foto: Rigsarkivet
Danmark som slavenation
Læs op
Udskriv
Kopier link
Anbefalede links
Originalkilder
Kopier link
Guvernør Gardelins slavereglement, 5. september 1733
Den danske guvernør Philip Gardelin udgav den 5. september 1733 et detaljeret reglement for de slavegjorte i de danske kolonier i Caribien. Reglementet fastsatte rammerne for retsforfølgelse og straf for forskellige forbrydelser og var i brug frem til begyndelsen af 1800-tallet.
Baggrundskilder
Podcasts
Kopier link
Slaverhandlernationen Danmark
Københavns Biblioteker, 2016
Kopier link
Fortiden Fast Forward 12: Slavehandel og slaveri
Nationalmuseet, 2020
Undervisningsmaterialer
Kopier link
Kolonimagt Danmark: DR sætter fokus på en barsk og vigtig periode af vores fælles historie
DR, 18-02-2025
I foråret lancerer DR tema ’Kolonimagt Danmark’, der sætter fokus på dansk deltagelse i den transatlantiske slavehandel. Her indgår dramadokumentaren ’Slave af Danmark’ samt en række podcasts og artikler.
Film
Kopier link
Viften
Meta Film, 2023
Filmen skildrer forløbet frem mod slaveriets afskaffelse på Dansk Vestindien gennem den velhavende Anna Heegaard og hendes husbestyrer, Petrine. De er begge farvede, men da et slaveoprør ulmer i plantagerne, havner den rige kvinde på Sankt Croix og hendes slavegjorte husbestyrer på hver sin side af konflikten.
Bøger
Kopier link
Dansk Vestindien – fra dansk koloni til amerikansk territorium
Frydenlund, 2016
Bogen handler om Danmarks tid som slavenation og koloniherre: om magt, slaveri, racisme og meget mere. Her ses på sprogbrug og på synet på Vestindien generelt. Bogen kommer også ind på landets senere skæbne, som amerikansk territorium.
Kopier link
Kampen om Danmarks Slaver
Århus Universitetsforlag 2017
Antologien diskuterer den rolle, slaverihistorien spiller og bør spille i nutiden. Bogens forfattere udfordrer fortællingerne i den aktuelle, offentlige debat ved at følge sporene efter dansk slaveri i efterkommeres historier, arkiver, ruiner, kunst og litteratur.
Kopier link
Slavernes kyst; Slavernes skibe; Slavernes øer
Gyldendal, 2017
Denne trilogi blev udgivet første gang i 1967-1971 og er dokumentariske romaner, som beskriver Danmarks engagement i trekantshandelen og som kolonimagt. Thorkild Hansen modtog Nordisk Råds litteraturpris for trilogien i 1971.
Kopier link
Daughters of the Trade: Atlantic Slavers and Interracial Marriage on the Gold Coast
University of Pennsylvania Press, 2015
Bogen følger fem generationer af ægteskaber indgået mellem afrikanske kvinder og skandinaviske mænd i slavehandelshavnen Christiansborg på Guldkysten, i dag Accra, hovedstaden i Ghana. Den viser, hvordan raciale forskelle blev skabt på intimt niveau.