Hvilke stoffer bliver indtaget i Danmark?
De mest almindelige ulovlige stoffer i Danmark er hash, kokain, amfetamin og ecstasy. Derudover er der andre stoffer i omløb som fx crack, heroin og hallucinogener som PCP, LSD og psilocybin.
I de seneste år er der desuden især to former for medicin, som er begyndt at blive handlet og indtaget uden om sundhedssystemet, ikke mindst af unge. Det drejer sig om beroligende midler, som kaldes benzodiazepiner (der bruges til behandling af bl.a. søvnløshed, angst og epilepsi), samt opioider, der er en gruppe af stoffer, som udvindes af opiumsvalmuen, og som virker smertestillende på centralnervesystemet. Heroin er det mest kendte illegale rusmiddel i gruppen af opioider. Men mere udbredt er syntetisk fremstillede opioider i medicinsk form som fx morfin, alfentanil, codein, fentanyl, hydromorfon, ketobemidon, metadon, oxycodon, remifentanil, sufentanil og tramadol.
Ifølge sundhedsstyrelsens side altomstoffer.dk (se kilde 4) bliver opioider ofte brugt sammen med andre stoffer, som fx alkohol, benzodiazepiner, hash, amfetamin og kokain. Nogle bruger opioider for at kunne falde ned igen efter at have taget stimulerende/opkvikkende stoffer som f.eks. kokain. Blander man opioider med andre sløvende stoffer som fx alkohol, GHB / Fantasy og benzodiazepiner bliver effekten mere end dobbelt så stærk og meget uforudsigelig. Det kan resultere i en forgiftning og stofferne kan dæmpe nervesystemet så meget, at vejrtrækningen stopper med døden til følge.
Hvem indtager stoffer?
Ifølge Sundhedsstyrelsens årlige rapport om udbredelsen af stoffer i befolkningen (se kilde 5), er dét at prøve stoffer typisk et ungdomsfænomen. De færreste fortsætter brugen i voksenalderen og den eksperimenterende brug af stoffer topper i aldersgruppen 16-19 år. Meget få prøver stoffer for første gang efter 20-års alderen.
Blandt de unge under 25 år, hvor udbredelsen af de illegale stoffer er størst, var der i 2021 33 pct., som havde prøvet hash, og 11 pct. havde prøvet andre illegale stoffer. Det var et fald fra 2017, hvor det var henholdsvis 43 og 13 procent.
Der er langt flere unge mænd end unge kvinder, som prøver at indtage stoffer. Hash er mest udbredt i hovedstaden, mens der ikke er store regionale forskelle, når det gælder andre illegale stoffer.
Inden for det seneste årti er det blevet langt mere almindeligt i befolkningen – også den voksne del – at indtage kokain. Kokain bliver både brugt i det sociale liv og i forbindelse med arbejde, fx inden for håndværksfagene og i restaurationsbranchen, bl.a. for at kunne præstere mere og holde til skæve arbejdstider.
BOKS: Tal og grafer
Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDDA) laver hvert år en rapport over udbredelsen af stoffer. På siden her kan du se et kort over, hvor stor brugen af kokain er blandt de 18-34-årige i Europa:
https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023/cocaine_en
I rapporten Unge og opioider, som er udarbejdet af SSP-samrådet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen kan du se en oversigt over hvilke kommuner i Danmark, der har meldt om en stigning i brugen af opioider blandt unge:
https://sum.dk/Media/638218846540121020/SSP-Samraadet-Kortlaegning-Unge-og-opioider.pdf