unge slås
Ungdomskriminaliteten falder. Bedre præventivt arbejde og ny ungekultur får æren.
Foto: Henrik Sørensen / ritzau/scanpix

Unge og kriminalitet

Redaktionen, 2017.
Top image group
unge slås
Ungdomskriminaliteten falder. Bedre præventivt arbejde og ny ungekultur får æren.
Foto: Henrik Sørensen / ritzau/scanpix

Danske unge har aldrig været mere lovlydige. Opgørelser fra Justitsministeriet viser, at ungdomskriminaliteten blandt de 10-17-årige faldt markant mellem 2006 og 2016. Særligt antallet af hærværkssager og indbrud begået af unge er faldet, mens butikstyveri samt personfarlig kriminalitet som f.eks. vold stadig udgør de fleste af de kriminelle forhold, som unge sigtes for.

I dag forbindes ungdomskriminalitet ofte med utilpassede unge, bander og negativ social arv, og i den offentlige samtale omkring unge og kriminalitet har den københavnske bandekonflikt, der blussede op i 2017, fyldt meget. Selvom konflikten konkret handler om markedsandele på narkotikamarkedet, handler det for banderne også om æresbegreber, fællesskabsfølelse og identitet. I forhold til at rekruttere helt unge medlemmer under 18 har især banden Loyal to Familia været ihærdige, hvilket blandt andet var i fokus i regeringens forslag til en reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet, som blev lanceret i efteråret 2017. Med den nye reform ønsker regeringen at oprette ungdomskriminalitetsnævn bestående af en dommer og en politiansat, som kan behandle sager, hvor unge mellem 12 og 17 år mistænkes for at have begået grov kriminalitet. Det er et forslag, der har fået kritik af både socialrådgivere, socialpædagoger og politiske oppositionspartier, som frygter, at den socialpolitiske og -pædagogiske indsats med reformen bliver glemt til fordel for straf og konsekvens.

I 2018 fik ungdomskriminalitet et helt nyt perspektiv, da over 1.000 danske unge blev sigtet for at have delt sexvideoer af en 15-årig pige og en dreng via den digitale beskedplatform Messenger. Fælles for de fleste unge sigtede er, at de ikke tidligere har været involveret i kriminalitet. Sagen er et eksempel på, at der er et stigende behov for at lære børn og unge, hvordan man bør begå sig på de sociale medier i takt med, at unges sociale liv bliver mere og mere digitalt.

Faktalink-artikler

Pigevold og pigebander

Social arv og udstødelse

Ungdomskriminalitet

Unge og sociale medier

Unge og stoffer

Unge og vold

Originalkilder

Rapport: Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet 2006-2016 Justitsministeriet, 2016.

Emma Holten: Samtykke. Friktion, 2014-09-01.

Skildring af hvordan en ung pige oplever at nøgenbilleder af hende deles på internettet

Artikler og debat

Barkholt, Niels Christian og Verne Pedersen: Debat: Forebyg ungdomskriminalitet med metoder, der virker Altinget.dk, 2017-12-11.

Tynell, Janne: DS: Regeringens udspil bekæmper ikke ungdomskriminalitet mest effektivt Dansk Socialrådgiverforening, 2017-11-23.

Regeringsudspil: Alle handlinger har konsekvenser. En reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet. Efteråret 2017.

Cramon, Lærke: Hun kom ind på livet af ti bandemedlemmer Information, 2015-11-07.

Film

Vilde piger. Danmark, 2012. Instrueret af Tina Katinka Jensen og Mette Carla T. Albrechtsen Dokumentarfilm om en pigebande fra Brønshøj som langsomt gør op med det rå miljø som de er en del af. Kan ses på Filmstriben.

TV2 DOK: De voldelige unge. Danmark, 2008.

Et dokumentarhold følger en gruppe voldelige unge på Vestegnen i København

Det er gratis for piger. Frankrig, 2009. Instrueret af Claire Burger og Marie Amachoukeli

Kortfilm om en pige der finder ud af at nogen har lagt en sexvideo med hende ud på internettet. Kan ses på Filmcentralen, hvor der også kan hentes undervisningsmateriale til filmen i forbindelse med undervisningsforløb i fransk og dansk i gymnasiet.

Undervisningsmaterialer

Elevopgaver om ungdomskriminalitet til samfundsfagsundervisningen i udskolingen DR Skole i samarbejde med samfundsfags- og historielærer Christian Arnth Jørgensen.

Artikel type
News Item