Introduktion til skibet Titanic

Titanic 01.01.1912. Foto: PA Photo/Polfoto
Titanic 01.01.1912. Foto: PA Photo / Polfoto

Hvad er Titanic?

RMS Titanic, eller bare Titanic, var i 1912 det mest luksuriøse og moderne passagerskib, verden på det tidspunkt havde set. Skibet var 269,7 meter langt, vejede 46.328 ton og havde plads til 3.547 passagerer og 899 besætningsmedlemmer. Titanic blev bygget på værftet Harland & Wolff i Belfast og var ifølge Den Store Danske (se kilder) konstrueret med en dobbeltbund og 15 vandtætte skotter, som er en slags lodrette skillevægge, der har til formål at holde vandet ude i tilfælde af brud på skroget. Om bord var der café, træningsrum, swimmingpool, tyrkisk bad, lounge, veranda, palmehave og en overdådig trappe, som førte fra promenadedækket på 1. klasse ned til forsalonen ud for restauranten. Prisen på det britiske prestigeprojekt anslås ifølge artiklen ”Titanic: Fakta om tragedien” på Fyens.dk (se kilder) til 7,5 millioner britiske pund, hvilket svarer til omtrent 1,5 milliarder nutidskroner.

Da Titanic sejlede afsted den 10. april 1912 fra Southampton i England til New York City i USA, var det skibets jomfrurejse, det vil sige den allerførste tur.

Hvem var ombord på Titanic?

Af de 2.224 personer ombord på skibet var ca. 900 besætningsmedlemmer. De ca. 1.300 passagerer var fordelt med 325 på 1. klasse, 285 på 2. klasse og 706 på 3. klasse. På 3. klasse var indretningen spartansk, og mange af passagererne var emigranter, som med en enkeltbillet til New York investerede i en ny tilværelse på den anden side af Atlanterhavet. På 2. klasse fandt man bl.a. forretningsfolk og velhavende folk, som på andre skibe ville have rejst på første klasse. Livet på 1. klasse var derimod rendyrket luksus for de velhavende. Der var både enkelt- og dobbeltkahytter, en overdådig restaurant med krystallampeskærme på bordene, paneler af fransk valnød og livemusik i baggrunden. Blandt de mest prominente gæster på 1. klasse var den 47-årige amerikanske mangemillionær John Jacob Astor IV og hans 18-årige kone Madelaine Astor, som var gravid i femte måned. Da ulykken indtraf, fik Madeleine plads på en redningsbåd, mens John Jacob omkom i forliset. En anden prominent passager var amerikanske Benjamin Guggenheim, som havde tjent en formue på minedrift. Ifølge artiklen ”Titanic – tragedien vi aldrig glemmer” af Jeppe Nybye i Illustreret Videnskab Historie (se kilder) iførte Guggenheim sig smoking, da det stod klart, at den sidste redningsbåd havde forladt skibet, hvorefter han sagde ”Jeg har taget mit bedste tøj på. Nu er jeg klar til at gå ned, som det sømmer sig for en gentleman”.